Nummi: Aluevaalien jälkeen
Juuri käydyistä kaksoisvaaleista ainakin itselleni jäivät hämärämmiksi aluevaalit. En usko, että olen tässä suhteessa ainoa. Satakuntalaisetkin ovat eittämättä huolissaan terveys- ja sosiaalipalveluiden jatkosta, mutta monet ovat oletettavasti olleet epätietoisia siitä, kuinka paljon äänestämällä lopulta voi asioihin vaikuttaa. Äänestyspäätöstä saattoi helpottaa se, että kyseessä oli käytännössä puoluevaali. Vaikka ei olisikaan löytänyt sopivaa ehdokasta, voi puolueen toteuttaman politiikan perusteella päätellä aina jotain.
Toinen asia sitten on, että aluevaltuutettujen valta ei välttämättä ole erityisen suurta. Tämä on tietenkin ongelma demokratian kannalta, kun he ovat se taho, joka on valtaan äänestetty. Hyvinvointialueet saavat rahoituksensa eduskunnan tekemien päätösten perusteella. Se asettaa raamit sille, mitä tulevina vuosina voidaan toteuttaa. Resurssit ovat tuskin kasvamassa ainakaan nykyisen talouspoliittisen linjan aikana. Ongelman ratkaisuksi on esitetty, että huvinvointialueilla tulisi olla verotusoikeus. Tämä voisi olla toimiva konsti, mutta aikeen vastustajat pelkäävät, että se saattaisi johtaa alueiden eriarvoistumiseen ja shoppailuun niin parempien palveluiden kuin alhaisemman verotuksenkin perässä.
Itselläni on kaksi kroonista sairautta. Olen saanut niihin hyvää hoitoa ja asiantuntevia neuvoja, kun olen sellaisia tarvinnut. Tämä tietenkin rauhoittaa mieltä, vaikka jatkuvat leikkausuutiset luovat levottomuutta. Toivoa sopii, että hallitus olisi valmis joustamaan hyvinvointialueiden alijäämien kattamiseksi päätetystä kireästä aikataulusta. Tämä olisi käyttäjien etu. Hyvä olisi sekin, että aluevaltuusto pystyisi muuttamaan hallintosääntöä lisätäkseen vaikutusvaltaansa. Kenties tällä voitaisiin poistaa sekin epäkohta, että säästöt ovat tähän asti kohdistuneet pääasiassa potilastyöhön, kun hallinto on säilynyt ennallaan.
Rami Nummi
Opiskelija, Pori