Kerän uuttera taustakaksikko: "Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan talkoisiin"
Erkki Väkiparralle ja Elina Wallinille talkootyö rakkaan seuran eteen on elämäntapa. Heille jääpallo on edelleen iloinen asia.
Vesa-Pekka Järvelä
– Kun peli kulkee ja huolto pelaa, niin väki viihtyy – niin kentällä kuin katsomossa. Meillä on erittäin tiivis yhteisö, joka on oman seuran kaikkien pelaajien tukena. Kerän riveissähän heitä riittää, jäällä kiidetään seniorivuosiin asti. Laji kiinnostaa yhä myös porilaisjunnuja. Se antaa toivoa, että jääpallon tulevaisuus on ainakin lähivuodet turvattu, pohtivat Kerän taustatoimijat.
Erkki Väkiparta palkittiin helmikuun alussa Satakunnan Urheilugaalassa arvostetulla Elämänura-palkinnolla. Jo aiemmin Porin Urheilutoimittajain Kerho muisti kahden lajin taitajaa Martti Laippala -palkinnolla. Se myönnetään porilaisen urheilun hyväksi tehdystä työstä.
Huomionosoitukset menivät oikeaan osoitteeseen. Monissa rooleissa Kerässä jo 45 vuotta ahertaneen Väkiparran pitkäaikainen panos ja vastuullinen työ seuran kehityksen eteen on ollut hatunnoston arvoista. Todellisen joukkuepelaajan näkemyksiä jääurheilun nykytilasta ja tulevaisuudesta on hyödyllistä kuunnella.
Erkki Väkiparralla on 45 vuoden aikana ollut Narukerässä monta roolia.
Pitkien perinteiden jääpallolla on oma vankkumaton kannattajajoukkonsa. Väkiparta myöntää, että huolenaiheitakin lajin suhteen toki riittää. Ilmastonmuutos etenee, ja talvet lauhtuvat. Pääsarjajoukkueitakin on nyt vain kahdeksan.
– Jääpallolla on yli satavuotias historia. Jatkuvuuden takaamiseksi tekojäärata pitäisi saada vihdoin vähintään katettua. Mielellään tietysti Porissa näkisi vuosia sitten esiin nostetun hallin. Pori voisi olla edelläkävijä, ja halli kohottaisi porilaisurheilun profiilia. Uskon, että sen jälkeen hallihankkeet realisoituisivat muillakin paikkakunnilla, pohtii Väkiparta.
Hän muistuttaa, että Karhupaanaa käyttävät monet muutkin kuin jääpalloilijat. Halli avaisi uusia harjoittelumahdollisuuksia muun muassa hyvässä vauhdissa olleille pikaluistelijoille.
– Täällä riittää päivittäin vipinää, ja paikalla on iso merkitys lasten ja nuorten talviliikunnalle. Sehän on koko kansanterveyden kannalta tärkeää. Toivottavasti päättäjät ottavat porilaisurheilun profiilia nostattavalle hankkeelle positiivisen asenteen. Meillä on nyt liikunnallinen kaupunginjohtaja, joten toivottavaa on. että hän vauhdittaisi omalla panoksellaan tätä tärkeää asiaa.
Elina Wallin ja muut Keränaiset huolehtivat kotipeleissä katsojien viihtyvyydestä.
Menestyksen takana on kitkattomasti toimiva taustaorganisaatio. Sen tehtävänä on varmistaa, että pelaajilla on mahdollisuus keskittyä pelaamiseen. Suuressa roolissa on joukkueen kitkattomasti sujuva huolto. Myös otteluun saapuvien katsojien viihtyminen on avainasemassa.
– Pelaajat hoitavat sen tärkeimmän eli pelaamisen, mutta meidän tehtävänämme on yleisön huoltaminen. Ilman oheistoimintojen onnistumista ulkolajin seuraaminen olisi aika ankeaa. Onneksi meillä on tämä Kerätalo. Se on yleisön palvelemisessa kullanarvoinen, ja tarjoaa meille Keränaisillekin mukavat työolosuhteet, kertoo Elina Wallin.
Narukerän naistoimikunta ahertaa niin Bandyliigan pelien aikana Karhupaanan kioskissa, lipunmyynnissä kuin otteluisännyyksissäkin.
– Seuran osaavassa organisaatiossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Olemme vähän kuin iso perhe. Pyrimme aina palvelemaan katsojia iloisella mielellä ja hymyssä suin.
Talkoilla varoja keräävässä Naistoimikunnassa on noin 10 aktiivia. Ryhmä koostuu entisten ja nykyisten pelaajien äideistä sekä muista yhdessä tekemisestä innostuneista.
Joukko kokoontuu Kerätalolla kauden aikana kerran kuussa.
– Puuhailemme talkoissa Karhupaanan lisäksi siellä, missä milloinkin tarvitaan. Meidät löytää muun muassa Porin Teatterin narikasta. Talkooporukkaa ei koskaan ole liikaa, joten kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Mitään yhteyttä jääpalloon ei tarvitse olla. Mukavaan porukkaan on helppo tulla, lupaa jo nuorena jääpallon tunnelmaan mieltynyt Wallin.