Satakunnan Yrittäjä -lehti: Takaloiden vuoro vetää Kollan Teräsrakennetta
Raumalainen metallialan yritys on panostanut uusien omistajien aikana jyrsivään koneistukseen.
Viitisenkymmentä vuotta sitten perustettua Kollan Teräsrakennetta ei voi luonnehtia sanoilla ”isältä pojille”, vaan oikea termi kuuluu ”perheeltä perheelle”. Raumalaisyrityksen liiketoiminta ja tilat siirtyivät yritystä pitäkään vetäneeltä Kähkösen perheeltä kaksi vuotta sitten Kari, Joni ja Riku Takalalle eli isälle ja hänen kahdelle pojalleen.
– Omistuspohja on sellainen, että meitä on tässä kolme tasavertaista kumppania. Jatkuvuutta ajatellen on erityisen tärkeää, että meillä kaikilla on oma erikoisosaamisalamme, jota pystytään hyödyntämään. Jos kaikki osaisivat vain hitsata, niin homma ei toimisi, yrittäjän titteliä käyttävä Joni Takala selvittää.
Joni Takalan omia osaamisalueita ovat myynti ja huoltoasennukset, Rami Takala on erikoistunut koneistukseen ja Kari Takala puolestaan hitsaukseen. Viimemainittu toimii edelleen myös maanviljelijänä muiden töidensä ohessa.
– Meillä kaikilla oli jo ennen yhteisen yrityksen ostamista jotain omaa yrittäjyystoimintaa palkkatyön lisäksi, avaa Joni Takala.
Kähkösen veljesten eli Pekan, Markun ja Veikon aloittaessa Kollan Teräsrakenteen yrittäjinä 1970-luvun alussa meni suuri osa työstä laivateollisuuteen. Nykyisin painopistealat sen sijaan materiaalin käsittely, energia, selluloosan valmistus ja paperiteollisuus.
– Tiivistettynä voisi sanoa, että teemme pääasiassa hake-, kuljetin- ja murskauslaitteita esimerkiksi BMH:lle, Raumasterille ja Valmetille. Omia tuotteita meillä ei toistaiseksi ole, joskin pöytälaatikkotasolla on jo mietitty jotain uusiutuvan energian talteenottoon liittyvää. Myös erilaisiin bioasioihin on tarkoitus panostaa jatkossa enemmän, Joni Takala jatkaa.
Takaloiden aikana Kollassa on panostettu erityisesti jyrsivään koneistukseen ja yrityksen tontille on noussut myös uusi koneistushalli.
Joni Takalan mukaan konepajan pyörittäminen on monipuolista toimintaa, jossa myydään monenlaista osaa ja valmistusvaihetta. Ympäristöä hän kuvaa empimättä projektiluontoiseksi.
– Meille asiakaskeskeisyys merkitsee sitä, että kaikki tehdään asiakkaan tarpeisiin. Ainoa negatiivinen puoli siinä on, että teollisuus ei nuku oikeastaan koskaan. Jos akuutti tarve tulee, niin asiakas ei kysele alihankkijalta, onko kenties joulu tai kesäloma, Takala myöntää.
Juuri asiakeskeisyys oli kuitenkin yksi niistä tekijöistä, jotka saivat Takalat tarttumaan mahdollisuuteen lähteä konepajayrittäjiksi.
– Vanha asiakaskunta antoi hyvän pohjan ja jatkuvuuden yrittämiselle ja samalla se antoi mahdollisuuden lähteä kehittämään toimintaa. Tällä alalla on hyvä toimia, kun asiakassuhteet kestävät aikaa ja suhdanteita, Harley Davidsonin satulassa vapaa-aikanaan viihtyvä kahden lapsen isä sementoi.
ASKO TANHUANPÄÄ