Biojätteen lajittelu ei ole vaikeaa, kun alkuun pääsee – Keräämön väki vastaa messuilla kysymyksiin ja esittelee tuulettuvaa biojäteastiaa
Maarit Kautto
Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee vaiheittain Keräämön keskustaajama-alueella myös omakoti- ja pientaloihin. Biojätteen erilliskeräys aloitetaan kesäkuussa pohjoiselta alueelta, johon kuuluvat Pohjois- ja Länsi-Pori, Meri-Pori Reposaareen saakka sekä osa Porin keskustaa. Keräämön eteläiselle alueelle biojätteen erilliskeräys laajenee syyskuusta alkaen. Alueeseen kuuluvat Itä-Pori, Ulvila, Nakkila ja Harjavalta.
Biojätteen keräysvaihtoehtoja on kolme: biojäteastia, kimppa-astia naapurien kanssa tai kompostointi. Pohjoisen alueen asukkaiden on pitänyt ilmoittaa keräysvalinnastaan Keräämölle 15. huhtikuuta mennessä. Eteläisen alueen asukkailla ilmoitusaikaa on 31. toukokuuta saakka.
– Jos valitsee kompostoinnin, siitä on lisäksi tehtävä erillisilmoitus jätehuoltoviranomaisen kompostointirekisteriin, Keräämön viestintäpäällikkö Paula Kangasniemi ja kiertotaloussuunnittelija Maija Nuotio muistuttavat.
Kompostointi-ilmoitus tehdään Porin kaupungin verkkosivuilla: pori.fi/jatehuoltoviranomainen.
Keräämöllä on oma osastonsa Porin Karhuhallissa 20.–21. huhtikuuta järjestettävillä Koti & Piha -messuilla. Siellä on mahdollisuus saada kasvotusten vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin sekä käytännön neuvoja kierrätyksestä ja biojätteiden keräämisestä. Samalla osastolla on myös jätehuoltoviranomainen, jolle voi tehdä kompostointi-ilmoituksen.
– Esillä on muun muassa tuulettuva biojäteastia, joka on kovasti kiinnostanut asiakkaita. Lisäksi Maija pitää biojäteinfoja lauantaina kello 11.30 ja sunnuntaina kello 12.00, Paula Kangasniemi kertoo.
Kangasniemen mukaan Keräämön Pohjoiselle alueelle postitettiin helmikuun lopulla kaikkiaan noin 9 000 biokirjettä, joissa kerrottiin biojätteen lajitteluvelvoitteen laajenemisesta ja pyydettiin ilmoitusta keräysvalinnasta. Vastauksia on saatu hiukan vajaat 4 000. Kimppajäteastiailmoituksia näistä on tähän mennessä noin 1 200.
– Vastausten määrästä päätellen noin 5 000 taloutta valitsee tuulettuvan biojäteastian, sillä se toimitetaan asiakkaalle automaattisesti, jos mitään ilmoitusta ei ole saatu. Jos joku Pohjoisen alueen talous on unohtanut ilmoittaa keräysvalinnastaan, kannattaa se tehdä pikimmiten.
– Eteläiselle alueelle biokirjeitä postitettiin huhtikuun alkupuolella noin 8 000 kirjettä.
Nuotio ja Kangasniemi muistuttavat, että biojätteen lajitteluvelvoite on uusi asia ja vie aikansa ennen kuin kaikki alkaa sujua joustavasti.
– Biojätteen keräys ei ole yhtään vaikeaa tai monimutkaista, eikä kompostointikaan. Molemmissa on omat plussat ja miinuksensa.
– Tyhjennettävä biojäteastia on huoleton ja helppo vaihtoehto sellaiselle, joka ei ole innostunut puutarhanhoidosta ja jolla ei ole tarvetta kompostimullalle. Tyhjennettävistä biojäteastioista jäte kuljetetaan biokaasulaitokseen, jossa siitä tehdään biokaasua ja lannoitteita. Tyhjennyshinta on säännöllinen ja sen saa huomattavasti edullisemmaksi, jos naapurien kanssa on mahdollista ottaa kimppa-astia. Kustannukset jaetaan Keräämön toimesta ja laskutetaan kaikilta kimppalaisilta erikseen kolmen kuukauden välein.
– Kompostointi puolestaan tarjoaa kivaa tekemistä kotipihaan ja tuottaa ravinteikasta multaa. Kompostorin hankinta on iso kertakustannus, mutta sitä voi kompensoida sekajäteastian tyhjennysväliä harventamalla. Sekajätteen tyhjennysvälin pidentämisestä tehdään kirjallinen ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle, jonka jälkeen asiasta sovitaan jätteenkuljettajan kanssa. Tyhjennysväliä voidaan pidentää 8 viikkoon ja tietyin edellytyksin 12 viikkoon, Kangasniemi ja Nuotio selvittävät.
”Biojätteiden kannattaa antaa kuivahtaa ja jäähtyä tikipöydällä ennen pussiin laittamista”, Maija Nuotio vinkkaa ja esittelee muovista, roskisvaunuun sopivaa biojäteastiaa. Biojäte pakataan maatuvaan pakkaukseen, kuten paperipussiin tai vaikkapa sanomalehdestä taiteltuun pussiin.
Biojätteen lajitteluvinkit
– Anna biojätteiden jäähtyä ja kuivahtaa tiskipöydällä ennen pussiin laittamista.
– Pakkaa biojäte maatuvaan pakkaukseen, kuten paperipussiin, kartonkipakkaukseen, sanomalehdestä taiteltuun pussiin tai biohajoavaan pussiin. Myös esimerkiksi käytetyt jauhopussit käyvät tähän tarkoitukseen.
– Laita pussin pohjalle esimerkiksi tyhjä munakenno imemään kosteutta.
– Ruokaöljy ja muut nestemäiset rasvat voi imeyttää talouspaperiin ja laittaa paperin biojätteeseen.
– Säilytä biopussia ilmavassa astiassa.
– Tyhjennä keittiön biojäteroskis säännöllisesti.