Porin Seudun kansalaisopisto on yksi harvoista paikoista, joissa vielä opetetaan vanhaa ja perinteistä kädentaitoa kangaspuukudontaa
Kangaspuukudonta vaatii kärsivällisyyttä ja istumalihaksia. Niinpä käsityökeskuksen ovet ovat avoinna joka päivä aamuyhdeksästä iltayhdeksään, ja kutojat käyvät tekemässä töitään omalla ajallaan. Moni viettää kangaspuiden ääressä lähes työviikon tunnit, ja siksi harrastajat vitsailevatkin käyvänsä Käsityökeskuksessa töissä.
Pauliina Vilpakka
Porin valtakadulla sijaitsevassa Käsityökeskuksessa vallitsee yhteisöllinen tunnelma. Kangaspuilla syntyy muun muassa räsymattoja, hamam-pyyhkeitä, pöytäliinoja ja kansallispukukangasta.
Kurssin opettaja, kudonnan artesaani Eva Gröhn kertoo, että kangaspuukudonta on katoamisvaarassa oleva kädentaito, sillä alan ammatilliseen koulutukseen ei myönnetä enää valtion tukea. Kansalaisopistot ovat viimeisiä paikkoja, joissa kangaspuukudontaa voi vielä opiskella.
Gröhn opettaa kudontaa yrityksessään Kudontamaailmassa ja Porin Seudun kansalaisopistossa, jossa hän on opettanut jo toistakymmentä vuotta. Gröhnin ryhmissä käy yhteensä parikymmentä kutojaa.
Viime vuonna käsityönohjaajaksi valmistunut Laura Rantanen aloitti kangaspuilla kutomisen mattojen tekemisestä, ja vastikään hän sai valmiiksi ensimmäisen shaalinsa.
Kangaspuilla kutominen ei ole Gröhnin mukaan avaruustiedettä, vaan aivan loogisesti opittava asia, johon löytyy netistäkin opetusvideoita. Gröhn toivoo lajin pariin lisää harrastajia, ja onneksi mielenkiinto kudontaa kohtaan on pienen ajan sisällä jälleen lisääntynyt.
– Kutomalla pystyy toteuttamaan itseään: voi tehdä sellaisia kankaita, joita itse haluaa ja omannäköisiä mattoja, jotka eivät ole metritavaraa, hän sanoo.
Moni aloittaa kangaspuilla kutomisen perinteisen räsymaton tekemisestä, jonka materiaalina voi käyttää vanhoja kankaita, tai ostotrikoota.
Kurssilainen Päivi Taurén kertoo aloittaneensa kudonnan kolme vuotta sitten, koska piti keksiä laji, josta saisi lisää voimia käsiin ja hartioihin. Lisäksi hän halusi Tampereelta Poriin muutettuaan löytää paikan, jossa tutustua ihmisiin. Taurénin mukaan kangaspuilla kutominen ei ole vaikeaa, ja sen oppii nopeasti. Tosin ensimmäinen räsymatto näytti valmistuttuaan harjoituskappaleelta, mutta sittemmin Taurén on jo tehnyt muun muassa koko joukon hamam-pyyhkeitä, jotka kelpasivat joululahjoiksi.
Loimen tekemiseen Taurén kertoo tarvitsevansa vielä apua, sillä se on oma taitolajinsa. Hyvä esimerkki on kurssikaveri Hannele Savolaisen työ. Savolaisella on tekeillä pöytäliina, jonka kuvio on nimeltään Tenneseen kukka. Loimen tekeminen ja asennus paikoilleen vei kahdelta ihmiseltä kaksi viikkoa. Loimessa on 2400 lankaa, ja niistä jokaisella on oma paikkansa.
Käsityökeskuksen mattopuilla on viime aikoina valmistettu paljon hamam-pyyhkeitä, jollainen myös Irja Sarinilla on työn alla.
Kolmas kurssilainen Virpi Niemi kertoo, että kangaspuukudonnan hyviin puoliin kuuluu se hetki, kun saa laittaa kotona esille kivan, itse tehdyn työn. Hän pohtii, miten kudontaa tehtäisiin tutummaksi nuorille, jotka voivat pitää lajia vaikeana ja vanhanaikaisena.
– Kangaspuut eivät ole esillä joka kodissa, eivätkä nuoret välttämättä tiedä, mitä niillä tehdään. Tälle harrastukselle olisi hyvä olla matalan kynnyksen kokeilukertoja tai esittelyjä, jossa innostus syttyisi, Niemi ehdottaa.