Lahjapaperi ei kuulu paperinkeräykseen eikä kinkun rasva viemäriin
Aliisa Uusitalo / STT
Joulun pyhinä ja uudenvuoden aikaan syntyy paljon jätettä, joita ei tyypillisesti synny arjessa. Useille ihmisille saattaakin tulla yllätyksenä, kuinka joulun jätteet tulisi lajitella oikeaoppisesti.
Yksi klassinen virhe on kiinteistönhuoltokonserni Lassila & Tikanojan mukaan joulun paketointipaperin laittaminen paperin tai kartongin keräykseen.
– Lahjapaperi kuuluu sekajätteen joukkoon, sillä se sisältää runsaasti painoväriä, kertoo konsernin ympäristömanageri Kimmo Heikkinen tiedotteessa.
Joulukonvehtien kääreitä ei kuitenkaan saisi heittää sekajätteeseen. Jos konvehtikääreen voi rutistaa kasaan palloksi, se sisältää alumiinia ja kuuluu metallijätteen joukkoon. Muutoin kääre kuuluu joko muovipakkauskeräykseen tai paperisena kartonginkeräykseen.
Lähes kaikki joulukortit voi laittaa kartonginkeräykseen. Jos kortissa on kuitenkin paljon koristeita, tulisi ne laittaa sekajätteeseen, neuvoo Lassila & Tikanoja.
Jouluruokien, kuten joulukinkun, paistinrasvaa ei missään tapauksessa saisi laittaa viemäriin. Rasva nimittäin voi tukkia hyytyessään putkiston.
Lisäksi kiinteät biojätteet kelpaavat ravinnoksi muun muassa viemäriverkostossa liikkuville rotille, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY varoittaa.
Rasvat voi kerätä esimerkiksi tyhjään margariinirasiaan tai maitopakettiin. Hyytyneen rasvan voi myöhemmin laittaa sellaisenaan biojäteastiaan. Rasvan voi myös käyttää esimerkiksi kastikkeen pohjana.
Kuivuneen joulukuusen voi kompostoida omassa kompostorissa tai viedä haketukseen.
Monissa kerros- ja rivitaloyhtiöissä kuuset voi viedä loppiaisen aikoihin kiinteistön jätepisteeseen, josta jätehuolto käy ne keräämässä. Kunnallisten jäteyhtiöiden jäteasemat vastaanottavat joulukuusia yleensä maksutta tammikuun aikana.
Joulukuusta ei kuitenkaan saa laittaa kiinteistön jäteastioihin pilkottunakaan, koska se vie paljon tilaa, painaa paljon ja hankaloittaa näin ollen jäteastioiden tyhjennystä, Lassila & Tikanoja kertoo.
Muoviset tekokuuset ovat taas usein PVC-muovia ja kuuluvat rikkoutuneina sekajätteen joukkoon. Taloyhtiön jäteastiaan iso muovikuusi ei kuitenkaan kelpaa, vaan se tulee toimittaa jäteasemalle.
Uudenvuoden jätteiden lajittelussa on muistettava myös olla tarkkana. Ammutut, täysin jäähtyneet ilotulitteet voi laittaa sekajätteen joukkoon. Vanhentuneet ja räjähtämättömät raketit tulee taas palauttaa rakettien myyjille, kerrotaan Lassila & Tikanojalta.
Uudenvuoden tinan lajittelun kanssa on niin ikään oltava varovainen. Nykyään myynnissä olevat tinat voi lajitella huoletta käytön jälkeen metallijätteeseen, sillä tinoissa aiemmin käytössä ollut lyijy on niissä korvattu vaarattomilla metalleilla.
Vanhat tinat kuuluvat kuitenkin hyvin korkean lyijypitoisuutensa vuoksi vaarallisen jätteen keräykseen.