Lähes 200 villasukkaparia lämmittää pian pieniä varpaita Satasairaalassa
Hiitolan Pitäjäseuran käsityöharrastajat ovat ahkeroineet villasukkahaasteen parissa.
Pauliina Vilpakka
Pian on pienillä varpailla lämmin, sillä Hiitolan Pitäjäseuran käsitytökerho Hiitolainen Kästyökori lahjoittaa 194 tekemäänsä villasukkaparia Satasairaalan synnytysosastolle. Sukkia on neulottu noin 15 hengen voimin puolen vuoden aikana.
Puheenjohtaja Raija Laaksonen kertoo, että Kästyökorilla on ollut tapana osallistua johonkin käsityöhaasteeseen noin kolmen vuoden välein: Vastasyntyneille on lahjoitettu villasukkia ennenkin, Suomi 100 juhlavuonna neulottiin veteraanisukkia ja Leineperin ruukin juhlavuonna osallistuttiin 250 metriä pitkän kaulahuivin neulontaan. Hiitolainen Kästyökori on toiminut 14 vuoden ajan, ja se on koonnut paljon perinteikkäitä neulemalleja sekä pitänyt näyttelyitä monenlaisista käsitöistä.
Hiitolan Pitäjäseura on Karjalan Liittoon kuuluva yhdistys, jonka kotipaikkakunta on Pori. Seuran lähes 600 jäsentä asuvat ympäri Suomea 90 kunnan alueella, ja osa ulkomaillakin. Laaksonen kuvailee Hiitolan Pitäjäseuran olleen Karjalan Liiton aktiivisin pitäjäseura jo pitkään. Laaksonen muistuttaa, että suurin osa hiitolaisista sijoitettiin 1940-luvun loppupuolella Satakuntaan. Silloin hänen omakin perheensä saapui uudelle kotipaikkakunnalle ensimmäisestä evakkopaikasta Pohjanmaalta.
Vauvoilla suositun sukkamallin junasukkien tarina liittyy sekin evakkoihin. Tarinan mukaan junassa matkustanut käsityöopettaja näki siellä istuneen evakkoäidin ja hänen pienen vauvansa, jolla oli paljaat varpaat. Hän purki lankaa omasta villapaidastaan ja kutoi siitä villasukat vauvalle.
Hiitolan Pitäjäseura muistaa myös jäsentensä vastasyntyneitä hiitolaisella perinteellä, eli lähettämällä vauvaperheelle niin sanotut rotinat. Perinne juontaa juurensa tapaan, jossa vastasyntyneen perheelle vietiin pullaa tai muuta herkkua onnitteluksi vauvan johdosta. Nykyajan rotinat sisältävät yhdistyksen lähettämät pienet Hiitola-sukat ja pitsisen suojelusenkelin.