Työväenyhdistyksiä tarvitaan yhä – Ruosniemen työväenyhdistys Porissa vietti 120-vuotisjuhlia
Kyläyhdistyksellä on edelleen kysyntää.
Jukka Vilponiemi
Ruosniemen työväenyhdistys perustettiin lokakuussa 1905, samana vuonna, kun Suomessa järjestettiin yleislakko, joka oli työväenluokan ensimmäinen suuri voimannäyttö. Yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Antti Laakso kaipasi vuosijuhlia Ruosniemen työväentalolla avatessaan nykyiseltäkin työväenliikkeeltä vastaavia voimannäyttöjä.
– Mutta valitettavasti näyttää siltä, että aate on joutunut väistymään eurojen tieltä, Laakso sanoi.
Työväenyhdistys on joka tapauksessa toiminnassa, ja siihen kuuluu nyt noin 90 jäsentä. Yhdistyksellä on myös oma työväentalo, joka on toinen Porissa jäljellä olevista sosialidemokraattien työväentaloista.
Ruosniemen työväentalo vihittiin käyttöönsä 1948 sen jälkeen, kun puretun Söörmarkun työväentalon hirret oli kuljetettu Ruosniemeen ja koottu uudelleen työväentaloksi. Antti Laakso uskoo, että ilman omaa taloa ei työväenyhdistys olisi nykyisissä voimissaan.
Laaksolle ojennettiin juhlan yhteydessä SDP:n myöntämä Rafael Paasio -mitali.
Juhlapuheen pitäneen Satakunnan sosialidemokraattien puheenjohtajan Heidi Viljasen mukaan työväenyhdistyksillä on ollut suuri merkitys, sillä ne olivat tietyllä tapaa koko sosialidemokraattisen liikkeen suunnannäyttäjiä.
Yhdistyksen perustamisvuoden yleislakko toimi innoittajana ja antoi työväenluokalle toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Heidi Viljanen näki 120 vuoden takaisella tilanteella ja nykyajalla yhtäläisyyksiä. Eriarvoisuus ja kuilu ihmisten välillä kasvaa ja köyhyys lisääntyy. Ihmisten luottamus politiikkaan ja hyvinvointivaltioon horjuu.
– Historian kertaaminen osoittaa, että sosialidemokraatteja on tarvittu koko historian ajan heikompien oikeuksien puolustajina, oikeudenmukaisuuden tulkitsijoina ja hyvinvointivaltion rakentajina.
Hyvinvointivaltiota koetellaan hänen mukaansa nyt ennennäkemättömällä tavalla. Työntelijöiden ja ay-liikkeen oikeuksia halutaan murentaa pala kerrallaan. Nykyinen hallitus on osoittanut toimillaan kovempia arvoja, kuin mitä olisimme ehkä osanneet odottaa.
– Jälleen meidän tehtävämme on pyrkiä yhteiskunnan eheyttäväksi voimaksi, luottamuksen palauttajaksi. Tässä ajassa ihmiset kaipaavat toivoa. Surullinen on Suomen kuva tällä hetkellä, Heidi Viljanen sanoi.