Pyörät kuntoon ja polkemaan!
Polkupyöräilijät pärjäävät liikenteessä, kunhan muistavat liikennesäännöt ja luottavat omaan varovaisuuteensa ja pelisilmäänsä. Pyörän kunto kannattaa tarkistaa pari kertaa vuodessa.
Ari Anteroinen
Rauman Seudun Pyöräilijöiden puheenjohtaja Ilkka Varis polkee hiekkapohjaista pyörätietä kohti kameraa ja moikkailee kuvaajan pyynnöstä iloisesti. Samanlainen kuva otetaan Rauman Kappelinluhdassa myös asvalttisella pyörätiellä.
Pyöräteitä Raumalla riittää ja pyörällä pääsee nopeasti sekä sujuvasti paikasta toiseen.
Vaikka keväinen keli haastatteluajankohtana ei vielä kovin lämmin ollut, luonnehti Varis olosuhteita ihan hyväksi vaikka niin sanottua hyötypyöräilyä ajatellen.
– En tässä muutaman asteen lämmössä lähtisi ihan ehdoin tahdoin mitään pitkiä maantielenkkejä ajamaan. Mutta kun ei ole liukasta, eikä märkää, niin siinä on ihan hyvät olosuhteet hyötypyöräilyyn. Tässä parempia kelejä odotellessa, Varis toteaa.
Minkälainen varustus olisi asiallinen pyörällä ajamiseen?
– Normaalissa hyötöpyöräilyssä vaatetus voi olla sellainen, mikä yllä voi mennä myös asioitaan toimittamaan. Tavallinen vaatetus, Varis vastaa.
– Mutta jos jalassa on esimerkiksi nauhakengät, niin koskaan ei kannata jättää kengännauhoja vapaaksi roikkumaan, vaan laittaa piiloon. Myös kauhean leveitä lahkeita ei saisi olla. Siinä nyt muutamia ihan käytännön vinkkejä.
Pyörällä ajaessa kädet tulevat helposti kylmäksi, joten Varis suosittelee myös riittävän lämpimiä hanskoja käyttöön.
– Pipo ja kypärä vielä päähän. Sellainen päähine, mikä mahtuu kypärän alle. Kypärän pitää olla sopivan kokoinen ja riittävän kireä.
Minkälaisena pyöräilykaupunkina Varis Raumaa pitää?
– Ihan kelvollisena. Eihän se pyöräilyinfra ihan paras mahdollinen aina ole. Pyörätiet ovat pääosin noita sekaväyliä. Mutta Raumalla on kaiken kaikkiaan kuitenkin niin väljää ja täällä on vähän ihmisiä. Joten paljon ei kompromisseja tarvitse tehdä, sanoo Varis.
– Aika hyvä pyöräilykaupunki Rauma on.
Kuinka autoilijat ottavat pyöräilijät huomioon?
– Yleensä hyvin. Sellainen pieni marginaalinen porukka on, joka ei ota lainkaan huomioon ja jotka ovat ehkä tarkoituksellisestikin vihamielisiä. Mutta suurin osa autoilijoista ottaa kyllä pyöräilijät riittävän hyvin huomioon.
– Mutta kun itse noudattaa perusliikennesääntöjä, niin pärjää. Tulkinnanvaraisissa tilanteissa pitää luottaa vaan omaan pelisilmäänsä ja varoivaisuuteensa, Varis toteaa.
Mikko Kvist ehti pyörähuollon kevätkiireissä antamaan muutamat huoltovinkit. Renkaat, jarrut ja muut on syytä tarkistaa ennen kuin lähdetään talven jälkeen pyöräilemään.
Mikko Kvist korjaa ja huoltaa työkseen polkupyöriä. Minkälaisia vinkkejä ammattimiehellä olisi polkupyörän keväthuoltoa koskien?
Hän sanoo, että jos pyörä on ollut talven yli varastossa, on syytä katsastaa menopelin kunto ja tehdä tarvittavat huollot.
– Ja muutenkin pari kertaa vuodessa käydä kaikki läpi. Pitää tarkistaa rengaspaineet ja yleensäkin renkaiden kunto, ettei ole halkeamia tai muuta. Sitten kannattaa tarkistaa jarrujen kunto, rasvata ketjut jollain notkealla öljyllä ja pestä pyörä, Kvist luettelee.
– Pesuun ei tarvita mitään painepesuria. Esimerkiksi ihan puutarhaletkulla ja miedolla pesuaineella peseminen riittää. Aina voisi myös kurakelillä ajamisen jälkeen pyörä viruttaa. Tuore lika lähtee hyvin pois, vinkkaa Kvist.
Valojen kuntokin on syytä tsekata, sillä laki määrää nykyään, että pyörässä pitää olla niin edessä kuin takanakin toimiva valo.
Kaikilla pyöräilijöillä ei ole kunnon työkaluja isompiin huoltoihin, joten silloin kannattaa viedä ajopeli ammattilaiselle huoltoon.
– Kevätaikana voi tosin tovin aikaa kestää, kun töitä huollossa on jonoksi asti. Kiireisimpinä aikoina meillä voi täällä päivässä mennä huollossa jopa 20-30 pyörää läpi, Kvist on laskenut.