"Yrittäjyyden ammattitutkinnon suorittamisesta työn ohella on ollut paljon hyötyä"
Yrittäjyyden ammattitutkinnon suorittamisesta työn ohella on ollut paljon hyötyä omassa yrityksessä, sanoo porilainen Kim Virtanen. Opittua on pystynyt heti hyödyntämään käytännössä.
Heli Kokko
Lehtori Tapio Aaltonen kertoo, että seuraava yrittäjyyden ammattitutkinnon ryhmä aloittaa Porissa WinNovassa 13. lokakuuta ja haku siihen päättyy 6. lokakuuta. Sisäänottoja on puolen vuoden välein, eli lokakuun jälkeen seuraavaksi ensi maaliskuussa. Koulutus toteutetaan WinNovan ja Sataedun yhteistyönä. Koulutus kestää puolitoista vuotta ja se koostuu 10 tunnista lähiopetusta, henkilökohtaisesta ohjauksesta ja yrittäjän omasta työskentelystä. Tavoitteena on oman yrityksen liiketoiminnan kehittäminen. Koulutukseen voi hakea osaavayrittaja.fi-verkkosivun kautta.
– Meillä korostuu henkilöohjaus. Lähiopetuksen aiheina ovat muun muassa taloushallinto, kirjanpito, kustannuslaskenta, markkinointi ja myynti sekä digitalisaatio ja tietotekniikan monipuolinen hyödyntäminen.
Aaltonen muistuttaa, että omassa yrityksessä tapahtuva oppisopimuskoulutus on osallistujilleen maksutonta.
Kim Virtanen ja hänen isänsä ovat osaomistajia henkilöstövuokrausyrityksessä, ApuTeam Pori Oy:ssä. Porin yritys on perustettu yhdessä turkulaisen ApuTeam Oy:n kanssa.
Kim Virtanen tuli mukaan yritykseen 1. maaliskuuta 2020. Opiskelu työn ohella kiinnosti.
– Koulutus tuli hyvään aikaan oman yrityksen kanssa, asiat etenivät samaan tahtiin. Mitä opetuksessa käytiin läpi, tuli vastaan omassa työssä.
– Alku oli helppoa, mutta loppua kohti tein opiskeluun liittyviä tehtäviä myös iltaisin ja viikonloppuisin ja pari viimeistä iltaa yötä myöten. Mutta pääsin kurssin läpi ja sain hyvän palautteen.
Kim Virtanen on tyytyväinen koulutukseen.
– Ekstrabuustia sai, kun Tapio Aaltonen oli aidosti kiinnostunut siitä, miten meillä menee. On kiva opiskella, kun toisessakin päässä tykätään omasta työstä.
Myös Aaltosella on hyvää sanottavaa:
– Kim Virtasella oli kehittävä asenne ja suhtautumistapa opiskeluun, hän halusi todella parantaa yrityksensä toimintaa ja oli avoin kaikelle uudelle.
Henkilöstövuokrauksen lisäksi ApuTeam Pori rekrytoi työntekijöitä yrityksiin ja tarjoaa erilaisia muita palveluita, kuten hyllytyspalveluja, joissa suurin asiakas on Hartwall.
Kuten muistetaan, keväällä 2020 iski korona. Kim Virtasen ensimmäiseen kauppaan kului kaksi kuukautta. Sai miettiä, loppuuko kaikki ennen kuin alkaakaan. Näin ei käynyt ja vähitellen toiminta piristyi.
Jos alkuun vaivasi pula asiakkaista, viime kuukausien ongelma on ollut työvoimapula.
– Työvoimapula on niin totta kuin vain voi olla. Se alkoi keväällä, mutta olemme selviytyneet siitä tähän asti kuitenkin hyvin. Nyt on alkanut taas piristyä, muutamat viime haut ovat olleet selkeästi parempia.
Kim Virtasen mielestä yritysten on tosissaan alettava miettiä ulkomaisen työvoiman hankkimista. Valmiuteen ottaa vastaan vaaditaan englannin kielen taitoa. ApuTeam Porilla on ulkomaisia työntekijöitä, esimerkiksi latvialaisia. Toisesta EU-maista tulevien asioita on selkeämpi hoitaa kuin EU:n ulkopuolelta tulevien. Työsopimusten, verokorttien ja suomalaisten henkilökorttien järjestäminen vaatii toki tavallista enemmän työtä, mutta siinä on oma mielenkiintonsa.
Elintarviketeollisuuden lisäksi henkilöstövuokrauspuolella on oikeastaan mitä aloja vain, kuten kuljetus- ja rakennusfirmoja. Kesäisin on opiskelijoita ja koululaisia. Nyt haetaan taksikuskeja.
Varsinkin pienille yrityksille henkilöstövuokraus on helpompaa kuin uuden työntekijän palkkaaminen. Työnjohdollinen vastuu on yrityksellä, mutta kaikesta muusta huolehtii henkilöstövuokrausfirma.
ApuTeam Porilla oli viime vuonna 43 kokoaikaista työntekijää. Määrä vaihtelee 40:n ja 80:n välillä. Osa on kesätyöntekijöitä. Työsopimuksia tehdään toista sataa vuodessa.