Pau­lii­na Vil­pak­ka

Po­rin Äs­sien kan­nat­ta­ja­yh­dis­tys Kar­hun­käm­men ry:n tois­ta­kym­men­tä va­paa­eh­tois­ta ovat val­mis­tau­tu­neet he­rää­mään aa­to­naat­to­na ai­kai­sin. Jouk­ko on ot­ta­nut teh­tä­väk­seen val­mis­taa omin kä­sin jou­lu­lou­nas­ta 300 hen­gel­le. Ta­pah­tu­ma on kas­va­nut sa­dal­la hen­gel­lä vii­me vuo­des­ta. Ama­don Ci­ty­ho­tel­lin ti­loi­hin syö­mään kut­sut­ta­vat ovat pää­o­sin pie­ni­tu­loi­sia lap­si­per­hei­tä. Puo­let kut­suis­ta ja­kaa Kar­hun­käm­men ry it­se ja toi­set puo­let Kes­ki-Po­rin seu­ra­kun­ta. Ta­pah­tu­man yh­teis­työ­kump­pa­nei­hin kuu­lu­vat muun mu­as­sa K-Ci­ty­mar­ket Pori Puu­vil­la, Po­rin Äs­sät, use­at K-Kau­pat, Ult­ra Ac­ti­on Park ja Po­ri­hal­li.

– Kar­hun­käm­me­nen ilok­si myös jouk­ko yk­si­tyis­hen­ki­löi­tä on tar­jon­nut apu­aan ruo­kai­lu­ta­pah­tu­maan, Kar­hun­käm­men ry:n pu­heen­joh­ta­ja Sam Val­ve­rin­ne li­sää.

Kar­hun­käm­men ry:n vä­hä­va­rais­ten jou­lu­ruo­kai­lu jär­jes­te­tään nyt tois­ta ker­taa. Val­ve­rin­ne ker­too, et­tä vii­me vuon­na hän he­rä­si jo aa­mu­yöl­lä val­mis­ta­maan kar­ja­lan­pais­tia. Kah­dek­sal­ta Ama­don keit­ti­ös­sä hää­rä­si koko jouk­ko reip­pai­ta kar­hun­käm­men­läi­siä. Jou­lu­her­kut teh­tiin alus­ta as­ti omin kä­tö­sin laa­ti­koi­ta ja ro­sol­lei­ta myö­ten. Päi­vä oli pit­kä, ja va­paa­eh­toi­set pää­si­vät ko­tiin vas­ta il­lan suus­sa. Vie­lä seu­raa­va­na aa­mu­na­kin vie­tiin ylit­se jää­nyt­tä ruo­kaa ja lah­jo­ja per­hei­siin.

Yh­dis­ty­sak­tii­vi Jani Määt­tä ker­too, et­tei jou­lu­aat­to­na sil­ti ko­ke­nut it­se­ään eri­tyi­sen vä­sy­neek­si. Päin­vas­toin tem­paus an­toi run­saas­ti jou­lu­miel­tä. Sa­maa miel­tä on Sam Val­ve­rin­ne.

– Kyl­lä se oli tun­teel­li­nen päi­vä. Oli help­po päät­tää K-Ci­ty­mar­ket Pori Puu­vil­lan kaup­pi­as Jaro Sal­ko­har­jun kans­sa, et­tä täs­tä tu­lee jo­ka­vuo­ti­nen pe­rin­ne, Val­ve­rin­ne sa­noo.

Kos­ka ta­pah­tu­maan oli ja­os­sa vain tiet­ty mää­rä lip­pu­ja, on vai­kea sa­noa, oli­si­ko tu­li­joi­ta ol­lut enem­män kuin paik­ko­ja. Hä­nel­lä on kui­ten­kin toi­ve, et­tä vä­hä­va­rais­ten jou­lu­ruo­kai­lu jat­kui­si ja kas­vai­si mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan.

– Vaik­ka paik­ko­ja oli­si tu­han­nel­le­kin, tu­li­joi­ta var­maan oli­si, hän us­koo.

Karhunkämmenen uusiin tiloihin on saatu paljon tavaraa kalusteista lähtien lahjoituksena. Kuva: Pauliina Vilpakka

Karhunkämmenen uusiin tiloihin on saatu paljon tavaraa kalusteista lähtien lahjoituksena. Kuva: Pauliina Vilpakka

Lop­pi­ai­sen jäl­keen Kar­hun­käm­men ry ai­koo jat­kaa ruo­ka-avun ja­ka­mis­ta. Yh­dis­tyk­sen uu­si toi­mi­ti­la Kar­hun­kam­ma­ri avat­tiin it­se­näi­syys­päi­vä­nä. Kun mie­tit­tiin, mi­ten isom­pia ti­lo­ja voi­tai­siin hyö­dyn­tää, tuli jäl­leen ruo­ka-apu mie­leen. Uu­sis­sa, noin 150 ne­li­ön ti­lois­sa yh­dis­tys ai­koo val­mis­taa ja tar­joil­la il­mais­ta läm­mi­tä ruo­kaa kou­lu­lai­sil­le kah­te­na päi­vä­nä vii­kos­sa: tiis­tai­sin ja tors­tai­sin kou­lun jäl­keen. Val­ve­rin­ne ar­vi­oi, et­tä syö­mään mah­tuu ker­ral­la use­am­pi kym­me­nen hen­keä. Ruo­kaa han­ki­taan spon­so­rei­den tu­el­la, ja va­paa­eh­toi­set kää­ri­vät jäl­leen hi­han­sa keit­ti­ös­sä.

– Ei meil­lä yh­tään am­mat­ti­kok­kia ole, mut­ta in­to­hi­moi­sia ruo­an­lait­ta­jia kyl­lä. Yk­sin­ker­tai­sia ruo­kia, ku­ten keit­to­ja ja kiu­sauk­sia var­maan teh­dään, Määt­tä ja Val­ve­rin­ne ar­ve­le­vat.

Aluk­si suu­rem­pien ti­lo­jen vuok­raa­mi­nen ar­ve­lut­ti jä­sen­mak­suis­ta ja lah­joi­tuk­sis­ta elä­vää yh­dis­tys­tä. Mut­ta kun tut­tu vuok­ra­nan­ta­ja tar­jo­si ti­lan huo­ke­aan hin­taan ja muu­ta­ma yri­tys läh­ti heti spon­so­roi­maan, oli pää­tös sel­vä.

– Meil­lä on mo­nen­mois­ta ta­va­raa, gril­le­jä ja telt­to­ja, jot­ka ha­lut­tiin saa­da yh­teen ti­laan, et­tei­vät ne pyö­ri­si kaik­kien au­to­tal­leis­sa ja olo­huo­neis­sa. Li­säk­si van­hat ti­lat oli­vat niin pie­net, et­tei siel­lä pys­ty­nyt jär­jes­tä­mään oi­kein mi­tään yli­mää­räis­tä toi­min­taa, mie­het pe­rus­te­le­vat.

Kar­hun­käm­me­nen mak­ka­rag­ril­lit ovat tut­tu näky mo­nis­ta ta­pah­tu­mis­ta ja to­reil­ta. Gril­laus­hom­mis­sa va­paa­eh­toi­set ovat ai­na­kin kym­me­nen ker­taa vuo­des­sa, ke­säi­sin lä­hes joka vii­kon­lop­pu. Usein mu­ka­na on myös Kar­hun­käm­me­nen ja Pe­sä­kar­hu­jen yh­tei­nen mas­kot­ti Kunu Kar­hu. Gril­laa­mi­nen on yk­si tapa ke­rä­tä ra­haa hy­vän­te­ke­väi­syy­teen, jon­ka koh­tee­na ovat po­ri­lai­set lap­set ja nuo­ret. Vuo­sien var­rel­la lah­joi­tuk­sia on ke­rät­ty muun mu­as­sa Lap­si­syö­pä­po­ti­las­per­hei­den ker­ho Syö­py­köil­le, Sy­dän­lap­set ja -ai­kui­set ry:lle ja Mie­li ry:lle.

Sam Val­ve­rin­ne poh­tii, mis­tä in­to hy­vän­te­ke­väi­syyt­tä koh­taan hä­nen koh­dal­laan kum­pu­aa. Se on ol­lut ole­mas­sa jo en­nen yh­dis­tys­toi­min­taa. Esi­mer­kik­si erää­nä vuon­na en­nen Kar­hun­käm­me­nen pe­rus­ta­mis­ta hän yk­si­tyis­hen­ki­lö­nä ke­rä­si ja ko­ko­si jou­lu­pa­ket­te­ja vä­hä­va­rai­sil­le lap­si­per­heil­le, ja et­si avun tar­vit­si­joi­ta so­mes­ta.

– Edes­men­nyt PPP:n jun­nu­jal­ka­pal­lo­val­men­ta­ja­ni Pert­ti Me­ri­kos­ki oli sel­lai­nen avu­li­as ja kilt­ti ih­mi­nen, ai­na aut­ta­mas­sa mui­ta. Hän oli mi­nul­le vä­hän sel­lai­nen isä­hah­mo, jon­ka esi­merk­ki eh­kä vai­kut­taa. Muu­ten­kin ar­vos­tan yli kai­ken ju­ni­o­ri­val­men­ta­jia, ja kaik­kia va­paa­eh­tois­työ­tä te­ke­viä, Val­ve­rin­ne sa­noo.