Art­tu Mä­ke­lä, San­na Ni­ku­la / STT

Työ­mark­ki­na­jär­jes­töt saa­vut­ti­vat sun­nun­tai­na neu­vot­te­lu­tu­lok­sen seu­raa­vak­si elä­keu­u­dis­tuk­sek­si. Asi­as­ta ker­toi Elin­kei­no­e­lä­män kes­kus­liit­to EK tie­dot­tees­sa myö­hään sun­nun­tai-il­ta­na.

Elä­ke­neu­vot­te­lu­ryh­mäs­sä oli­vat ol­leet EK:n li­säk­si edus­tet­tui­na Kun­ta- ja hy­vin­voin­ti­a­lu­e­työ­nan­ta­jat KT sekä työn­te­ki­jä­jär­jes­töt Suo­men am­mat­ti­liit­to­jen kes­kus­jär­jes­tö SAK, Aka­va ja STTK.

Jär­jes­tö­jen kä­si­tyk­sen mu­kaan neu­vot­te­lu­tu­los täyt­tää hal­li­tuk­sen aset­ta­mat ta­voit­teet, tie­dot­tees­sa ker­rot­tiin. Jär­jes­tö­jen hal­lin­to­jen on mää­rä kä­si­tel­lä neu­vot­te­lu­tu­los­ta al­ka­val­la vii­kol­la.

Jär­jes­töt oli­vat kai­kes­sa hil­jai­suu­des­sa val­mis­tel­leet yli vuo­den ajan hal­li­tuk­sen toi­mek­si­an­nos­ta elä­keu­u­dis­tus­ta, jon­ka pi­täi­si vah­vis­taa jul­kis­ta ta­lout­ta mil­jar­dil­la eu­rol­la sekä tur­va­ta työ­e­läk­kei­den ra­hoi­tus pit­käl­lä ai­ka­vä­lil­lä.

Elä­ke­jär­jes­tel­mää pi­tää hal­li­tuk­sen mu­kaan uu­dis­taa, kos­ka Suo­men ikä­ra­ken­teen vuok­si elä­ke­mak­sui­hin koh­dis­tuu nou­su­pai­net­ta tu­le­vai­suu­des­sa.

Elä­keu­u­dis­tuk­sia on tul­lut Suo­mes­sa vii­mek­si voi­maan vuo­si­na 2005 ja 2017.

Hal­li­tus on jär­jes­töil­le an­ta­mas­saan toi­mek­si­an­nos­sa edel­lyt­tä­nyt sään­tö­poh­jai­sen va­kau­tus­jär­jes­tel­män ke­hit­tä­mis­tä, jo­ten te­ke­mät­tä­kään sitä ei voi jät­tää, läh­teet ar­ve­li­vat vii­me vii­kol­la STT:lle. Muu­ten voi käy­dä niin, et­tä esi­mer­kik­si val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­riö ra­ken­taa mal­lin il­man työ­mark­ki­na­o­sa­puo­lia. Ku­kaan osa­puo­lis­ta ei ha­lua, et­tä neu­vot­te­luis­sa epä­on­nis­tu­taan ja eläk­keis­tä päät­tä­mi­nen siir­tyy po­lii­ti­koil­le.

Neu­vot­te­luo­sa­puo­let ovat so­pi­neet, et­tei komp­ro­mis­sin si­säl­töä ava­ta en­nen kuin lop­pu­tu­los on kaik­kien mie­les­tä hy­väk­syt­tä­vis­sä.

STT:lle ker­rot­tiin vii­me vii­kol­la, et­tei uu­dis­tuk­ses­ta joka ta­pauk­ses­sa oli­si tu­los­sa ko­vin laa­ja, ja neu­vot­te­lu­ja oli käy­ty vain puh­taas­ti hal­li­tu­soh­jel­man toi­mek­si­an­non kaut­ta. Esi­mer­kik­si elä­kei­kään ei ol­la täl­lä ker­taa kos­ke­mas­sa.

Eläk­keet ra­hoi­te­taan työ­nan­ta­jien ja työn­te­ki­jöi­den mak­sa­mil­la työ­e­lä­ke­mak­suil­la ja elä­keyh­ti­öi­den si­joi­tus­tuo­toil­la. Vuon­na 2023 työ­e­läk­kei­tä mak­set­tiin Elä­ke­tur­va­kes­kuk­sen mu­kaan yli 34 mil­jar­dia eu­roa, elä­ke­mak­su­ja ke­rät­tiin noin 27 mil­jar­dia.

STT:n tie­to­jen mu­kaan eni­ten kah­naus­ta työ­nan­ta­ja- ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen kes­ken oli­si neu­vot­te­luis­sa ai­heut­ta­nut niin sa­not­tu au­to­maat­ti­nen va­kaut­ta­ja, jon­ka oli­si tar­koi­tus ta­sa­pai­not­taa ti­lan­ne, jos eläk­kei­den ra­hoi­tus jos­tain syys­tä heik­ke­ni­si­kin mer­kit­tä­väs­ti.

Käy­tän­nös­sä jär­jes­tö­jen piti siis so­pia etu­kä­teen, mikä elä­ke­jär­jes­tel­mäs­sä jous­taa, jos jär­jes­tel­mään osui­si ne­ga­tii­vi­sia vai­ku­tuk­sia. Jous­toa voi­tai­siin ha­kea joko leik­kaa­mal­la poik­keuk­sel­li­ses­ti jo mak­sus­sa ole­via eläk­kei­tä tai nos­ta­mal­la elä­ke­mak­su­ja tai näi­den yh­dis­tel­mäl­lä.