Pet­te­ri Iko­nen / STT

Jää­kie­kon ko­ti­mai­sen pää­sar­jan Lii­gan ta­lout­ta pit­kään tut­ki­nut kon­sult­tiyh­tiö Ernst & Yo­ung eh­dot­taa jät­tiu­u­dis­tus­ta suo­ma­lai­seen huip­pu­jää­kiek­koon.

Kuu­den­te­na vuon­na pe­räk­käin Lii­gan ta­lout­ta kä­sit­te­le­vän ra­por­tin jul­kais­sut EY ker­too 16 jouk­ku­een Lii­gan ole­van ta­lou­del­li­sen kan­to­ky­vyn ää­ri­ra­joil­la ja eh­dot­taa kol­mi­ta­soi­sen pää­sar­jan mal­lia.

EY Suo­men ta­lous­hal­lin­non neu­von­ta­pal­ve­lu­jen joh­ta­ja Jan­ne Aal­to ha­lu­aa kat­soa sar­ja-asi­aa puh­taal­ta pöy­däl­tä ja avauk­sen toi­mi­van kes­kus­te­lun he­rät­tä­jä­nä. Jo nyt ny­kyi­sen Lii­gan si­säl­lä jouk­ku­ei­ta on "useis­sa ker­rok­sis­sa", vaik­ka ne sa­maa sar­jaa pe­laa­vat­kin.

– Vii­si suu­rin­ta lii­ga­seu­raa ovat yli puo­let koko Lii­gan lii­ke­vaih­dos­ta. Ta­lou­del­li­ses­ti kat­sot­tu­na lii­ga­seu­rat ei­vät ole yh­tei­nen pot­ti vaan on suu­ret am­mat­ti­lais­seu­rat ja pie­net am­mat­ti­lais­seu­rat. Li­säk­si on Mes­tik­sen kil­paur­hei­lu­jouk­ku­eet, Aal­to ker­too STT:lle.

Uu­des­sa sar­ja­mal­lis­sa mu­ka­na oli­si­vat ny­kyi­set lii­ga­seu­rat ja toi­sek­si kor­keim­man sar­ja­ta­son Mes­tik­sen elin­voi­mai­sim­mat seu­rat, jois­ta eten­kin Jo­ke­rit oli­si tär­ke­ää saa­da ta­kai­sin Lii­gaan.

Aal­to muis­tut­taa, et­tä pelk­kä ny­kyi­sen Lii­gan jouk­ku­e­mää­rän pie­nen­tä­mi­nen voi­si joh­taa ta­lou­del­li­ses­ti yh­teen­las­ke­tun tuo­ton pie­nen­ty­mi­seen ei­kä sil­lä rat­kais­ta kan­nat­ta­vuu­son­gel­maa. Kiin­nos­ta­vuus ja kan­nat­ta­vuus voi­si­vat pa­ran­tua uu­des­sa A-, B- ja C-lii­goi­hin ja­e­tus­sa mal­lis­sa, jos­sa jouk­ku­ei­den vaih­tu­vuut­ta sar­ja­ta­so­jen vä­lil­lä ta­pah­tui­si jopa kes­ken kau­den. Näin mie­len­kiin­to säi­lyi­si, ja pa­nok­set­to­mien pe­lien mää­rä vä­he­ni­si.

Eh­do­tus on ra­di­kaa­li. Sa­maan ai­kaan kun jul­ki­suu­des­sa pyö­ri­tel­lään Lii­gan ny­kyi­sen jouk­ku­e­mää­rän ole­van lii­an suu­ri, pi­täi­si uu­des­sa mal­lis­sa esi­mer­kik­si 24 jouk­ku­et­ta ol­la Lii­gan sa­teen­var­jon al­la. Näin jo­kai­sel­la sar­ja­ta­sol­la oli­si kah­dek­san jouk­ku­et­ta.

Vil­kai­su lii­ga­seu­ro­jen ta­lous­lu­kui­hin pal­jas­taa ka­rul­la ta­val­la, mil­lai­sek­si erot 16 jouk­ku­een sar­jas­sa ovat re­ven­neet.

– Lii­ke­vaih­don ha­jon­ta lii­ga­seu­ro­jen vä­lil­lä kas­voi ku­lu­neel­la kau­del­la 19 mil­joo­nas­ta eu­ros­ta noin 30 mil­joo­naan eu­roon. Se ker­too, mi­ten suu­ria ero­ja seu­ro­jen sekä nii­den taus­ta­yh­ti­öi­den toi­min­nan laa­juu­des­sa on, Aal­to avaa.

Ra­di­kaa­lia on myös se, et­tä nou­su­ja ja pu­to­a­mi­sia ta­pah­tui­si kes­ken kau­den. B-ta­sol­ta voi­si nous­ta syk­syn pu­do­tus­pe­leis­sä A-ta­sol­le tai pu­do­ta ke­vääk­si C-ta­sol­le. A-ta­sol­ta voi­si pu­do­ta B:hen ja C:stä nous­ta B:hen.

– Tar­koi­tuk­se­na oli­si löy­tää ta­lou­del­li­ses­ti kes­tä­vä mal­li, jos­sa tuo­te it­ses­sään oli­si kiin­nos­ta­va, ja toi­saal­ta pu­to­a­mi­nen sekä nou­se­mi­nen ta­pah­tui­si­vat ur­hei­lul­li­sin pe­rus­tein.

Vuon­na 1975 pe­rus­te­tun Lii­gan ja toi­sek­si kor­keim­man sar­ja­ta­son 1. di­vi­si­oo­nan vä­lil­lä his­si­lii­ke oli lä­hes jo­ka­vuo­tis­ta ke­vää­seen 2000, jol­loin Lii­ga sul­jet­tiin en­sim­mäi­sen ker­ran.

Tuon jäl­keen Lii­gan ja Mes­tik­sek­si ni­me­tyn toi­sek­si kor­keim­man sar­ja­ta­son ero on kas­va­nut val­ta­vas­ti. Lii­ga on am­mat­ti­mais­tu­nut. Mes­tis on yrit­tä­nyt am­mat­ti­mais­tua, mut­ta on ta­lous­lu­vuil­taan mu­ru­sia Lii­gaan ver­rat­tu­na.

Pu­to­a­mi­nen Lii­gas­ta voi­si ol­la kuo­li­nis­ku pu­to­a­jal­le, kos­ka Mes­tik­sen toi­min­ta­ym­pä­ris­tö on ta­lou­del­li­ses­ti huo­mat­ta­vas­ti pie­nem­pi.

– Oli­si­ko mah­dol­lis­ta, et­tä sar­ja­por­tai­ta li­sää­mäl­lä sai­si pie­nen­net­tyä ero­ja? Näin nou­se­mi­nen ja pu­to­a­mi­nen ei oli­si niin raju asia ta­lou­del­li­ses­ti kuin se ny­kyi­sin on, Aal­to poh­dis­ke­lee.

– His­si­lii­ke oli­si au­ki koko ajan mo­lem­piin suun­tiin, ja ta­lou­del­li­set erot ta­so­jen vä­lil­lä oli­si­vat mal­til­li­sia. Kun lii­ket­tä ta­pah­tui­si puo­li­vuo­sit­tain, pe­leis­sä oli­si jat­ku­vas­ti jän­ni­tys­tä ja toi­saal­ta kor­pi­va­el­lus alem­mal­la ta­sol­la ei oli­si vält­tä­mät­tä enää vuo­sien pro­jek­ti, vaan ly­him­mil­lään puo­li­kas kau­si.

Aal­to myön­tää mal­lin vaa­ti­van vie­lä ke­hit­tä­mis­tä.

– Tämä mal­li voi­si ol­la rat­kai­su ta­soit­ta­maan sar­jo­jen vä­li­siä ta­so­e­ro­ja ja joh­taa ta­lou­del­li­ses­ti kes­tä­väm­pään ti­lan­tee­seen, jos­sa ot­te­lu­ta­pah­tu­mat oli­si­vat viih­dyt­tä­väm­piä ja jän­nit­tä­väm­piä.

Lii­ga­kar­sin­nat oli­vat oh­jel­mas­sa edel­li­sen ker­ran en­nen tätä kaut­ta vuo­si­na 2009–2013. Yk­si­kään Mes­tik­sen seu­ra ei on­nis­tu­nut nou­su­y­ri­tyk­ses­sään.

Vii­si tuo­rein­ta nou­si­jaa Kal­Pa (2005), Sport (2014), Koo­Koo (2015), Ju­ku­rit (2016) ja Kiek­ko-Es­poo (2024) ovat saa­neet lii­ga­paik­kan­sa muul­la ta­voin kuin lii­ga­jouk­ku­een ku­kis­ta­mi­sel­la kar­sin­nois­sa. Edel­li­nen lii­ga­jouk­ku­een kar­sin­nois­sa ku­kis­ta­nut jouk­kue on Kär­pät, joka pu­dot­ti Pe­li­can­sin vuon­na 2000. Pe­li­cans sai pi­tää paik­kan­sa, kun Lii­gaa laa­jen­net­tiin.

Ruot­sis­sa kah­den kor­keim­man sar­ja­ta­son vä­li­nen his­si­lii­ke on jat­ku­nut läpi vuo­si­kym­men­ten. Ruot­si on mo­nes­sa asi­as­sa hyvä ver­rok­ki­maa Suo­mel­le, mut­ta jää­kie­kon pää­sar­jo­jen koh­dal­la Aal­to ei näe Ruot­sin mal­lin toi­mi­van Suo­mes­sa, jos­sa kah­den kor­keim­man sar­ja­ta­son ta­lou­del­li­set erot ovat huo­mat­ta­vas­ti suu­rem­mat kuin län­si­naa­pu­ris­sa.

– Ruot­sis­sa pää­sar­ja SHL:n ja toi­sek­si kor­keim­man sar­ja­ta­son Al­ls­vens­ka­nin kär­ki­seu­ran bud­jet­tien vä­li­nen ero on suh­teel­li­sen pie­ni, noin 1,3-ker­tai­nen. Suo­mes­sa Lii­gan ja Mes­tik­sen vä­lil­lä vas­taa­va ero voi ol­la jopa 5–6-ker­tai­nen, Aal­to avaa ta­lous­lu­ku­ja.

– Esi­mer­kik­si Al­ls­vens­ka­nis­sa käy­nei­den Mo­don ja Bry­nä­sin lii­ke­vaih­to alem­mal­la ta­sol­la oli ai­no­as­taan 2–3 mil­joo­naa eu­roa vä­hem­män kuin SHL:ssä.

Aal­lon mu­kaan ero syn­tyy suu­rel­ta osin me­di­a­so­pi­muk­sis­ta. Toi­sin kuin ko­ti­mais­ta Lii­gaa, Ruot­sin pää­sar­jaa seu­ra­taan myös muis­sa Poh­jois­mais­sa. Tämä kas­vat­taa me­di­a­so­pi­muk­sen ar­voa ja hei­jas­tuu alem­mil­le­kin sar­ja­ta­soil­le.

Lii­gan me­di­a­so­pi­mus ja sii­tä seu­roil­le saa­ta­vat ra­hat ovat ar­vok­kaat myös Suo­mes­sa, mut­ta mat­ka Mes­tik­ses­tä pää­sar­jaan on pit­kä.

– On tär­keä ym­mär­tää ta­lou­del­li­nen to­del­li­suus: Lii­gaan nous­tak­seen seu­ran tu­lee vä­hin­tään­kin vii­sin­ker­tais­taa vuo­si­bud­jet­tin­sa, jot­ta lii­ga­kau­si on mah­dol­lis­ta vie­dä ta­lou­del­li­ses­ti läpi, Aal­to muis­tut­taa.

– Esi­mer­kik­si Kiek­ko-Es­poon lii­ke­vaih­to oli vii­me kau­del­la Mes­tik­ses­sä noin 1,3 mil­joo­naa eu­roa, mut­ta al­ka­neel­le lii­ga­kau­del­le seu­ra on bud­je­toi­nut ku­lui­hin lä­hes 6 mil­joo­naa eu­roa. Li­säk­si Kiek­ko-Es­poo mak­soi lii­ga­li­sens­sis­tä 2,2 mil­joo­naa eu­roa. Me­nes­ty­mi­nen ja suur­seu­rak­si kas­va­mi­nen vaa­tii vo­lyy­min lä­hes kym­men­ker­tais­ta­mis­ta.

Vii­me kau­del­la lii­ga­seu­rat te­ki­vät tap­pi­o­ta yh­teen­sä noin 11 mil­joo­naa eu­roa. Vain muu­ta­ma seu­ra teki plus­merk­ki­sen tu­lok­sen.

Aal­lon mu­kaan ti­lan­ne on pi­dem­män pääl­le kes­tä­mä­tön, mut­ta hän muis­tut­taa seu­ro­jen sat­saa­mi­sen kas­vuun ole­van hyvä asia. Pal­kin­to tu­lee myö­hem­min, mut­ta ai­ka on ol­lut ar­mo­ton lii­ga­seu­roil­le. En­sin ko­ro­na­pan­de­mia ku­rit­ti, sit­ten kus­tan­nuk­set ovat nous­seet.

Hen­ki­lös­tö­ku­lut ovat lii­ga­seu­ro­jen suu­rin ku­lu­e­rä, mut­ta ot­te­lu­ta­pah­tu­mil­la ja muul­la lii­ke­toi­min­nal­la han­ki­tut tu­lot va­lu­vat muu­al­le, yhä kiih­ty­väl­lä tah­dil­la. Oheis­myyn­ti­tuot­tei­den han­kin­ta­hin­nat ovat kas­va­neet, ja jouk­ku­ei­den mat­kus­ta­mi­nen ja ma­joit­ta­mi­nen ovat kal­lis­tu­neet. Ener­gi­an hin­nat nä­ky­vät jää­vuo­ro­jen ja toi­mi­ti­lo­jen kus­tan­nuk­sis­sa.

Ko­hon­neet hin­nat nä­ky­vät myös ku­lut­ta­jien kuk­ka­rois­sa. Os­to­pää­tök­siä har­ki­taan ai­em­paa tar­kem­min. Viih­de ja va­paa-ai­ka kar­si­taan pois en­sim­mäis­ten jou­kos­sa.

Myös seu­rat miet­ti­vät tark­kaan, mi­hin eu­ron­sa käyt­tä­vät. Osa käyt­tää eu­ron­sa te­hok­kaam­min kuin toi­set.

Täs­sä­kin asi­as­sa erot Lii­gan si­säl­lä ovat kas­va­neet. EY:n ra­por­tin mu­kaan ero hal­vim­man ja kal­leim­man pis­teen vä­lil­lä oli kas­va­nut edel­li­ses­tä kau­des­ta noin 30 pro­sent­tia.

Ju­ku­rit on­nis­tui ke­rää­mään hal­vim­mat pis­teet, kun ver­tail­laan saa­vu­tet­tu­ja run­ko­sar­ja­pis­tei­tä lii­ga­seu­ro­jen hen­ki­lös­tö­ku­lui­hin ja ko­ko­nais­ku­lui­hin. Kal­leim­mat pis­teet hen­ki­lös­tö­ku­lui­hin ver­rat­tu­na oli TPS:llä ja ko­ko­nais­ku­lui­hin ver­rat­tu­na HIFK:lla.

– Ei ole mi­kään sa­lai­suus, et­tä mo­ne­na vuon­na HIFK:lla ja TPS:llä on ol­lut kal­leim­mat pis­teet, Aal­to sa­noo.

– Jot­kut pys­ty­vät ope­roi­maan ja pär­jää­mään pie­nem­mil­lä bud­je­teil­la, ku­ten tois­sa kau­den Pe­li­cans tai Ju­ku­rit. Ol­li Jo­ki­nen (pää­val­men­ta­ja­na 2021–24) kiis­tat­ta on­nis­tui pää­val­men­ta­ja­na Ju­ku­reis­sa. Se yl­lät­ti mo­net. Jouk­kue me­nes­tyi pa­rem­min kuin sil­lä ra­ha­mää­räl­lä moni muu.