Ulla Leinon murreblogi: Tällai mennää
Tonttui ja pipparskakkoi aikaa… 15.12. 2024
Tännää o kolmas arventti, täyskuu ja hiukka reiru viikko jouluu, et sillai mennää. Tonttui o ny jo hiippaillu nurkis piremmä aikaa, niit o tällätty huushollei fiffaamissee ja joulu tunnu tuamisee. Tontut o harjotellu jouluu varte jokakises koulus ja sit seki et nyte o niit, jokka sannoo,” et o iha tonttu, jos viä itte pipparkakkos paakaa.” Ei ol sanommää, ko se haju o huushollii saatava enneko joulu tullee, niät ei mukko pipparskakkoi paakaamaa ja vaik viä tonttulakkiki päähä.
Mul o ollu pari semmost reseptii, jokka o tosi vanhoi ja joist e millää luapus. Toine o kuuskytluvu alvust ja tyäkaverilt saatu. Se o semmone taikina, jost voi kaulii vaik mitä, ei ot pöytää kii ja siit pykkää nii possut, ko piparitalonki. Meil se nimi o yäkköpiparit, ko resepti o yäl saatu. Sit toine pipparskakkoaarre mul o viä vanhempi ja lainaanki se tähä Pitopassareitte kirjast, joho se kriivasi sillo.
NORJALAISET INKIVÄÄRIPIPPARSKAKOT
Jaa et joulust funteeraust eiko hiukka enne jouluu tarttis jo alkaa, sanosi. Näist norjalaisist inkivääripipparskakoist tullee miäleeni oma äitini. Äiti, joka joka joulu pruukas näit värkät. Viimisin häne oma kotis jouluin, konnei ennää itte leiponu, sevotti taikina kumminki. Taikina (pari satsii) hän teki ain issoo, reiru kymmene litra emalissee, punasee kattilaa. Se taikinakattila kans häne sit hajettii meil leipoo yhres mu koko mukulakatraani kans. Oli melkone vilske, ko mummi ja neljä mukulaa sohi siin kaulintes kans sama pyäree pöyrä viäres. Äiti meinas siin ahtaures ina jo hermostuuki, mut mää freistasi rauhotel hänt, et älä yhtää välit, senku kaulittet ny vaa. Oli antanu jokasel oma taikinaklönttis ja tiäsi hyvi ettei kaikkei pinna kavvaa kest stää vähtii. Pikkuhiljaa yks jos toineki sai omas reeraa ja ensmäiset meni uunii. Sejjälkee, ko maistiaiset oli saatu, oli mummil jo tillaa levitel muhkeet taikinaas kaulittemal suuremmaks levyks. Siit taikinast tehtii ain malliltas perinteisii pipparskakkoi, jos sillai ny ylipäätäs voi sannoo. Mää oli sit se, joka paisto ain täyret pellilliset. Onneks sentää mul oli jo kiartoilmauuni käytös ja homma luisti. Jaa et san ny jo se itte resepti sit. Juu, juu, iha koht! Viä sevverra taustaa täst reseptist, et soo jo mu äitini (s.1912) kottoo alkujas, mut sama resepti o kyl ollu painettun sit Kotiliäreski joskus sottai jälkee. Ny sai tämä flikaltani Minnalt, joka emäntän o pitäny hyvvää hualt mummis vanhoist resepteist.
3 dl. siirappii
400 g. sokerii
350 g. voit
30 tippaa sitruunaöljyy
3 rkl. inkiväärii jauheen
3 dl. paksuu krettaa
2 rkl. ruakasuuraa
1,3 killoo vehnäjauhoi
Siirappi, sokeri, kryyrit ja pehmee voi sevotettaa hyvi suurel lusikal pualetunni ajjaa. Kretta vispataa vahroks ja lisätää erellissee. Siihe lisätää sit haaleesee vettee livotettu suura. Jauhot sevotettaa seuraavaks taikinaa ja se annetaa seisoo sit yä yli viilees. Seuraavan päivän kaulitaa 3-5 milli paksuseks levyks ja mialuisel formul otetaa pipparskakkoi pellil paistettavaks. Uuni 200 asteesee ja 8 minuttii o paistoaika noin. Muist et tekeleet plöösää uunis, niät tällää harvakseltas ettei ne ot toisiis kii.
Tämmöst hiukka erillaist pränttii ny sin jouluaskareitte keskel ja muistetaa välttää turhaa hössötyst ja tiarostettaa tää kaike keskel se joulu oikee ja alkuperäne sanoma. Ei mukko ollaa kilttei toisillemme ja sit taas ens viikkoo…
Ulla Leino
Porilainen murremaakari ja kotiseutuneuvos