Ammattilaisuus kiinnostaa
Suomen pääsy sekä miesten että naisten EM-kisoihin osoittaa, että myös naisten jalkapalloon kannattaa panostaa, toteavat futsalin suomenmestarit Iina Heikkilä ja Jasmin Ylikraka.
Pauliina Vilpakka
MuSaFutsalin Iina Heikkilällä ja Jasmin Ylikrakalla on takanaan raskas mutta ikimuistoinen kevät. Pelit jatkuivat pitkään ja joinain viikonloppuina niitä oli kaksin kappalein. Samaan aikaan oli selvittävä lukio-opinnoista. 18-vuotias Ylikraka suoritti jopa osan ylioppilaskirjoituksistaan mestaruuskevään ohessa.
Viime kaudella korona keskeytti naisten futsalliigan runkosarjan, jonka kärjessä Musafutsal oli. Joukkueelle jäi voitonnälkä, joka kantoi nyt perille asti. Päämäärä luki kopin seinässä: ”kahden parhaan joukkoon”.
– Meillä oli selkeät tavoitteet, ammattimainen valmennus ja treenattiin kovaa. Ei tullut mieleenkään, ettemmekö olisi voineet päästä mitaleille, naiset kertovat.
Kesäisin Heikkilän ja Ylikrakan laji vaihtuu jalkapalloksi. Heikkilä pelaa Musassa naisten kolmosta sekä T18 Ykköstä ja Ylikraka Pallo-Iiroissa naisten Ykköstä.
Korona torppasi Ylikrakalta naisten jalkapallon U19-maajoukkuemahdollisuudet ja perui EM-karsinnat. Harppaus U23:een saa vielä hetken odottaa. Futsalin EM-karsinnat sen sijaan ovat luvassa joulukuussa.
Ylikrakaa houkuttaa myös jalkapallon sekä futsalin pelaaminen ulkomailla, mutta vielä se ei ole ajankohtaista. Tie huipulle ei ole helppo, etenkään naisena. Siitä Heikkilä ja Ylikraka ovat samaa mieltä.
– Kyllä miesten jalkapalloon löytyy enemmän resursseja, he toteavat.
Esimerkiksi Ylikrakan seurassa Pallo-Iiroissa naisten Ykköstä pelaavan naisten edustusjoukkueen pelaajat eivät saa palkkaa. Palkkaa ei saa myöskään Kolmosta pelaava miesten edustus, mutta Kakkoseen noustessa pieni palkka tai kuukausittainen korvausraha tulisi miesten kohdalla jo kyseeseen.
Ammattilaisjalkapalloilu kiinnostaa kumpaakin porilaispelaajaa. 17-vuotias Heikkilä muistuttaa, että koska se ei nyt juuri ole mahdollista, koulut on hyvä käydä kunnolla. Ylikraka uskoo, että tulokset puhuisivat puolestaan, jos elämässä tulisi tilanne, jolloin voisi panostaa pelkästään pelaamiseen. Koulu, työ ja urheilu täyttävät arkea, jonka lisäksi aina välillä pitää olla vapaa-aikaakin.
Porilaispelaajat pohtivat, että tasa-arvon parantumiseksi maailman pitäisi herätä ymmärtämään, että naisetkin pärjäävät jalkapallossa, ja että siksi naisten jalkapalloon kannattaa panostaa.
– Se on tästä nyt tosi hyvä esimerkki, että myös Suomen naisten maajoukkue pääsi EM-kisoihin, he huomauttavat.
Myös Huuhkajien EM-pelejä kaksikko seuraa tiiviisti. He arvioivat, että Suomella oli kisoihin lähtiessä kyllä mahdollisuuksiakin, vaikka isoja onnistumisia pärjääminen vaatisi. Suomalaisen jalkapalloiluitsetunnon kannalta Em-kisoissa pelaaminen on kuitenkin pelkkää plussaa.
– Se oli itsessään jo niin hieno asia, että Suomi pääsi kisoihin. Kaikki maalit ja pisteet mitä siellä on tehty, ovat tärkeitä, naiset arvioivat.