Politiikka palaa Porin päätöksentekoon
Porin kunnallispolitiikassa alkaa uusi aikakausi – Krista Kiurun ja Sdp:n aikakausi. Ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Kiuru keräsi liki 2 000 ääntä ja oli Porin kuntavaalien selkeä ääniharava. Sdp puolestaan kasvatti paikkalukunsa 19:ään ja nousi ylivoimaisesti kaupunginvaltuuston suurimmaksi ryhmäksi. Siinä missä puolueen kannatus kasvoi valtakunnallisesti viisi prosenttiyksikköä, Porissa kasvu oli peräti kymmenen prosenttiyksikköä. Yhdessä nämä luvut tarkoittavat sitä, että politiikka palaa Porin päätöksenteon keskiöön ja äänestäjien selkeän mandaatin turvin.
Kiurun asema on nyt niin vahva kuin yksittäisellä luottamushenkilöllä kunnallispolitiikassa voi olla. Ja Kiurun tuntien on syytä odottaa, että valtaa ei kaihdeta, vaan käytetään. Kuten vaalien jälkeen aina, nytkin ilmassa on runsaasti spekulaatioita. Suurin kysymys liittyy kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajapaikkojen jakoon. Edellisten vaalien jälkeen paikat jaettiin suurimman ja toiseksi suurimman puolueen kesken: Sdp otti kaupunginhallituksen ja kokoomus kaupunginvaltuuston puheenjohtajuuden. Paikat menivät tuolloin Arja Laulaiselle (sd.) ja Mari Kaunistolalle (kok.).
Kahdeksan vuotta sitten asetelma oli toisenlainen. Sdp, vasemmistoliitto ja vihreät muodostivat teknisen vaaliliiton, joka toi Sdp:lle molemmat puheenjohtajuudet. Ratkaisu jätti jälkensä perinteiseen Sdp:n ja kokoomuksen yhteistyöakseliin, ja koko valtuustokausi sujui jännittyneessä ilmapiirissä.
Nyt Sdp:llä olisi taas mahdollisuus palata tähän asetelmaan. Puolueen vaalivoiton keskiössä Porissa olivat Pori Energian myynnin vastustus ja kriittisyys leikkauspolitiikkaa ajavaa maan hallitusta kohtaan. Jos nämä linjaukset pysyvät puolueen suunnannäyttäjinä Porissa myös vaalien jälkeen, Sdp voi vakavasti harkita teknisen vaaliliiton rakentamista kahdeksan vuoden takaisen hengen mukaisesti – ja ottaa jälleen sekä valtuuston että hallituksen johtopaikat haltuunsa. Tällöin valta-asema Porissa sementoitaisiin vahvasti Kiurun ja Sdp:n valtuustoryhmän enemmistön luottamiin käsiin. Samalla kansallinen hallitus–oppositio-jako saisi paikallisen muodon Porin päätöksenteossa.