Porin YH-Asunnoilla häädöt vähentyneet
Maarit Kautto
Mediassa on uutisoitu, että häädöt ovat tilastojen mukaan kasvaneet huomattavasti viimeisen vuoden aikana. Porin isoimman vuokranantajan, Porin YH-Asuntojen osalta tilanne on asumisneuvoja Patrik Nymanin mukaan päinvastoin.
– Siirsimme vuokravalvonnan Intrumin hoidettavaksi elokuussa 2021. Toimintatapojen muutos aluksi hiukan nosti häätöjen määrää, mutta sitten se lähti laskuun. Vuonna 2022 häätöjä oli 51, vuonna 2023 niitä oli 44 ja tänä vuonna tähän mennessä 23. Arvioisin, että vuoden lopussa toteutuneita häätöjä on kolmisenkymmentä.
Porin YH-asunnoissa häätöjä pyritään ennaltaehkäisemään tiiviillä yhteistyöllä Intrumin sekä hyvinvointialueen kanssa.
– Jos asukkaalla on hiukan maksuhistoriasta riippuen noin kahden kuukauden vuokrat rästissä, teen huoli-ilmoituksen. Hyvinvointialueen ammattilaiset ryhtyvät sen jälkeen selvittelemään asiakkaan tilannetta.
Nymanin mukaan lähes aina häätöön ovat syynä vuokrarästit.
– Intrum toimittaa asian käräjäoikeuteen, jos on kolmen kuukauden vuokrat rästissä tai, jos asukkaan asumistuki tulee suoraan vuokranantajalle, kolmen maksamattoman omavastuuosuuden jälkeen. Käräjäoikeus päättää ulosotosta ja määrää häätöpäivän ja kellonajan.
– Ennen kuin häätöä on haettu käräjäoikeudesta asukas voi vielä maksaa velan pois tai yhdessä Intrumin kanssa tehdä maksusuunnitelman ja välttää häädön.
– Jos asiakkaasta ei kuulu mitään, menemme minä ja kaksi ulosottoviranomaista paikanpäälle toimittamaan häädön määrättynä päivänä ja kellonaikana. Usein asunto on jo tyhjä ja monesti asukas on jättänyt jälkeensä tavaraa, kuten huonekaluja. Ulosottoviranomaiset ottavat haltuunsa mahdolliset arvotavarat, joita kuitenkin harvoin on, ja me toimitamme sitten loput hävitettäviksi, Nyman kertoo.