Mark­ku Uha­ri / STT

Te­le­o­pe­raat­to­ri Te­lia il­moit­taa aloit­ta­van­sa 3G-verk­kon­sa ala­sa­jon Län­si-Suo­mes­ta Sa­ta­kun­nas­ta.

Yh­ti­ön tie­dot­teen mu­kaan van­han 3G-ver­kon sul­ke­mi­nen al­kaa 11. syys­kuu­ta Ul­vi­lan, Nak­ki­lan, Har­ja­val­lan ja Ko­ke­mä­en alu­eel­la. Sa­ta­kun­nan jäl­keen verk­ko sul­je­taan lo­ka­kuus­sa Kan­ta-Hä­mees­sä Rii­hi­mä­el­lä. Yh­ti­ön mu­kaan laa­jem­pi ver­kon sul­ke­mi­nen al­kaa Suo­mes­sa en­si vuo­den alus­sa.

– 3G:ssä kul­kee enää noin pro­sent­ti mo­bii­lin da­ta­lii­ken­tees­tä, ja myös pu­he­lii­ken­ne on siir­ty­nyt vauh­dil­la 4G-pu­hee­seen asi­ak­kai­den päi­vi­tet­tyä pu­he­li­mi­aan uu­dem­piin mal­lei­hin, Te­li­an mo­bii­li­ver­kos­ta vas­taa­va joh­ta­ja Timo Hie­ta­lah­ti kom­men­toi yh­ti­ön tie­dot­tees­sa.

En­sim­mäi­sen vuo­si­nel­jän­nek­sen ai­ka­na 3G-verk­ko on mää­rä ajaa alas lo­pus­ta Sa­ta­kun­taa, Län­si-Uu­del­ta­maal­ta ja osas­ta Var­si­nais-Suo­mea. Toi­sen nel­jän­nek­sen ai­ka­na ver­kon ala­sa­jo jat­kuu Poh­jan­maal­la ja Ete­lä-Poh­jan­maan ete­lä­o­sis­sa, Hä­meen maa­kun­nis­sa ja Itä-Uu­del­la­maal­la.

Al­ku­vuo­den ai­ka­na 3G-ver­kon ala­sa­jo al­kaa myös Itä- ja Poh­jois-Suo­mes­sa, jos­sa Suo­men Yh­teis­verk­ko on vas­tan­nut Te­li­an ja te­le­o­pe­raat­to­ri DNA:n ver­kos­ta.

Vii­mei­sim­pi­nä paik­koi­na 3G-verk­ko sul­je­taan pää­kau­pun­ki­seu­dul­ta, Tu­rus­ta ja Tam­pe­reel­ta.

Te­lia on jo ai­em­min il­moit­ta­nut sul­ke­van­sa van­han 3G-ver­kon. Sen käyt­tä­mät taa­juu­det voi­daan ot­taa yh­ti­ön mu­kaan no­pe­am­pien 4G- ja 5G-verk­ko­jen käyt­töön.

Suo­ma­lai­sis­ta suu­ris­ta te­le­o­pe­raat­to­reis­ta myös DNA ja Eli­sa ovat ker­to­neet aja­van­sa 3G-verk­kon­sa alas sen vä­häi­sen käy­tön vuok­si. Myös Eli­sas­sa ja DNA:ssa sul­ke­mi­nen on aloi­tet­tu tänä vuon­na.

Kaik­kien ope­raat­to­rei­den 2G-verk­ko jää edel­leen Suo­mes­sa käyt­töön.