Maa­rit Kaut­to

Po­rin kau­pun­gin, Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lu­een ja Ke­lan yh­tei­nen pal­ve­lu­pis­te Yr­jön­ka­dun Pa­lo­jo­en­kul­mas­sa aloit­ti toi­min­tan­sa 16. syys­kuu­ta. Yh­tei­ses­sä pal­ve­lu­pis­tees­sä Po­rin kau­pun­ki tar­jo­aa mo­ni­a­lai­sia työ­voi­ma­pal­ve­lui­ta ja ko­tou­tu­mis­pal­ve­lui­ta työn­ha­ki­joil­le. Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­pal­ve­lut puo­les­taan tuot­taa ai­kuis­ten so­si­aa­li­pal­ve­lui­ta, ku­ten työl­lis­ty­mis­tä tu­ke­via so­si­aa­li­pal­ve­lui­ta. Kela neu­voo etuuk­siin sekä so­si­aa­li­tur­vaan liit­ty­vis­sä asi­ois­sa.

– Pit­kään työt­tö­mä­nä ol­leet ja vai­ke­as­ti työl­lis­ty­vät tar­vit­se­vat yleen­sä myös Ke­lan ja ai­kuis­so­si­aa­li­työn pal­ve­lui­ta. Pelk­kä työn­ha­ku ei ole heil­le oi­kea pal­ve­lu, vaan yh­des­sä eri toi­mi­joi­den kans­sa laa­di­taan mo­ni­a­lai­nen suun­ni­tel­ma, jo­hon voi liit­tyä esi­mer­kik­si kun­tout­ta­vaa työ­toi­min­taa, Po­rin kau­pun­gin työl­li­syys­pääl­lik­kö Jen­ni Ke­to­nen sel­vit­tää.

TE-pal­ve­lui­den toi­nen toi­mi­pis­te on Po­rin Lei­jo­nas­sa Yr­jön­ka­tu 6:ssa. Siel­lä tar­jo­taan elin­kei­no- ja työn­vä­li­tys­pal­ve­lui­ta.

– Jos asi­ak­kaal­le on epä­sel­vää kum­mas­sa toi­mi­pis­tees­sä hä­nen tu­li­si asi­oi­da, hän voi ky­syä sitä omal­ta vir­kai­li­jal­taan tai työl­li­syys­pal­ve­lui­den in­fo­pu­he­li­mes­ta, Jen­ni Ke­to­nen neu­voo.

Asi­ak­kail­le muu­tos on huo­mat­ta­va, sil­lä jat­kos­sa he saa­vat ko­ko­nais­val­tai­sem­paa pal­ve­lua eri or­ga­ni­saa­ti­oil­ta sa­mas­ta pal­ve­lu­pis­tees­tä.

– Yh­tei­set ti­lat ja pal­ve­lu­ta­vat su­ju­voit­ta­vat yh­teis­työ­tä, ja asi­ak­kaan ti­lan­ne voi­daan huo­mi­oi­da mo­ni­puo­li­sem­min. Asi­ak­kaan ar­ki hel­pot­tuu, kun eri alo­jen asi­an­tun­ti­jat huo­mi­oi­vat asi­ak­kaan ti­lan­teen ko­ko­nai­suu­te­na. Tär­kein­tä on asi­a­kas ja hä­nen asi­oin­tin­sa su­ju­vuus ja laa­du­kas pal­ve­lu, sa­noo so­si­aa­li­työn vas­tuu­a­lu­e­joh­ta­ja Kris­ta Vir­ta­nen Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­ta.

Use­an or­ga­ni­saa­ti­on yh­tei­nen toi­mi­ti­la sääs­tää toi­mi­ti­la­kus­tan­nuk­sia sekä mah­dol­lis­taa ti­lo­jen te­hok­kaan ja jous­ta­van käy­tön. Mu­ka­na ole­vat or­ga­ni­saa­ti­ot ovat ke­hit­tä­neet mo­ni­am­ma­til­lis­ta pal­ve­lua ja toi­min­ta­ta­po­ja yh­des­sä jo use­an vuo­den ajan.

Uu­det ti­lat ovat ny­ky­ai­kai­set ja va­loi­sat. Yh­tei­seen työ­ym­pä­ris­töön muut­taa yh­teen­sä noin 185 Po­rin kau­pun­gin, Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lu­een ja Ke­lan työn­te­ki­jää. Taus­ta­ti­lois­sa on 82 työ­pis­tet­tä sekä ve­täy­ty­mis- ja neu­vot­te­lu­ti­lo­ja. Ti­la­rat­kai­sus­sa on nou­da­tet­tu val­ti­on ti­lan­käy­tön te­hos­ta­mi­sen ta­voit­tei­ta.

– Muu­tos on iso myös työn­te­ki­jöil­le ja vaa­tii uu­den opet­te­lua. Enää ei ole omaa työ­huo­net­ta, vaan asi­ak­kai­ta ta­va­taan mo­ni­toi­mi­ti­lo­jen asi­a­kas­huo­neis­sa. Toi­min­ta­pe­ri­aa­te on hy­vin pit­käl­le sama kuin Po­rin Lei­jo­nas­sa.

Pa­lo­jo­en­kul­man yh­tei­nen pal­ve­lu­pis­te on avoin­na ma–pe kel­lo 9–16. Asi­ak­kai­ta pal­vel­laan in­fo­pis­teel­lä ja pal­ve­lu­huo­neis­sa ajan­va­rauk­sel­la. Kela pal­ve­lee il­man ajan­va­raus­ta ma–ti ja to–pe kel­lo 12–15.30.

Li­säk­si ti­las­sa on usei­ta asi­ak­kai­den käyt­töön tar­koi­tet­tu­ja di­gi­pal­ve­lu­pis­tei­tä. Säh­köi­seen asi­oin­tiin saa tar­vit­ta­es­sa apua Pa­lo­jo­en­kul­man pal­ve­luop­pail­ta.