Porin veturitalleilla toimiva Varaosapankki tulee tiensä päähän, ellei jatkajaa löydy
Porissa nuorten työpajatoiminta jatkuu, mutta aikuiset palkkatuetut katoavat kuvasta. Varaosapankin toiminta jatkuu vielä kevään ajan.
Pauliina Vilpakka
Porin työpajojen työpajapäällikkö Janne Suomala katsoo tietokoneelta, että Vuoden 2022 tammikuun 7. päivä työpajoilla on ollut reilut 190 työntekijää. Tänä vuonna samalla päivämäärällä heitä on noin 80 henkeä vähemmän, ja kevään edetessä väki vielä vähenee.
TE24-uudistuksen ja lakimuutosten myötä palkkatuella työllistäminen kuntiin ja velvoitetyöllistäminen loppuvat. Tällä on isoja vaikutuksia Porin työpajojen toimintaan, jossa on työskennellyt runsaasti palkkatuettuja työntekijöitä. Vuodenvaihteessa työpajoilla on käyty tilanteen vuoksi yt-neuvotteluita. Työpajatoimintojen uudelleenjärjestelyiden myötä loppuivat kaupungin ulkoilureittien kunnostuksesta vastannut Luontopaja sekä työpaja, joka hoiti kaupungin sisäisiä ateriakuljetuksia.
Myös työpajojen ylläpitämän rakennusmateriaalia kierrättävän Varaosapankin kohtalo on auki. Toiminnalle etsitään jatkajaa. Jos sellaista ei löydy kevään aikana, toiminta päättyy. Ismo Riihikallio on työskennellyt työvalmentajana Varaosapankissa koko sen kymmenisen vuotta, kun Porin työpajat on toimintaa pyörittänyt. Sitä ennen Varaosapankki kuului Porin seudun rakennuskulttuuriseuralle.
Palkkatukea koskeva lakimuutos vetää Riihikallion vakavaksi.
– On se surkeaa. Sääliksi käy montaakin, joka ei nyt pääse töihin. Monesti aikuiset ovat vielä todella innokkaita tulemaan ja he tekevät työnsä hyvin. Aikuistyöllistyminen ei ole yleensä laiskuudesta kiinni, vaan ei vaan saa mitään paikkaa, jossa pääsisi edes yrittämään jotain.
Ismo Riihikallio työskentelee Varaosapankissa työvalmentajana.
Työpajoilla palkkatuella työskentelevä Mauri Vuorenheimo pitää myös hyvin harmillisena, ettei kuntiin enää palkata palkkatuella.
– En oikein ymmärrä sitä. Työttömiä tulee lisää ja lisää. Sehän on monelle työnantajallekin vaan bonusta kun saa jonkun palkkatuetun töihin.
Vuorenheimo oli ennen työpajalle tulemistaan useita vuosia työttömänä. Tänä vuonna hän täyttää 60 vuotta, ja haluaa olla realisti sen suhteen, ettei ehkä tule enää paljoa työllistymään. Varaosapankissa työskenteleminen on ollut Vuorenheimolle erittäin hyvä kokemus. Töihin tullessaan hän ei ollut aikaisemmin koskenutkaan vanhoihin ikkunoihin, mutta nykyään osaa muun muassa leikata lasia ja kitata ikkunan karmeja. Myös hyvä henki työyhteisössä saa Vuorenheimolta kiitosta.
Mauri Vuorenheimolle työskentely Varaosapankissa on ollut positiivinen kokemus.
Työkokeilua suorittava Saaga Haapatie, 22 on myös kokenut, että Varaosapankissa on töissä kiva porukka. Haapatiellä on merkonomin koulutus, mutta kaupassa työskentely ei napannut. Hän oli pidempään työttömänä, ja löysi tiensä Porin työpajoille, kun TE-toimistosta sitä ehdotettiin. Oman alan etsintä on vielä käynnissä. Varaosapankissa kiinnosti mahdollisuus päästä tekemään käsillä, ja Haapatie on koulussakin pitänyt enemmän puukäsitöistä. Työpajoilla työskentely on tuonut Haapatien elämään sisältöä ja niin sanotusti normaalia tekemistä. Hän kokee sen parantaneen paljon elämäntilannettaan.
– En vaihtaisi tätä kotona makaamiseen mistään hinnasta.
Ismo Riihikallio kertoo, että suurin osa Varaosapankin materiaaleista saadaan lahjoituksena yksityisihmisiltä. Valikoimasta löytyy vanhoja ovia, ikkunoita, lamppuja, vesikalusteita, saranoita, kahvoja, valurautaisia koukkuja ja hakasia, vetimiä, katkaisijoita ja paljon muuta.
– Täältä löytyy esimerkiksi keittiön kaapistojen saranoita. Valmistajat vaihtavat niitä parin vuoden välein, eikä varaosia tahdo löytyä, mutta täällä niitä on, Riihikallio vinkkaa.
Työpajalaiset kunnostavat vanhaa rakennusmateriaalia uusiokäyttöön. Esimerkiksi ovia hiotaan puuvalmiiksi ja vanhoja ikkunoita kitataan perinteiseen tyyliin. Varaosapankkiin tullaan kaukaakin, ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulta löytyy paljon asiakkaita. Muun muassa vanhojen talojen remontoijat, ja mökkiläiset hyödyntävät valikoimaa. Teatteri- ja elokuvalavastuksiinkin tavaraa on päätynyt. Varaosapankki tekee yhteistyötä myös Rakennuskulttuuritalo Toivon kanssa.
Vastikään Varaosapankkiin lahjoitettiin vanhoja ikkunoita, joita työpajalaiset ovat nyt kunnostaneet ja hioneet puuvalmiiksi.
Alle 29-vuotiaille suunnatut nuorten työpajat jatkavat toimintaansa. Nuorten työpajajoilla voi edelleen työskennellä muun muassa kuljetustyötehtävissä, raksa-,metalli- ja autopajoilla, sekä kädentaito- ja taidepajalla. Keskustan nuorisotalolla jatkavat toimintaansa press- ja bändipajat sekä Cafe Nuokkari. Nuoria ei työskentele työpajoilla merkittävästi palkkatuella, vaan erilaisissa nuorille suunnatuissa valmennuksellisissa palveluissa, kuten työvoimahallinnon työkokeiluissa tai koulutuksen järjestäjän 2. asteen opintoja tai työharjoittelua suorittamassa. Nuorten työpajoilla voidaan suorittaa myös oppisopimusta ja tutkintokoulutukseen valmentavaa TUVA-koulutusta.
Vuoden loppuun mennessä kaikki työpajat tulevat muuttamaan pois veturitalleilta. Uudet tilat ovat etsinnässä ja niiden tiimoilta kartoitetaan kaupungin vapaana olevia tiloja.