Satakunnan Yrittäjä -lehti: Kukkia kolmannessa polvessa
Jokainen vuosikymmen on pitänyt sisällään omat haasteet ja muutokset. Kukkien viljelyä on Jannelan Puutarhassa jatkettu kuitenkin 1950-luvulta asti.
Petri Renfors on ollut mukana Jannelan Puutarhassa koko ikänsä. Hän muistaa, miten hän jo polvenkorkuisena teki pieniä askareita ja toimi juoksupoikana isän ja isoisän perässä. Edelleen juoksupojankin tehtävät ovat osa Renforsin työpäivää, vaikka suuri osa työajasta kuluu papereiden kanssa ja johtamisessa.
– Pidän siitä, että työpäivät ovat erilaisia. Välillä istun papereiden ääressä ja välillä saan työntää sormet multaan, 20 vuotta yrityksen vetovastuussa ollut Renfors sanoo.
Jannelan Puutarha Oy on Petri Renforsin isoisän perustama yritys. Isoisä alkoi heti sodan jälkeen vuonna 1945 viljellä vihanneksia.
– Silloin tilanne oli Suomessa erilainen, oli pulaa ruuasta. Isoisä viljeli vihanneksia ja niitä myytiin Porin torilla. Jo kuitenkin 50-luvulla siirryimme kukkien viljelyyn ja vihanneksista luovuimme vähitellen. Olemme kehittyneet koko ajan ja laajentuneet taloudellisen tilanteen mukaan.
Kukissa on kuitenkin pitäydytty 1950-luvulta asti. Kukat myös yhdistävät yrityksen eri toimintoja. Nykyään Jannelan Puutarhan lisäksi Renforsilla on myös kaksi muuta yritystä, Kukkatukku Jannela Oy ja Jannelan Kukka Oy.
– Vaikka toimimme kukkien kanssa, ovat toiminnot erilaisia. Kukkatukku Jannela Oy keskittyy myymään satakuntalaisille kukkakaupoille ja välittämään ulkomailta kukkia. Jannelan Kukka Oy sen sijaan kattaa Kauppakeskus Iccossa olevan kukkakaupan sekä vähittäismyynnin asiakkaille tässä puutarhalla. Haluamme myydä paikallisille ihmisille kukkia, koska heiltä saa välitöntä palautetta. Kukkakauppa on kuin tuntosarvet kaikkiin muihin toimintoihin.
Kun Petri Renfors miettii yrityksen historiaa, yksi suurimmista muutoksista tapahtui, kun Suomi liittyi EU:hun. Sitä ennen Jannela toimi laajemmin Suomessa ja kilpailijat olivat kotimaisia.
– EU:n myötä kilpailemme myös lentävien hollantilaisten kanssa. Siellä kukkien viljely on hyvin erilaista ja paljon suurempaa. Me olemme täällä pieni puutarha, jossa viljellään erilaisia kukkia ympäri vuoden. Hollannissa yksi kasvattaja saattaa keskittyä vain yhteen lajikkeeseen, hän vertaa.
Kotimaassa Jannelan tyyppinen puutarha alkaa olla harvinaisuus. Ympäri vuoden kukkia viljeleviä puutarhoja ei ole montaa.
– Kuitenkin meille kuin kaikille muillekin kesäkukkasesonki on vuoden tärkein. Silloin teemme yrityksen tuloksen ja se mahdollistaa pyörien pyörittämisen ympäri vuoden. Joulukukat ja pääsiäinen ovat melko pieni lisä, vaikka ovatkin alallamme merkittäviä sesonkeja.
EU:n tuomien muutosten jälkeen suurimmaksi haasteeksi Renfors mainitsee koronan. Vaikka kesäkukkamyynti on kasvanut ihmisten kotoilun myötä, juhlat ja tapahtumat ovat olleet vähissä.
– Häitä tai syntymäpäiviä ei juurikaan ole vietetty ja hautajaisetkin ovat olleet pieniä. Kukkakaupat ovat koronan vuoksi joutuneet ahtaalle. Koska kukkakauppa ei ole normaalia, on myös entistä vaikeampi ennustaa tulevia sesonkeja.
Jannelan Puutarhalla eri sesonkeihin valmistaudutaan lähes vuotta aikaisemmin. Uudet kesäkukkatilaukset on tehtävä jo syyskuussa.
– Silloin teemme tilaukset eri taimitoimittajien tarjonnasta. Puutarha-alalla olemme täysin säiden armoilla. Joskus taimien toimitus saattaa viivästyä viikoilla ja tämä haaste tulee säilymään aina.
Toinen haaste liittyy asiakkaiden ostokäyttäytymiseen.
– Jos keväällä puutarhalehti esittelee jonkin tietyn kukan tai värin, sitä kysytään paljon. Mutta saattaa olla, että kyseistä kukkaa ei kasvakaan puutarhoilla. Joulukukkien värimieltymykset vaihtelevat myös vallitsevan sään mukaan. Jos maa on valkoinen, suositaan punaisia kukkia. Jos taas ei ole lunta, halutaan valkoista sisälle.
Nyt Jannelan puutarhalla on vuoden hiljaisin hetki. Elokuussa suurin osa työntekijöistä lomailee, kun kesäkukkasesonki on ohi. Täysin tyhjää ei puutarhalla kuitenkaan ole, sillä ensimmäiset joulukukkien taimet on jo istutettu. Yrittäjä itse pysyy myös puutarhalla, sillä kukat tarvitsevat hoitoa joka päivä.
– Täällä kasteltavaa on aina. Näin kesäisellä auringonpaisteella kukat eivät anna yhtään anteeksi. Korkeintaan puoli päivää on kastelussa pelivaraa. Onneksi automatiikka hoitaa suurimman osan, ettei ihan jokaista 100 000 purkkia letkulla tarvitse kastella, Petri Renfors naurahtaa.
Koska Renfors on itse tottunut tekemään puutarhalla kaikenlaisia töitä, on hänen vaikea nimetä yhtä tiettyä mielipuuhaa.
– Eniten nautin siitä, kun näen sesongin alkaessa kasvihuoneiden olevan täynnä kukkia ja sesongin jälkeen pöydät ovat tyhjiä. Silloin voi olla tyytyväinen.
Katri Mäenpää