Yle aloittaa muutosneuvottelut – Journalistiliitto: Irtisanomisten määrä suurin media-alalla koskaan
Heli Laakkonen, Aliisa Uusitalo / STT
Yle aloittaa muutosneuvottelut, jotka voivat johtaa jopa 375 ihmisen irtisanomiseen. Yle kertoi asiasta keskiviikkona.
Muutosneuvotteluiden piirissä on noin 1 800 toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olevaa työntekijää. Ne koskevat yhtiötoimintoja, kaikkia sisältöyksiköitä ja Teknologia ja kehitys -yksikköä.
Muutosneuvottelut ovat osa Ylen aloittamaa kustannussäästöohjelmaa, jolla pyritään parlamentaarisen työryhmän edellyttämiin 66 miljoonan euron säästöihin vuosille 2025–2027.
Eduskunnan parlamentaarinen työryhmä pääsi syyskuussa sopuun Ylen rahoituksen leikkaamisesta. Ylen rahoitukseen ei tehdä lakisääteistä indeksitarkistusta vuosina 2025–2027, mikä tarkoittaa noin 47 miljoonan euron rahoitusleikkausta. Lisäksi Ylen maksama arvonlisävero nousee vuoden 2026 alussa kymmenestä prosentista 14 prosenttiin.
Ylen mukaan muutos tarkoittaa, että sen käytettävissä oleva rahamäärä pienenee vuositasolla noin 19 miljoonaa euroa.
Journalistiliiton mukaan Ylellä käynnistyneiden muutosneuvotteluiden irtisanomisten määrä on suurin kotimaisella media-alalla koskaan.
– Toivottavasti asiasta päättäneet ovat ymmärtäneet, miten päätös vaikuttaa kotimaiseen tiedonvälitykseen, kulttuuriin ja koko media-alaan, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo liiton tiedotteessa.
Leikkaukset kohdistuvat liiton mukaan vahvasti Ylen uutis- ja ajankohtaistoimintaan ja myös alueellisiin uutisiin.
– On ollut alusta lähtien selvää, ettei Yle voi toteuttaa leikkauksia ilman, että niillä olisi selviä vaikutuksia kansalaisten oikeuteen saada tietoa, Aho sanoo.
Ylen ohjelmatyöntekijät YOT kertoo tiedotteessaan olevansa järkyttynyt muutosneuvottelujen henkilöstövähennystarpeesta.
YOT:n mukaan irtisanottavien määrä voi vielä kasvaa merkittävästi korkeammaksi, kun muutosneuvotteluiden toinen vaihe alkaa keväällä.
– On irvokasta, että samaan aikaan osa kaupallisen median omistajista ja kansanedustajista on suureen ääneen väittänyt, että parlamentaarisen Yle-työryhmän ratkaisuilla ei muka ole vaikutusta, tiedotteessa sanotaan.
Kustannussäästöohjelma ulottuu useammalle vuodelle. Tavoitteena on Ylen mukaan säästää enemmän rakenteista kuin Ylen sisältö- ja ohjelmatarjonnasta.
– Suunnittelemme organisaation keventämistä, jolla tavoittelemme tehokkuutta. Investoimme niukemmin, luovumme kiinteistöistä ja automatisoimme toimintaa myös tekoälyä hyödyntäen, sanoo Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila tiedotteessa.
Tv- ja radiokanavien määrä pysyy Ylä-Anttilan mukaan toistaiseksi nykyisellään.
– On kuitenkin väistämätöntä, että tämän kokoluokan säästöt heijastuvat myös sisältöihin. Säästökokonaisuus tulee vaikuttamaan Ylen tarjontaan kaikilla alustoilla, Ylä-Anttila sanoo.
Yleisradio on STT:n asiakas.
----
Korjattu aiempaa uutista: Muutosneuvottelut ovat osa aiemmin aloitettua kustannussäästöohjelmaa, kustannussäästöohjelma ei ole erillinen muutosneuvotteluista.