Min­ja Vii­ta­nen / STT

Ve­nä­jää joh­ta­va Vla­di­mir Pu­tin on tois­tu­vas­ti esiin­ty­nyt il­ta­päi­vä­leh­tien kan­sis­sa ja löö­peis­sä sen jäl­keen, kun hän aloit­ti hyök­käys­so­dan Uk­rai­naan vii­me vuo­den hel­mi­kuus­sa. Pre­si­dent­ti on suo­ma­lai­sil­le tut­tu naa­ma jo 20 vuo­den ajal­ta, mut­ta Ve­nä­jän seu­raa­vat siir­rot kiin­nos­ta­vat ylei­söä nyt enem­män kuin kos­kaan en­nen.

Suo­mes­sa asu­vien uk­rai­na­lais­ten ja suo­ma­lais­ten ak­tii­vien ke­rää­mien ja STT:lle lä­het­tä­mien tie­to­jen mu­kaan Pu­tin on esiin­ty­nyt ku­van tai ni­men mai­nit­se­mi­sen muo­dos­sa hel­mi­kuun jäl­keen yli 75 pro­sen­tis­sa Il­ta­leh­den kan­sis­ta. Il­ta-Sa­no­mien kan­sis­ta taas Pu­ti­nin kuva tai nimi on nä­ky­nyt noin puo­les­sa.

Hyökkäyssota henkilöityy Putiniin

Il­ta-Sa­no­mien pää­toi­mit­ta­jan Jo­han­na Lah­den mu­kaan Pu­tin on esiin­ty­nyt vii­me ai­koi­na to­den­nä­köi­ses­ti mää­räl­li­ses­ti use­am­min leh­den kan­nes­sa kuin ku­kaan muu, ja syy tä­hän on il­mei­nen. Ve­nä­jän aloit­ta­ma sota ja se, et­tä Pu­ti­nin kä­sis­sä on avai­met so­dan lo­pet­ta­mi­seen.

–  Pu­tin joh­taa Ve­nä­jää kui­ten­kin yk­sin­val­ti­aan el­kein ja sota on sitä kaut­ta vah­vas­ti hen­ki­löi­ty­nyt hä­neen. Hä­nen pää­tök­sel­lään­hän Ve­nä­jä alun pe­rin hyök­kä­si. Ve­nä­jäl­lä so­dan oi­keu­tus pe­rus­tuu tä­hän Pu­ti­nin har­hai­seen kä­si­tyk­seen Ve­nä­jään koh­dis­tu­vas­ta uhas­ta ja hän on myös se hen­ki­lö, joka so­dan voi­si päät­tää.

–  On myös sii­nä mie­les­sä tär­ke­ää, et­tä so­dan syyl­li­nen ei unoh­du. Löö­pit ja kan­net osal­taan pi­tä­vät sitä tie­to­suut­ta yl­lä. Uk­rai­na­lai­sil­le ja koko maa­il­mal­le­kin oli­si suu­rin tra­ge­dia se, et­tä sota unoh­tui­si ja var­sin­kin Uk­rai­nan tu­ki­jat unoh­tai­si­vat tai kyl­läs­tyi­si­vät so­taan. Täs­sä näen, et­tä me­di­an ra­por­toin­nil­la on tär­keä roo­li, Lah­ti sa­noo.

Myös Il­ta­leh­den pää­toi­mit­ta­ja Pert­tu Kaup­pi­nen ker­too, et­tä Pu­tin pää­tyy kiin­nos­ta­vuu­ten­sa ta­kia usein leh­tien kan­siin ja lööp­pei­hin.

–  Ky­sees­sä on kui­ten­kin it­se­val­tai­nen naa­pu­ri­maan joh­ta­ja, joka käy hy­vin jul­maa hyök­käys­so­taa ja on saa­nut oi­ke­as­taan koko maa­il­man se­kai­sin. Mik­si hän ei oli­si kiin­nos­ta­va?

Haluamme tietää, mitä Venäjä tekee seuraavaksi

Il­ta­päi­vä­leh­tien lööp­pien kan­sia teh­dään Kaup­pi­sen mu­kaan ylei­sön mie­len­kiin­non pe­rus­teel­la. Hän ker­too­kin leh­den ir­to­myyn­nin kas­va­neen ku­lu­van vuo­den ai­ka­na.

–  Poh­jim­mil­taan sii­nä on kyse kui­ten­kin sii­tä, mikä ih­mi­siä kiin­nos­taa, Kaup­pi­nen sa­noo ja li­sää, et­tä Ve­nä­jän ja Pu­ti­nin teot ja nii­den seu­rauk­set kiin­nos­ta­vat enem­män kuin so­dan ar­ki.

Lah­den mu­kaan Pu­ti­niin tii­vis­tyy myös epä­tie­toi­suus Ve­nä­jän tu­le­vai­suu­des­ta. Suo­ma­lai­set ha­lu­a­vat tie­tää, mitä itä­ra­jan ta­ka­na ta­pah­tuu seu­raa­vak­si.

–  Kaik­ki poh­ti­vat, mi­ten sota voi­si päät­tyä tai mi­ten Ve­nä­jä voi­si muut­taa suun­taan­sa. Ei ole sel­lais­ta odo­tus­ta, et­tä Pu­tin esi­mer­kik­si va­paa­eh­toi­ses­ti luo­pui­si val­las­taan. Sitä kaut­ta Ve­nä­jän tu­le­vai­suus, min­kä­lai­nen Ve­nä­jä on, hen­ki­löi­tyy myös Pu­ti­niin. Hä­neen tii­vis­tyy Ve­nä­jän roo­li, Lah­ti sa­noo.

Pää­toi­mit­ta­jat pi­tä­vät myös Uk­rai­nan pre­si­dent­tiä Vo­lo­dy­myr Ze­lens­kyiä kiin­nos­ta­va­na hah­mo­na, vaik­ka tämä nä­kyy­kin vä­hem­män leh­tien kan­sis­sa.

–  Ze­lens­kyi on kiin­nos­ta­va per­soo­na, mut­ta suo­ma­lais­ten nä­kö­kul­mas­ta hä­nen ajat­te­lun­sa ja seu­raa­vat te­kon­sa ei­vät ole lä­hes­kään yh­tä kiin­nos­ta­via kuin Pu­ti­nin, sa­noo Kaup­pi­nen.

Lah­den mu­kaan Pu­tin ja Ze­lens­kyi ovat mo­lem­mat hy­vin kiin­nos­ta­via, mut­ta hy­vin eri ta­voil­la.

–  Ze­lens­kyi on val­ta­van kiin­nos­ta­va hah­mo, var­sin­kin so­dan alus­sa hä­nen san­ka­ri­mai­nen sin­nit­te­lyn­sä Ki­o­vas­sa nos­ti hä­net kan­sain­vä­li­sek­si su­per­täh­dek­si, sa­noo Lah­ti.

Suo­mes­sa asu­vien uk­rai­na­lais­ten ja suo­ma­lais­ten ak­tii­vien ke­rää­mien tie­to­jen mu­kaan myös Uk­rai­na mai­ni­taan löö­peis­sä har­vem­min kuin Ve­nä­jä.

Putinin puheet ovat uutisarvoisia, mutta epäluotettavia

Pää­toi­mit­ta­jat tie­tä­vät, et­tä Pu­ti­nin ulos­tu­loi­hin ei läh­tö­koh­tai­ses­ti ole luot­ta­mi­nen. Krem­lin joh­don kom­men­tit ovat sil­ti usein uu­ti­sar­voi­sia.

–  Pi­tää ai­na pys­tyä kon­teks­toi­maan mah­dol­li­sim­man hy­vin ja ker­to­maan, mitä sii­hen liit­tyy ja mikä on sen taus­ta. Ja mah­dol­li­ses­ti mikä se to­tuus on, jos se on sel­vi­tet­tä­vis­sä, sa­noo Kaup­pi­nen.

–  Mitä Pu­ti­niin ja Ve­nä­jään tu­lee, niin hei­dän toi­min­tan­sa ei ole mil­lään lail­la lä­pi­nä­ky­vää. Ve­nä­jä ja Pu­tin har­joit­ta­vat räi­ke­ää pro­pa­gan­daa, ei­kä nii­den sa­no­mi­siin voi­da luot­taa. Ve­nä­jäs­tä uu­ti­soi­des­sa tämä on ko­ko­a­jan läs­nä ja se on tuo­ta­va esiin. Nä­ky­mä toi­min­taan ja pää­tök­sen­te­koon on niin su­mea, et­tä on si­näl­lään luon­nol­lis­ta, et­tä ra­por­toi­daan sen nä­ky­vän joh­ta­jan sa­no­mi­sia, mut­ta sitä on oleel­lis­ta ke­hys­tää esi­mer­kik­si tut­ki­joi­den ja asi­an­tun­ti­joi­den nä­ke­myk­sil­lä, ker­too Lah­ti.

Vä­ki­val­ta ja raa­im­mat tie­dot nä­ky­vät mel­ko har­voin heti kan­nes­sa. So­dan kau­heuk­sis­ta löö­peis­sä uu­ti­soi­mi­nen vaa­tii Lah­den mu­kaan laa­jaa har­kin­taa.

–  Sota-ai­heis­sa on kui­ten­kin kyse tosi va­ka­vis­ta ai­heis­ta, niin niis­sä käy­te­tään päi­vit­täin va­ka­vaa har­kin­taa sii­nä, mitä sa­no­ja ja ku­via käy­te­tään. Me­di­an teh­tä­vä on kui­ten­kin ker­toa so­dan to­del­li­suu­des­ta ja uh­reis­ta si­lot­te­le­mat­ta, jot­ta so­dan kau­heus ei jää pi­men­toon, sa­noo Lah­ti.

Kaup­pi­nen muis­te­lee Il­ta­leh­den kä­si­tel­leen so­dan kau­heuk­sia ai­na­kin yh­des­sä löö­pis­sä.

–  Ihan tar­koi­tuk­sel­la sen ta­kia, et­tä ei­hän me ha­lu­ta kui­ten­kaan si­lo­tel­la sitä to­del­li­suut­ta.

Löö­peis­sä muo­dos­tu­va kuva Pu­ti­nis­ta ei siis il­ta­päi­vä­leh­tien pää­toi­mit­ta­jien mu­kaan ole po­si­tii­vi­nen.

"Putin-möröllä myydään lehtiä"

Pu­tin ai­heut­taa suo­ma­lai­ses­sa ylei­sös­sä vah­vo­ja tun­tei­ta, ker­too Jy­väs­ky­län yli­o­pis­ton jour­na­lis­tii­kan pro­fes­so­ri Mik­ko Vil­li. Myös hä­nen mu­kaan­sa on kui­ten­kin mie­tit­tä­vä, mi­ten Pu­tin ja hä­nen sa­no­mi­sen­sa tuo­daan esil­le.

–  Pu­tin he­rät­tää pel­koa ja se­kin on tun­ne, joka he­rät­tää kiin­nos­tuk­sen.

Vil­li muis­tut­taa myös, et­tä kau­pois­sa nä­ky­vät löö­pit ovat jour­na­lis­ti­sen tuot­teen li­säk­si myös me­di­an mai­nos. Il­ta­päi­vä­leh­tien kan­net ovat laa­jas­ti nä­ky­vil­lä kau­pois­sa ja jul­ki­sil­la pai­koil­la, mikä voi Vil­lin mu­kaan aut­taa ylei­söä pi­tä­mään leh­det osa­na ar­ki­päi­vän me­di­an­ku­lu­tus­ta.

–  Löö­pin suh­teen teh­dään sel­lai­nen rat­kai­su, et­tä saa­daan leh­tiä myy­tyä. Pu­tin-mö­röl­lä myy­dään leh­tiä.

Pu­ti­nis­ta löö­peis­sä nä­ky­vät ku­vat ovat myös uu­tis­va­lin­to­ja. Pre­si­dent­ti esiin­tyy yleen­sä siis­tiin pu­kuun pu­keu­tu­nee­na, ja vain har­voin ar­mei­ja­va­rus­tuk­ses­sa.

Me­dia jou­tuu kui­ten­kin Vil­lin mu­kaan usein käyt­tä­mään Pu­ti­nis­ta sel­lais­ta ku­vas­toa, jota on saa­ta­vil­la. Myös hä­nen mu­kaan­sa vä­ki­val­tai­sen ku­vas­ton koh­dal­la tu­lee poh­tia, mi­ten se esi­te­tään löö­peis­sä.

–  Pu­tin hy­väk­syy vä­ki­val­lan, mut­ta esi­mer­kik­si lap­set ei­vät näe Pu­ti­nis­sa suo­raan sitä vä­ki­val­taa tai kau­heuk­sia, mitä hän toi­min­nal­laan ai­heut­taa, Vil­li sa­noo.

–  So­dan vä­ki­val­taa on ras­kas­ta näh­dä joka päi­vä. Il­ta­päi­vä­leh­dis­sä tätä var­mas­ti mie­ti­tään.