Koko Suo­men ju­nien ku­lun­val­von­nan uu­dis­ta­va han­ke aloit­taa ra­ken­ta­mis­työt Tam­pe­reen, Po­rin ja Rau­man vä­li­sil­tä ra­ta­o­suuk­sil­ta syys­kuus­sa. Työt nä­ky­vät maas­tos­sa, mut­ta ei­vät tois­tai­sek­si vai­ku­ta hen­ki­lö­ju­na­lii­ken­tee­seen.

Väy­lä­vi­ras­ton ta­voit­tee­na on uu­dis­taa ju­nien tur­val­lis­ta kul­kua val­vo­va jär­jes­tel­mä (JKV) vuo­teen 2040 men­nes­sä. Tu­le­vaa jär­jes­tel­mää on tä­hän saak­ka ko­keil­tu sul­je­tuil­la tes­ti­ra­dal­la ja nyt jär­jes­tel­mä ote­taan ta­val­li­sen hen­ki­lö- ja ta­va­ra­ju­na­lii­ken­teen käyt­töön.

En­sim­mäi­set työ­koh­teet ovat Ko­ke­mä­ki-Rau­ma -vä­lil­lä ja Lie­lah­ti-Suo­nie­mi -vä­lil­lä.

– Täs­sä inf­ra­hank­kees­sa ei syn­ny juu­ri­kaan me­lua tai pö­lyä eli tämä on ra­dan var­ren asuk­kail­le sii­nä mie­les­sä huo­maa­ma­ton han­ke. Lii­ken­ne­vai­ku­tuk­sia on tie­dos­sa lo­ka­kuus­ta läh­tien ja tois­tai­sek­si vain ta­va­ra­lii­ken­teel­le. Työt so­vi­te­taan yh­teen lii­ken­teen kans­sa ja näin mah­dol­li­set lii­ken­ne­vai­ku­tuk­set saa­daan pi­det­tyä mah­dol­li­sim­man pie­ni­nä. Sen si­jaan tu­le­vai­suu­den ju­na­lii­ken­teel­le han­ke tar­jo­aa mer­kit­tä­viä mah­dol­li­suuk­sia, sa­noo pro­jek­ti­pääl­lik­kö Aa­po Tii­li­kai­nen.

Tu­le­va ju­nien ku­lun­val­von­ta on yh­teen­so­pi­va eu­roop­pa­lai­sen ku­lun­val­von­ta­jär­jes­tel­män kans­sa, täl­lais­ta rat­kai­sua Suo­mel­ta edel­ly­te­tään. Ku­lun­val­von­ta on ra­di­o­verk­ko­poh­jai­nen ja vä­hen­tää fyy­sis­tä opas­tin­lait­teis­toa ra­dan var­rel­la, ja täs­tä syys­tä han­ke kul­kee ni­mel­lä Di­gi­ra­ta. Di­gi­ra­ta mah­dol­lis­taa ra­ta­ka­pa­si­tee­tin te­hok­kaam­man käy­tön, pa­ran­taa ju­na­lii­ken­teen toi­min­ta­var­muut­ta, täs­mäl­li­syyt­tä ja tur­val­li­suut­ta.

Ny­kyi­nen ju­nien ku­lun­val­von­ta (JKV) on tu­los­sa käyt­töi­kän­sä pää­hän tä­män vuo­si­kym­me­nen lo­pus­sa. Ju­nien ku­lun­val­von­ta on sekä ju­nis­sa et­tä ra­das­sa ole­va tur­va­lai­te­ko­ko­nai­suus, joka huo­leh­tii au­to­maat­ti­ses­ti ju­nien oi­ke­as­ta no­peu­des­ta ja opas­tei­den nou­dat­ta­mi­ses­ta.

Ra­ken­ta­mis­työt to­teu­te­taan osa­na Di­gi­ra­dan ke­hi­tys- ja ve­ri­fi­oin­ti­vai­het­ta, jon­ka ko­ko­nais­bud­jet­ti on 130 mil­joo­naa eu­roa. Työt val­mis­tu­vat vuo­den 2027 al­ku­puo­lel­la. Väy­lä­vi­ras­to, Fint­raf­fic ja lii­ken­ne- ja vies­tin­tä­mi­nis­te­riö to­teut­ta­vat han­ket­ta yh­teis­työs­sä mui­den toi­mi­joi­den kans­sa.