Kun­nan on jä­te­lain mu­kaan vel­vol­li­suus jär­jes­tää asu­mi­ses­sa syn­ty­vän jät­teen sekä kun­nan hal­lin­to- ja pal­ve­lu­toi­min­nas­sa syn­ty­vän yh­dys­kun­ta­jät­teen kul­je­tus ja kä­sit­te­ly. Kun­nan jär­jes­tä­mä ja kil­pai­lut­ta­ma jät­teen­kul­je­tus on jä­te­lain mu­kai­nen pe­rus­mal­li.

Val­ta­o­sas­sa Suo­men kun­tia on siir­ryt­ty se­ka­jät­teen ke­räyk­sen ja kul­je­tuk­sen osal­ta kun­nan jär­jes­tä­mään jät­teen­kul­je­tus­jär­jes­tel­mään, jos­sa kun­ta kil­pai­lut­taa alu­eit­tain se­ka­jät­teen kul­je­tuk­set. Po­rin seu­dun jä­te­huol­to­vi­ra­no­mai­sen toi­mi­a­lu­eel­la on käy­tös­sä edel­leen kiin­teis­tön­hal­ti­jan jär­jes­tä­mä jät­teen­kul­je­tus se­ka­jät­teen sekä sako- ja um­pi­kai­vo­liet­teen osal­ta.

Jät­teen­kul­je­tus­jär­jes­tel­mäs­tä päät­tää kun­nan jä­te­huol­to­vi­ra­no­mai­nen, joka täs­sä ta­pauk­ses­sa on kah­dek­san kun­nan alu­eel­la toi­mi­va Po­rin seu­dun jä­te­huol­to­ja­os­to. Po­rin kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen sekä alu­eel­li­sen jä­te­huol­to­ja­os­ton kans­sa käy­ty­jen kes­kus­te­lu­jen tu­lok­se­na myös Po­rin seu­dul­la val­mis­tel­laan sel­vi­tys­työn aloit­ta­mis­ta se­ka­jät­teen kul­je­tus­jär­jes­tel­män osal­ta. Pää­tök­sen aloit­ta­mi­ses­ta te­kee jä­te­huol­to­ja­os­to tu­le­van syk­syn ai­ka­na.

– Var­si­nai­nen kul­je­tus­jär­jes­tel­mä­pää­tös teh­dään myö­hem­min pää­tös­ten en­nak­ko­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­nin ja mui­den sel­vi­tys­ten poh­jal­ta. Mi­kä­li jä­te­huol­to­ja­os­to päät­tää siir­tyä kun­ta­ve­toi­seen jär­jes­tel­mään, ta­pah­tuu siir­ty­mi­nen ai­kai­sin­taan kol­mi­vuo­ti­sen siir­ty­mä­a­jan jäl­keen, jä­te­huol­lon suun­nit­te­li­ja Pau­lii­na Ha­ka­la sel­ven­tää.

Kos­ka jär­jes­tel­mä­muu­tok­sel­la on vai­ku­tuk­sia pai­kal­lis­ten jä­te­huol­to­y­ri­tys­ten toi­min­taan, ha­lu­taan yri­tys­ten mie­li­pi­tei­tä kuul­la 1. lo­ka­kuu­ta jär­jes­tet­tä­väs­sä kes­kus­te­lu­ti­lai­suu­des­sa. Pai­kal­le on kut­sut­tu yri­tys­ten li­säk­si myös kau­pun­gin elin­voi­ma- ja ym­pä­ris­tö­toi­mi­a­lan sekä kun­nal­li­sen jä­te­huol­to­yh­tiö Ke­rää­mö Oy:n edus­ta­jia.