Armas J. Pullan perintö poiki kirjan
Sanna Jääskeläinen
Tietokirjailijaystävykset Rami Nummi ja Max Ryynänen päättivät kirjoittaa yhdessä jotakin. He pohtivat aihetta ja silloin mieleensä singahti henkilö suomalaisesta lähihistoriasta: tietokirjailija, gastronomi Armas J. Pulla. He kuvaavat Pullaa Suomen Umberto Ecoksi, monen alan omaperäiseksi osaajaksi ja taitavaksi sanankäyttäjäksi, joka uskalsi rikkoa rajoja.
– Hän kirkastui kirjan aiheeksi varsinkin, kun huomasimme, ettei hänen elämästään ole juurikaan kirjoitettu, kaksikko kertoo.
Niin syntyi kirja Epäkirjailija Armas J. Pulla – tietokirjailija, gastronomi ja Suomen Umberto Eco. Se ilmestyi kesäkuussa. Kirjan on kustantanut turkulainen Kustantamo Helmivyö, jota pyörittää satakuntalaislähtöinen Juri Nummelin.
Viipurilaissyntyinen Armas J. Pulla (1904–1981) tunnetaan laaja-alaisena kirjailijana, jonka teokset käsittelevät Ranskan ja Suomen kulttuuria, tapoja, historiaa ja kulinarismia. Ennen kaikkea Pulla muistetaan Ryhmy ja Romppais -kirjoista, jotka joutuivat toisen maailmansodan jälkeen kiellettyjen kirjojen luetteloon. Pulla oli myös mainosmies ja toimittaja sekä innostava luennoitsija, joka kävi myös Porissa luennoimassa muun muassa ranskalaisesta keittiöstä. Hän oli perehtynyt esimerkiksi muotiin ja kirjoitti siitäkin.
– Edelleenkin käytämme hänen kirjoittamiaan teoksia muodin historian opetuksessa, kertoo Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun osastossa opettava Ryynänen.
Rami Nummi on porilainen ja nykyään Helsingissä vaikuttava Max Ryynänen opetti useamman vuoden ajan Porin yliopistokeskuksessa. "Vietin yhden talven Pariisissa, mutta sydämeen ei jäänyt kyllä alkeishiukkastakaan. Pori sen sijaan kulkee mukana, hautaan saakka", hän kirjoitti Porin-vuosistaan Kulttuurilehti Mustekalassa.
Armas J. Pulla -teosta tehdessä he löysivät hyvän yhteisen sävelen eli yhteistyölle voimme odottaa jatkoa.