Sdp otti Porissa hirmuvoiton – Perussuomalaiset romahti
Valtakunnan politiikka, Pori Energian myyntiprosessi ja samaan aikaan järjestetyt aluevaalit näkyvät Porin kuntavaalituloksessa.
Kim Huovinlahti
Valtakunnan politiikan puhuri kävi myös Porin kuntavaaleissa. Sdp otti historiallisen suuren vaalivoiton ja nosti paikkalukunsa kolmestatoista yhdeksääntoista. Kuusi lisäpaikkaa yllätti jopa puolueen itsensäkin. Kokoomus otti torjuntavoiton. Sen paikkaluku kasvoi yhdellä ja on nyt neljätoista. Viime kuntavaaleissa Sdp:llä ja kokoomuksella oli molemmilla kolmetoista valtuutettua.
Myös keskusta kasvatti paikkalukuaan neljästä kuuteen. Perussuomalaisten kannatus romahti. Puolue menetti kuusi paikkaa ja uudessa valtuustossa sillä on viisi paikkaa. Vasemmistoliitto piti paikkamääränsä ja sillä on jatkossakin kahdeksan valtuutettua. Tulosta voi pitää hyvänä, kun huomioi, että muun muassa Raisa Ranta ja Tapio Furuholm eivät olleet enää ehdolla. Vihreät hävisivät Porissa, vaikka valtakunnallisesti pitivät asemansa. Porissa vihreiltä poistui nyt Timo Aro -lisä ja puolueen paikkaluku tippui seitsemästä viiteen. Tähän nähden tulos on kelvollinen. Kristillisdemokraatit menettivät yhden valtuutetun jäljelle jäi kaksi paikkaa.
Sdp:n asema on nyt Porissa vahvin vuosikymmeniin. Porin 59-jäsenisessä valtuustossa Sdp:llä on 19 paikkaa ja Vasemmistoliitolla 8 paikkaa eli yhteensä vasemmistopuolueilla on 27 paikkaa. Vasemmistopuolueiden asema tulevissa paikkaneuvotteluissa olisi yhdessä vahva. Kahdeksan vuotta sitten Sdp, Vasemmistoliitto ja Vihreät tekivät punavihreän teknisen vaaliliiton ja pystyivät maksimoimaan paikkansa kaupunginhallituksessa, lautakunnissa ja puheenjohtajuuksissa. Silloin Sdp sai sekä kaupunginhallituksen että -valtuuston puheenjohtajan paikat.
Porin ehdoton ääniharava oli Sdp:n Krista Kiuru. Hän sai liki 2 000 ääntä, kun kukaan muu ehdokas ei yltänyt yli tuhannen äänen määrään. Kiurun asema on nyt Porin politiikassa ylivoimaisen vahva. Hän ottaa, mitä haluaa. Yllätyksenä voidaan pitää sitä, että toiseksi eniten ääniä kaikista ehdokkaista sai keskustan Aila Haikkonen Porin Laviasta. Haikkonen pesi 848 äänellään niin kokoomuksen ääniharavan, kansanedustaja Mari Kaunistolan (784 ääntä) kuin Perussuomalaisista eniten ääniä keränneen, kansanedustaja Petri Hurunkin (516).
Valtakunnan politiikan puhurin lisäksi Porin kuntavaalituloksessa näkyy osin vielä Pori Energian vähemmistöosuuden myynti kuin myös se, että kuntavaalit järjestettiin samanaikaisesti aluevaalien kanssa. Näkyvästi Pori Energian myyntiä vastustaneet keräsivät ääniä hyvin kuten Sdp:n Sinikka Alenius (798), Ari Nordström (457) ja Martti Lundén (309). Toisaalta Sdp:n mandaatilla kaupunginhallituksessa nyt istuvat puheenjohtaja Arja Laulainen, Tuomas Koivisto ja Jyrki Levonen uusivat kaikki paikkansa. Laulaisen äänimäärä on Sdp:ssä toiseksi suurin, kun hän keräsi 804 ääntä.
Vasemmistoliitto ja Vihreät saivat Porissa uudet ääniharavat. Vasemmistoliitossa eniten ääniä keräsi Jaakko Jäntti (585) ja vihreissä Oskari Siitari (491). Kristillisdemokraattien ääniharava oli tutusti Simo Korpela (496).
Kesken valtuustokauden ryhmää vaihtaneet Christa Lahto, Niko Viinamäki ja Markku Tanttinen pääsivät kaikki läpi. Lahto ja Viinamäki valittiin viimeksi Perussuomalaisten riveistä nyt Lahto pääsi läpi kokoomuksen listalta ja Viinamäki keskustan riveistä. Tanttinen valittiin viimeksi Vasemmistoliiton listalta ja nyt hän uusi paikkansa Sdp:n riveistä.