Mai­ju Yli­pies­sa, Nii­lo Si­mo­jo­ki / STT

Ruot­si on val­mis ot­ta­maan joh­to­vas­tuun eli niin sa­no­tun ke­hys­val­ti­o­roo­lin Suo­meen pe­rus­tet­ta­vis­sa Na­ton eteen­työn­ne­tyis­sä maa­voi­ma­jou­kois­sa (For­ward Land For­ces, FLF). Ruot­sin puo­lus­tus­mi­nis­te­rin Pål Jon­so­nin mu­kaan asi­as­ta ei ole vie­lä hal­li­tuk­sen vi­ral­lis­ta pää­tös­tä, mut­ta asi­aan suh­tau­du­taan myön­tei­ses­ti.

– Meil­lä on kun­nia, et­tä pyy­sit­te mei­tä tä­hän, Jon­son sa­noi suo­ma­lais­kol­le­gal­leen Ant­ti Häk­kä­sel­le (kok.) yh­tei­ses­sä leh­dis­tö­ti­lai­suu­des­sa Tuk­hol­mas­sa.

Jon­son ko­ros­ti, et­tä han­ke on vie­lä al­ku­vai­hees­sa ja edel­lyt­tää kes­kus­te­lu­ja niin Ruot­sin par­la­men­tin kuin mui­den Nato-liit­to­lais­ten kans­sa. Yk­si­tyis­koh­dat esi­mer­kik­si jou­kon koos­ta ja sii­hen mu­kaan tu­le­vis­ta kan­sal­li­suuk­sis­ta sel­vi­ä­vät myö­hem­min.

– Tämä FLF-osal­lis­tu­mi­nen al­kaa Suo­mes­sa aluk­si esi­kun­taup­see­rei­den (lä­het­tä­mi­sel­lä) ja li­sään­ty­nee­nä har­joit­te­lu­na, Jon­son en­nus­ti.

Häk­kä­sen mu­kaan on mo­nia syi­tä sii­hen, mik­si Suo­mi pyy­si ke­hys­val­ti­o­roo­liin ni­me­no­maan Ruot­sia.

– Meil­lä on sama tur­val­li­suu­sym­pä­ris­tö, jo­ten on hy­vin luon­nol­lis­ta, et­tä lä­hei­sin ys­tä­väm­me on ke­hys­val­tio, Häk­kä­nen sa­noi.

Jon­so­nin mu­kaan kaik­ki pe­rus­tuu Suo­men ja Ruot­sin pit­kään jat­ku­nee­seen sy­vään puo­lus­tu­syh­teis­työ­hön, jo­hon tu­lee nyt mu­kaan uu­si Nato-ker­ros.

Suo­meen pe­rus­tet­ta­va Na­ton maa­voi­mien ala­e­si­kun­ta on nyt pu­hee­na ole­vis­ta FLF-jouk­kois­ta eril­li­nen han­ke.

Häk­kä­sen mu­kaan uu­si eteen­työn­net­ty FLF-jouk­ko voi tul­la pai­kal­le ja li­sä­tä har­joit­te­lua jo tur­val­li­suus­ti­lan­tees­sa, joka on ki­ris­ty­nyt, mut­ta ei vie­lä täy­tä Na­ton yh­tei­sen puo­lus­tuk­sen vii­den­nen ar­tik­lan ak­ti­voi­mi­sen edel­ly­tyk­siä.

– Vii­den­nen ar­tik­lan tar­koit­ta­maa toi­min­taa var­ten on sit­ten eri puo­lus­tus­suun­ni­tel­mat, Häk­kä­nen sa­noi.

Ruot­sin joh­ta­vas­ta roo­lis­ta ker­toi jo ai­em­min aa­mul­la Svens­ka Dagb­la­det -leh­ti usei­siin puo­lus­tus­läh­tei­siin vii­ta­ten. Sen mu­kaan uu­teen jouk­koon kuu­lu­nee so­ti­lai­ta myös muis­ta Nato-mais­ta kuin Suo­mes­ta ja Ruot­sis­ta.

Leh­den läh­tei­den mu­kaan poh­joi­sen jou­kon tar­koi­tuk­se­na on an­taa Suo­mel­le mah­dol­li­suus kes­kit­tyä pa­rem­min maan ete­läi­sem­pien alu­ei­den puo­lus­tuk­seen.

– Jos Suo­mi oli­si yk­sin, hei­dän pi­täi­si pri­o­ri­soi­da Hel­sin­kiä. Mut­ta mui­den mai­den, ku­ten Ruot­sin, tuen avul­la he voi­vat puo­lus­taa myös poh­jois­ta pa­rem­min, sa­noo yk­si läh­teis­tä Svens­ka Dagb­la­de­til­le.

Ruot­sa­lais­leh­den uu­ti­ses­ta ker­toi ai­em­min Il­ta-Sa­no­mat.

Svens­ka Dagb­la­de­tin mu­kaan Ruot­si lä­het­tää Suo­meen 20–50 up­see­ria py­sy­väs­ti uu­den jou­kon esi­kun­taan. To­den­nä­köi­ses­ti ruot­sa­lai­sia tu­lee Suo­meen Poh­jois-Ruot­sis­ta, mis­sä so­ti­lai­ta on jo kou­lu­tet­tu vas­taa­viin olo­suh­tei­siin, leh­ti kir­joit­taa.

Suo­men ja Ruot­sin hal­li­tuk­set jär­jes­ti­vät tä­nään yh­teis­ko­kouk­sen Tuk­hol­mas­sa. Yh­teis­ta­paa­mi­sen tar­koi­tuk­se­na on tii­vis­tää mai­den vä­lis­tä yh­teis­työ­tä en­ti­ses­tään. Vas­taa­va ko­kous on jär­jes­tet­ty ai­em­min Hä­meen­lin­nas­sa Mat­ti Van­ha­sen (kesk.) hal­li­tus­kau­del­la vuon­na 2009.

Hal­li­tus­ten ko­kouk­sen jäl­keen pää­mi­nis­te­rit Pet­te­ri Or­po (kok.) ja Ulf Kris­ters­son osal­lis­tu­vat il­ta­päi­väl­lä Ruot­sin elin­kei­no­e­lä­män jär­jes­tä­mään se­mi­naa­riin. Oh­jel­mas­sa on myös pää­mi­nis­te­rien yh­tei­nen leh­dis­tö­ti­lai­suus.

Mi­nis­te­rit kes­kus­te­le­vat hal­li­tus­ten ko­kouk­ses­sa Eu­roo­pan hei­ken­ty­nees­tä tur­val­li­suus­ti­lan­tees­ta ja sii­hen vas­taa­mi­ses­ta EU:ssa ja Na­tos­sa sekä Uk­rai­nan vah­vas­ta tu­ke­mi­ses­ta.

Esil­lä ovat myös Suo­men ja Ruot­sin sy­vem­pi yh­teis­työ ri­kok­sen­tor­jun­nas­sa, siir­ty­mi­nen fos­sii­li­va­paa­seen ener­gi­aan, kil­pai­lu­ky­vyn pa­ran­ta­mi­nen tut­ki­muk­sen ja in­no­vaa­ti­oi­den avul­la, mai­den vä­li­nen kult­tuu­ri­vaih­to sekä tu­ris­min edis­tä­mi­nen.

Ko­kouk­sen päät­teek­si maat an­ta­vat jul­ki­lau­su­man yh­teis­työn ke­hit­tä­mi­ses­tä.

– Suo­mi on Ruot­sin lä­hei­sin yh­teis­työ­kump­pa­ni, ei­kä meil­lä ole min­kään muun maan kans­sa yh­tä vah­vo­ja his­to­ri­al­li­sia, kult­tuu­ri­sia ja hen­ki­lö­koh­tai­sia si­tei­tä. Suo­mi ja Ruot­si viet­tä­vät pian EU-jä­se­nyy­ten­sä 30-vuo­tis­juh­laa ja puo­len vuo­den ajan olem­me mo­lem­mat ol­leet liit­to­lai­sia Na­tos­sa. Hal­li­tus­ko­kous on ti­lai­suus vah­vis­taa mai­dem­me vä­li­siä yh­teyk­siä en­ti­ses­tään, sa­noi pää­mi­nis­te­ri Kris­ters­son Ruot­sin hal­li­tuk­sen tie­dot­tees­sa.

Kul­la­kin mi­nis­te­ril­lä on oman vas­tin­pa­rin­sa kans­sa myös eril­lis­tä oh­jel­maa, ku­ten vie­rai­lu­ja oman toi­mi­a­lan­sa koh­tei­siin.

Ope­tus­mi­nis­te­ri An­ders Ad­lerc­reutz (r.), so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri Kai­sa Juu­so (ps.) ja lii­kun­ta-, ur­hei­lu- ja nuo­ri­so­mi­nis­te­ri Sand­ra Berq­vist (r.) ruot­sa­lais­kol­le­goi­neen puo­les­taan vie­rai­le­vat Rin­ke­byn lä­hi­ös­sä. Ad­lerc­reutz käy pai­kal­li­ses­sa kou­lus­sa, Juu­so ja Bergq­vist per­he­kes­kuk­ses­sa.

Val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri Riik­ka Pur­ra (ps.), lii­ken­ne-, vies­tin­tä- ja si­sä­mi­nis­te­ri Lulu Ran­ne (ps.) ja oi­keus­mi­nis­te­ri Lee­na Meri (ps.) vie­rai­le­vat Tuk­hol­man sa­ta­mis­sa kes­kus­te­le­mas­sa muun mu­as­sa ra­ja­tur­val­li­suu­des­ta.

Ul­ko­mi­nis­te­ri Eli­na Val­to­nen (kok.) puo­les­taan osal­lis­tuu Uk­rai­nan tu­ke­mis­ta ja maan eu­ro­at­lant­tis­ta in­teg­raa­ti­o­ta kä­sit­te­le­vään pa­nee­li­kes­kus­te­luun.