Jotain ekstraa – hääpari haluaa usein yllättää häätanssilla
Häissä valssataan edelleen, mutta rinnalle on noussut muitakin tansseja.
Maarit Anttila
Porin Häämessuilla on perinteiseen tapaan tarjolla katsaus häätanssien maailmaan. Tanssiyrittäjä Kati Koiviston oma konsepti, tanssiva hääpukunäytös tarjoaa yleisölle kauniita hääpukuja, alusasuja, iltapukuja – ja sulavaa askellusta.
Koivisto suunnittelee ja ohjaa vuoden mittaan useita häätansseja. Hän järjestää keväisin tanssikoulullaan Happy Dancessa myös erillisiä häätanssikursseja. Häätanssin saa myös yksityisopetuksena. Oppilaita on riittänyt.
– Vaikka hääpari ei muutoin tanssisi, häihin halutaan usein tanssiesitys, joka on yksi ohjelmanumero. Jos miettii, mitä häistä jää mieleen, niin asun ja ruuan ohella se on juuri häätanssi.
Hääparin tanssi onkin Koiviston mukaan pitänyt pintansa häiden ohjelmistossa. Tanssi ei kuitenkaan tänä päivänä välttämättä ole valssi. Koiviston mukaan se voi olla mitä tahansa tanssityyliä.
– Tänä päivänä hääparilla on usein joku merkityksellinen biisi, joka voi olla vaikka hidasta lavafoksia tai balladi, jossa ei ole mitään rytmiä. Usein häihin halutaan persoonallinen esitys, toiset pitävät tyylitellystä ja selkeästä, toiset vähän räväkämmästä.
Sieltä erikoisimmasta päästä oli Kotipellon heviversio Ievan polkasta. Valssia ei ole kokonaan syrjäytetty, mutta sekään ei välttämättä ole perinteinen. Yksi suosittu häävalssi Koiviston mukaan on esimerkiksi Hurman Tahdon.
Tanssiyrittäjä Kati Koivisto suunnittelee vuoden mittaan usealle hääparille oman häätanssin. Nykyään parit haluavat persoonallisen tanssin omii häihinsä.
Monelle parille häätanssi saattaa olla ne ensimmäiset yhteiset tanssiaskeleet.
– Sanon aina oppilailleni, kun harjoittelemme viemistä ja tanssiotetta, että ne ovat tärkeitä asioita loppuelämää varten. Jokainen joutuu elämässään tilanteeseen, jossa pitää osata tanssia.
Tanssinopettaja vakuuttaa, että kaikki oppivat tanssimaan. Hän muistuttaa myös, että häätanssin ei tarvitse olla vaikea.
– Pienilläkin asioilla saa aikaan näyttävyyttä. Suunnittelen hääparille aina sellaisen tanssin, jonka kanssa he pärjäävät ja jonka he tuntevat omakseen. Hääpäivän on tarkoitus olla rento, ei sellainen, että siitä näkee etukäteen painajaisia.
Koivisto pitää opetustilanteessa tärkeänä kannustavaa otetta, sillä moni saattaa olla tanssilattialla ensi kertaa. Pehmeä aloitus saattaa jopa innostaa tanssiharrastukseen.
– Kun huomaa, että oppii ja osaa, tanssimisesta voi tulla kiva, yhteinen juttu.
Perinteisissä häissä häätanssia seuraa tanssi, jossa hääparia tanssittavat vanhemmat. Hääparin kannattaakin Koiviston mukaan jutella myös vanhempien kanssa haluavatko he tanssia.
– Kaikki eivät missään nimessä halua, mutta voi olla, että joku isä ehdottomasti tanssisi tyttärensä kanssa. On minulla ollut yksityistunnilla eräs isä, joka kertoi tulevansa opettelemaan, ettei sitten töppää häissä.
Tanssin suunnittelussa lähtökohta on morsiamen asu.
– Häämuoti on nykyään monipuolista, on istuvia pukuja mutta myös muhkeita. Puku sanelee liikkumisen, mutta jokaisessa puvussa tanssiminen kyllä onnistuu.
Moni morsio on vaihtanut korkokengät tennareihin. Tanssiminen sujuu yhtä hyvin myös korkkareilla, jos niillä on tottunut liikkumaan.
– Tärkeintä on valita persoonaan sopivat kengät.
Miten on, sateleeko häätanssien suunnittelijalle sitten kutsuja häihin? Ei sentään, mutta viestejä, kauniita kuvia ja videoita häätanssista Kati Koivistolle oppilailta kyllä aina tulee.