Nyt on luvassa oodi villalle
Porissa järjestetään tulevana viikonloppuna ensimmäiset Huopafestarit.
SV Sanna Jääskeläinen
Piritta Mäkinen kertoo, kuinka villa ja huopa ovat olleet hänen elämässään mukana jo vuosien ajan.
– Sain ensikosketuksen villaan jo artesaaniopintojen aikana 1990-luvun puolivälissä. Sen jälkeen olen huovuttanut enemmän tai vähemmän. Nyt se on päätoimeni, villa on läsnä aamusta iltaan.
Mäkinen on sittemmin valmistunut artenomiksi ja taiteen maisteriksi. Hän haki pitkään villaa Kehräämö Mustalampaasta, joka sijaitsi aiemmin Pyhärannassa.
– Sitten tuli mahdollisuus ostaa kehräämö itselle. Vuonna 2017 aloin kehräämöyrittäjäksi, Mäkinen kertoo.
Mustalammas muutti Porin Kahaluotoon.
Nyt Mäkinen työstää raakavillaa huovutusvillaksi ja edelleen huovaksi satulahuovista mattoihin ja omiksi tuotteiksi asusteista vaatteisiin ja taiteeseen.
Materiaalin hän ostaa pientiloilta eri puolilta Suomea.
– Itsellenikin on tähän tulossa kesäksi lampaita, hän sanoo.
Idea Huopafestareista syntyi jo pari vuotta sitten. Tänä keväänä Mäkinen laittoi tuulemaan. Huopafestarit pidetään tulevana viikonloppuna 8.-9. kesäkuuta. Festaripaikkoina ovat Toukarintila, Humisevan Harjun alpakkatila ja Kehräämö Mustalammas. Ohjelmassa on erilaisia työpajoja, joissa huovutetaan huiveja, kukkia, saippuaa ja hattuja, värjätään huopaa ja villamaalataan neulahuovuttamalla. "Villan kosketus" on saunahoito, jonka aikana huovutetaan pesukinnas. Mystiset pöllöt -työpajassa tehdään ensin luontoretki ja sen jälkeen neulahuovutetaan oma pöllö.
– Tarkoitus on tuoda ihmisille villan iloa, riemua materiaalin monimuotoisuudesta, eri näkökulmia. Tämä on oodi villalle, Mäkinen kuvailee.
Hän tarttui puhelimeen ja soitteli tutuille tekijöille. Festivaalin rakenne muotoutui heidän osaamisensa mukaan. Jokaisella on omat työpajansa, mutta niistä toiseen voi liikkua. Voi esimerkiksi huovuttaa hatun ja mennä toiseen pajaan maalaamaan siihen kuvion. Festareille voi myös mennä vain katsomaan, luvassa on myös muun muassa erilaisia esittelyjä ja myymälä-kahvila.
– Yksi festivaalin näkökulma on vastuullisuus. Kotimainen villa on vastuullinen materiaali, se tulee läheltä ja on lähellä ihmistä ja elämää. Myös estetiikka on vahvasti mukana, Mäkinen kertoo.
Mustalampaassa on aloitettu villatuotteiden kiertotalouteen perustutava tuotekehityshanke, jolloin myös villatuotteiden kierrätys on pian mahdollista.
Huopafestareilla on mukana useita tekijöitä. Kolme heistä tuli Mustalampaaseen haastattelun tekoon Mäkisen kanssa.
Jaana Mälkki on porilainen luonto-opas, jonka johdolla tehdään festareilla mystisiä pöllöjä ja unisieppareita.
– Olen aloittanut huovuttamisen jo 20 vuotta sitten, mutta luonto on enemmän vienyt minua mennessään. Pöllöissä voin yhdistää luonnon, käsityön ja henkisyyden.
Hän esittelee Suomen pöllölajeja, jotka löytyvät myös huopapöllöistä.
– Jokaisella lajilla on oma merkityksensä voimaeläimenä. Esimerkiksi huuhkaja tuo voimaa, helmipöllö on pieni ja pippurinen.
Ulvilasta kotoisin oleva Helena Heinonen lähti opiskelemaan tekstiiliartesaaniksi muutama vuosi sitten. Hän valmistui viime keväänä ja perusti Helana Art -yrityksen Raisioon, missä asuu nykyään.
– Olin Kehräämö Mustalampaassa työssäoppimassa viime vuoden keväällä. Täällä oikeastaan hurahdin totaalisesti villaan ja se vei voiton muista materiaaleista. Sain ison kimmokkeen villamaalaukseen, kun suunnittelimme yhdessä Pirittan kanssa villamaalauspaketin.
Sen jälkeen Helena on erikoistunut villamaalaukseen, hän tekee muun muassa lemmikeistä muotokuvia. Villamaalaus on tekniikka, jossa tehdään huopa- tai kangaspohjalle neulalla kuivahuovuttamalla kuvia.
Porilainen Sirkka Ahtola meni vuonna 2011 huopahattukurssille.
– Tiesin heti, että tämä on minun juttuni! Sen jälkeen olen tehnyt satoja hattuja, eikä kahta samanlaista ole. Hatunteko on samalla oodi ilolle, tykkään käyttää iloisia värejä.
Hattuja on syntynyt niin arkeen kuin juhlaan. Sirkka on myös pitänyt hattukursseja.
– Hatun voi laittaa päähänsä mihin vaan. Hattu on arjen kaunistus. Kursseilla tehdään hattu omaan päähän sopivaksi.
Huopafestareista löytyy lisää tietoa: https://kehraamomustalammas.fi/apusivu/ajankohtaista/
Lisätietoa myös Facebookissa Kehräämö Mustalampaan sivuilta. Ilmoittautuminen kursseille 6.6. mennessä.