Kuluva vuosi lähes varmasti ensimmäinen, jona keskilämpötila on yli 1,5 astetta esiteollista aikaa korkeampi
Lassi Lapintie / STT
Kuluva vuosi on lähes täydellä varmuudella planeetan mittaushistorian kuumin ja ensimmäinen, jona keskilämpötila maalla oli yli 1,5 astetta esiteollista aikaa korkeampi. Asia käy ilmi EU:n Copernicus-ilmastopalvelun julkaisemasta tuoreimmasta mittaustiedosta.
– Tämä on virstanpylväs globaalien lämpötilojen mittauksessa, ja sen pitäisi kannustaa suurempaan kunnianhimoon lähestyvässä COP29-ilmastokonferenssissa, sanoo Copernicus-palvelun varajohtaja Samantha Burgess tiedotteessa.
YK:n COP29-ilmastokokous järjestetään Azerbaidzhanin Bakussa ensi viikolla.
Lokakuu oli mittaushistorian toisiksi kuumin lokakuu. Sitä lämpimämpi oli vain viime vuoden lokakuu. Maan pintalämpötila lokakuussa oli keskimäärin lähes 15,3 astetta, eli noin 0,8 astetta vuosien 1991–2020 keskiarvon yläpuolella. Lokakuu oli 1,65 astetta esiteollista aikaa lämpimämpi. Viimeisen 16 kuukauden jaksolla lokakuu oli 15:s kuukausi, jona keskilämpötila ylitti 1,5 rajan.
Vuoden 2024 keskilämpötilan arvellaan lopulta olevan vähintään 1,55 astetta esiteollisen ajan yläpuolella. Viime vuonna vastaava luku oli vielä 1,48 astetta.
1,5 astetta oli Pariisin ilmastosopimuksessa vuonna 2015 asetettu suositusraja, johon ilmaston lämpeneminen olisi hyvä pysäyttää, jotta sen pahimmat vaikutukset voitaisiin välttää.
Euroopassa lokakuu oli 1,23 astetta yli vuosien 1991–2020 keskiarvon. Päättynyt lokakuu oli mittaushistorian viidenneksi lämpimin.
Lokakuun lämpöennätys koettiin vuonna 2022, jolloin kuukausi oli 1,92 astetta keskimääräistä lämpimämpi.