Työsuhdepyörä laittaa liikkumaan
Riina Välimaa sai työsuhde-etuna sähköpyörän, jolla aikoo jatkossa taittaa työmatkoja Ulvilasta Poriin.
Petra Söder
Työsuhdepyöräily on lisääntynyt huimasti viime aikoina. Yritysten tarjoama työsuhdepyöräetu on nykyään yhä useamman työntekijän saatavilla.
Porilainen kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä Riina Välimaa on saanut muutama viikko sitten työsuhde-etuna uuden sähköpyörän.
– Olihan tähän tilaisuuteen pakko tarttua. Tämän hintaista pyörää ei ehkä muuten olisi tullut ostettua, Välimaa pohtii.
Hyvin varusteltujen sähköpyörien hinnat vaihtelevat muutamasta tuhannesta jopa kymmeneen tuhanteen euroon. Välimaan työpaikka Kiinteistönvälitys Otso solmi leasing-sopimuksen pyräliikkeen kanssa ja yritys auttoi oikean työsuhdepyörän valitsemisessa.
– Saimme pyöräliikkeen kautta kaiken tarvittavan pyöräilykypärästä pyöränlukkoon sekä tarkan opastuksen pyörän käyttöön, Välimaa kertoo tyytyväisenä yhteistyöstä.
Sähköpyörällä ajaminen vaatii hieman enemmän tekniikkaa kuin tavallisella pyörällä polkeminen. Valittavana on useampi ajovaihtoehto täyssähköavustuksesta ihan tavalliseen polkemiseen. Välimaan sähköpyörän kantavuus on yli 100 kilometriä.
– Aluksi ajattelin tavallista pyörää, mutta Ulvilasta Poriin polkiessa varsinkin lentokentän suoralla tuntuu olevan aina vastatuuli, joten sähköpyörä hieman auttaa polkemisessa, Välimaa hymyilee.
Työsuhdepyörästä vähennetään sata euroa kuussa Välimaan palkasta ja koko summa on vähennyskelpoinen verotuksessa. Vuositasolla verotuksessa voi siis vähentää työsuhdepyörän kuluja 1 200 euron edestä. Leasingsopimuksella hankittu pyörä tulee 20–40 prosenttia edullisemmaksi kuin suoraan ostettuna.
– Kun pyörä on muutamassa vuodessa maksettu, voi sen lunastaa pienellä summalla itselleen. Jos työpaikka vaihtuu, pyörän voi myydä eteenpäin tai siirtää uuteen työpaikkaan, Välimaa kertoo.
Välimaa on harrastanut nuorempana moottoripyöräilyä ja pyöräillyt paljon, joten sähköpyöräily sijoittuu sopivasti näiden kahden välimaastoon.
– Tämä soveltuu hyvin yhteiseksi harrastukseksi 9-vuotiaan poikani kanssa. Käymme paljon yhdessä pyöräilemässä. Poika tosin polkee vielä ilman sähköä, Välimaa sanoo.
Työmatkoja Välimaa ei ole vielä ehtinyt taittaa uuden karhealla pyörällään ja pyörä on saanut odotella toimiston suojissa. Testiajoja tosin on jo aktiivisesti suoritettu.
Suunnitelmissa Välimaalla on taittaa matkat jatkossa pyörällä toimistopäivinä.
– Asuntonäyttöpäivinä on niin kiireistä, että silloin ei oikein ehdi pyörällä joka paikkaan, mutta kerran viikossa olisi tarkoitus pyöräillä työmatka Ulvilasta Poriin, Välimaa suunnittelee.
Työsuhdepyöräilyssä Välimaa näkee paljon hyviä puolia. Liikunta tulee esimerkiksi jatkossa suoritettua kätevästi työmatkoilla ja se tukee työssä jaksamista.
– Kiireisen arjen keskellä ei ehdi oikein liikkumaan. Tämä on hieno juttu hyötyliikunnan näkökulmasta ja tietenkin vapaa-ajalla tulee pyöräiltyä enemmän, Välimaa summaa.
Kaksi muutakin työntekijää Välimaan työpaikalla on hankkinut työsuhdepyörän.
– Veikkaan, että loputkin tulevat pian perässä, Välimaa naurahtaa.