STT

Ko­ti­hoi­don asi­ak­kais­ta nel­jä­so­sa on tyy­ty­mä­tön ul­koi­lun mää­rään. Asia sel­vi­ää Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen (THL) van­hus­pal­ve­lu­jen vuo­den 2024 asi­a­kas­tyy­ty­väi­syys­ky­se­lys­tä.

Tyy­ty­väi­sim­piä ul­koi­lun riit­tä­vyy­teen oli­vat ne ko­ti­hoi­don asi­ak­kaat, jot­ka asu­vat La­pis­sa, Ete­lä-Poh­jan­maal­la ja Poh­jois-Kar­ja­las­sa. Vä­hi­ten tyy­ty­väi­siä ul­koi­lun mää­rään ol­tiin Hel­sin­gis­sä ja Ete­lä-Kar­ja­las­sa.

Ul­koi­lun mää­rään tyy­ty­väis­ten ko­ti­hoi­don asi­ak­kai­den osuus las­ki 63 pro­sen­tis­ta 57 pro­sent­tiin vuo­des­ta 2022.

Vuon­na 2024 tyy­ty­mät­tö­miä ul­koi­lun mää­rään oli vas­tan­neis­ta 26 pro­sent­tia. 17 pro­sent­tia ko­ti­hoi­don asi­ak­kais­ta ei ky­se­lys­sä ol­lut sa­maa ei­kä eri miel­tä sii­tä, pää­see­kö ul­koi­le­maan tar­peek­si.

Ym­pä­ri­vuo­ro­kau­ti­ses­sa pal­ve­lu­a­su­mi­ses­sa tyy­ty­väis­ten osuus py­syi käy­tän­nös­sä sa­mal­la ta­sol­la kuin vuon­na 2022, rei­lus­sa 60 pro­sen­tis­sa.

THL:n tie­dot­tees­sa ker­ro­taan, et­tä kaik­ki ikään­ty­neet ei­vät voi tai us­kal­la ul­koil­la yk­sin. Täl­löin tär­keä roo­li ul­koi­lus­sa aut­ta­mi­ses­sa on ko­ti­hoi­don hen­ki­lö­kun­nan li­säk­si lä­hei­sil­lä ja va­paa­eh­tois­toi­mi­joil­la. THL:n mu­kaan ko­ti­hoi­don pää­a­si­al­li­nen teh­tä­vä ei ole ul­koi­lus­sa avus­ta­mi­nen.

THL:n joh­ta­va asi­an­tun­ti­ja Tei­ja Ham­mar ker­too tie­dot­tees­sa, et­tä va­paa­eh­toi­sek­si ul­koi­lut­ta­jak­si voi tar­jou­tua oman alu­een ul­koi­lu­koor­di­noi­jal­le tai ot­ta­mal­la yh­teyt­tä lä­hei­seen pal­ve­lu­ta­loon.

Ky­se­lyyn ke­rät­tiin tie­toa tä­män vuo­den tam­mi–maa­lis­kuus­sa. Vuo­den 2022 ky­se­lyn tie­don­ke­ruu ajoit­tui maa­lis–ke­sä­kuul­le.

THL:n mu­kaan tu­lok­set ker­to­vat osal­taan myös eri vuo­de­nai­ko­jen ul­koi­lu­mah­dol­li­suuk­sis­ta. Tal­vel­la liik­ku­mis­ta ul­ko­na voi­vat es­tää hoi­ta­mat­to­mat kul­ku­tiet.

Vuo­den 2024 ky­se­lyyn vas­ta­si yli 40 000 jul­ki­sen ja yk­si­tyi­sen sek­to­rin ko­ti­hoi­don ja ym­pä­ri­vuo­ro­kau­ti­sen pal­ve­lu­a­su­mi­sen asi­a­kas­ta. Tar­kem­pia ky­se­lyn tu­lok­sia jul­kais­taan THL:n mu­kaan tä­män vuo­den lo­ka­kuus­sa.