Kun köydet irtoavat laiturista, veneilijä on perillä – Porilaiselle Johanna Merivallille kesän ensimmäiset purjehdukset läikähtävät sydämessä asti
Purjeveneellä ei mennä äkkiä minnekään, vaan nautitaan matkanteosta. Purjevene on Merivalleille kuin kesämökki vaihtuvilla maisemilla.
Pauliina Vilpakka
Johannan ja hänen puolisonsa Esa Merivallin purjevene Bavaria 320 odottaa vielä hallissa, ja keväthuoltotyöt ovat käynnissä. Isäntä kunnostaa kantta ja tarkistaa konetta. Pian on emännän vuoro laskeutua sisätiloihin imurin ja rätin kanssa.
Tapana on ollut laskea vene vesille vapun aikoihin Reposaaresta. Sieltä alkaa matka kohti Turun saaristossa Kustavissa sijaitsevaa Peterzéns vierasvenesatamaa. Matka taittuu noin vuorokaudessa, ja toisinaan pidetään taukoa yön yli Raumalla.
– Purjeveneellä ei mennä äkkiä minnekään, vaan nautitaan matkanteosta, Johanna kertoo.
Johanna Merivalli on purjehtinut puolisonsa kanssa koko heidän avioliittonsa ajan, eli 24 vuotta. Pariskunnan lapset ovat jo aikuisia, eli nykyään Merivallit viettävät aikaa vesillä enimmäkseen kahdestaan. Johanna ei ollut koskaan noussut edes purjeveneen kyytiin, kun tapasi kilpapurjehdusta harrastaneen ja lajin parissa hyvin kokeneen veneilijä-miehensä. Johannan ensimmäinen purjehdus sattui tuuliselle päivälle ja nainen pääsi heti todistamaan mistä hänet on tehty, kun Esa laittoi hänet ohjaamaan vastatuuleen luovien.
– En yhtään tiennyt mitä odottaa, joten en osannut pelätäkään. Tein vain mitä Esa käski, Johanna kertoo.
Nyt parivuosikymmentä myöhemmin Johannalla on käytynä saaristolaivurikurssi ja navigointikurssi. Roolijako purjeveneessä menee nykyään niin, että mies on kapteeni, mutta vaimo pitelee ruoria, sillä menneiden selkäleikkausten vuoksi muut tehtävät veneenkannella olisivat hänelle hankalia. Ilokseen Johanna on pannut merkille, että naisia näkyy purjeveneiden ruoreissa yhä enemmän.
– Se on kuin autolla ajaisi, Johanna kuvailee ruorituntumaa.
Veneillessään Johanna ja Esa Merivalli nauttivat muun muassa auringonlaskuista, jotka ovat veneestä käsin katsottuna aivan omaa luokkaansa. Kuvat: Merivallit
Kovin hurjia tuulia hän ei ole sittemmin kohdannut kuin joskus vuosia sitten. Niihin ei tietenkään hakeuduta, vaan joudutaan. Johanna kertoo, että onneksi säätiedotukset ovat nykyään aika tarkkoja.
– Ja saaristossa nyt on harvemmin sellaista tuulta, että hirvittäisi.
Purjevene on Merivalleille kuin kesämökki vaihtuvilla maisemilla, eikä kesäkuukausina tulisi mieleenkään lähteä esimerkiksi Etelänlomalle. Veneessä on kaikki tarvittava: makuutilat, pentteri eli keittiö, vessa ja suihku. Laivakissakin kulki matkoilla mukana monet vuodet, kunnes toissakesänä vanhaksi tulleen lemmikin matka päättyi.
Treenitkin Johanna tekee veneessä. Hän on ammatiltaan elintapa- ja terveysvalmentaja, eikä halua pitää paria päivää pidempää taukoa liikkumisesta. Maissa tehdään kävely- ja pyöräilyretkiä, ja veneessä on mukana aina vähintään kahvakuula ja vastuskuminauhat.
– Kahvakuula on koko kuntosali pienessä paketissa, Johanna toteaa.
Veneestä käsin maailma näyttää erilaiselta. Johanna kertoo, että esimerkiksi auringonlaskut ovat aivan omaa luokkaansa. Samoin monet kaupungit näyttävät paljon mukavammilta, kun niihin saapuu vesiteitse. Peterzénsin vierasvenesatamasta käsin Merivallit tekevät eri mittaisia purjehduksia palvelusatamiin ja luonnonsatamiin, joita Turun saaristossa on hyvin tarjolla. Kaikkein eniten he nauttivat autioista luonnonsatamista, joissa linnunlaulun kakofonia on korvia huumaava aina juhannukseen asti. Niissä veneilevä pariskunta viettää aikaa esimerkiksi uiden, grillaten, lueskellen ja oleillen.