Burleskissa vain mielikuvitus on rajana
Heli perusti yhdistyksen burleskiharrastajille, järjestää tapahtumia ja vetää alkeiskurssia kansalaisopistossa.
Maarit Kautto
Porilainen Heli Rämö on harrastanut burleskia vuodesta 2012 lähtien. Kiinnostus tähän näyttämöviihteen lajiin syttyi, kun Heli kävi katsomassa burleskiesityksiä ja huomasi, että esiintyjä voi toteuttaa mielikuvitustaan lähes rajattomasti.
– Halusin itsekin päästä lavalle ja esiintyä. Burleskissa esitysten aiheet kumpuavat ihmisen omasta sisimmästä. Esiintyminen tuottaa mielihyvää ja luo myös hyväksyttävyyttä. Burleskin harrastajissa on paljon mukana ihmisiä, jotka ovat epävarmoja omasta kehostaan ja löytävät esiintymisen kautta itseluottamusta ja hyväksyntää.
– Kun itse aloitin, esitykseni olivat hyvinkin itseironisia. Nykyään varmuutta on tullut enemmän, eikä sisältöä tarvitse hakea pelkästään itseironiasta, Heli miettii.
Alunperin burleski on tarkoittanut teatterin keinoin esitettyä parodista huumoriviihdettä, johon usein sisältyy myös sketsejä. Nykyään burleski viittaa tyypillisesti kabareen kaltaiseen näyttämöviihteeseen, joka yhdistelee rohkealla tavalla tanssia ja teatteria. Olennainen osa esitystä ovat näyttävät esiintymisasut ja maskeeraus. Busleski-esityksen on tarkoitus olla samaan aikaan hauska, viihdyttävä ja rohkea, ja usein esityksissä rikotaan sukupuolittuneita käsitteitä ja sukupuolirooleja.
Helin mukaan burleskiesitykset ovat musiikillisia pieniä näyelmiä, joihin kuuluu seksuaalinen liikkuminen, vaatteiden vähentäminen ja pieni flirttailu. Helin oma esiintyjänimi on Irene, joka on oikeastikin hänen kolmas nimensä.
– Voin olla myös Hannu, mieshahmo, joka muuttuu naiseksi. Burleskia esittävillä naisilla on usein mieshahmoja ja päinvastoin.
Heli opettaa burleskin alkeita Otsolan kansalaisopistossa ja vetää aiheesta myös työpajoja.
– Burleskin alkeiskurssilla näytän ja kerron, kuinka hulluja voidaan olla. Burleskin voi tehdä glamourisesti tai olla vaikka rekkamies, jos siltä tuntuu. Jokainen esiintyjä hyödyntää sitä taitopohjaa, joka hänellä on. Oma sloganini on nykyään burleskimummu, sillä ikää alkaa jo olla, Heli nauraa ja jatkaa.
– Minulle esiintyminen on henkistä terapiaa. Olen vetänyt mieheni Anteronkin mukaan, hän toimii tapahtumissa dj:nä.
Heli korostaa, että burleskia voi tehdä joko kalliisti tai edullisesti. Kierrätys on tätä päivää ja monet löytävätkin esityksensä pukuihin ja muihin elementteihin tarvikkeita kirpputoreilta.
– Kirppiksiltä löytyy vaatteita, kenkiä, hattuja, helmiä ja vaikka mitä. Asujen luominen ja koristelu ovat tärkeä osa harrastusta.
Heli on perustanut burleskiin rakastuneille harrastajille ja esiintyjille oman yhdistyksen BurRakas ry:n. Hän perusti yhdistyksen, koska halusi jatkaa esiintymisiä ikääntymisestään huolimatta.
– Kun ihminen ikääntyy, mahdollisuuksia esiintymisiin ei enää tule yhtä paljon kuin nuoremmille. Itse haluan edelleen esiintyä ja pysyä pirteänä, olla ajassa mukana.
BurRakkaan keskeisiä arvoja ovat yhdenvertaisuus sekä yhteisöllisyys. Yhdistyksen kotipaikkana toimii Pori, mutta toiminta kattaa koko Suomen. Jäseniä on kolmisenkymmentä.
– Yhdistys järjestää burleskitapahtumia eri puolilla maata ja jäsenilleen burleskiin liittyvää toimintaa, kuten työpajoja, kuvauksia sekä yhteisiä tapaamisia. Esimerkiksi kesäkuussa BurRakas järjestää työpajan, jonne tulee vetäjäksi tunnettu Sugar Kane Lontoosta.
BurRakas järjestää myös Hyvän olon lauantai -tapahtuman 5. huhtikuuta Porin Mies-Laulun talolla kello 12–17. Koko perheen tapahtumaan on vapaa pääsy ja siellä on reilut 20 myyjää laidasta laitaan. Myynnissä on vaatteita, koruja, villasukkia ja erilaisia luonnontuotteita. Lapsille on ilmapalloja ja sirkuskoira Sirius. Tapahtuma jatkuu illalla kello 20 alkaen Hyvä Olo burleskilla -showlla, jossa on kahdeksan erilaista esiintyjää.
– Päivä- ja iltatapahtumalla toivon saavani pientä tuloa BurRakkaan kassaan, sillä tällaisena aikana ei taiteen aloille saa rahoitusta mistään, Heli toteaa.