Samu Vah­te­ris­to, UR

La­pin lot­ta­toi­min­nas­ta ker­to­va Lin­na­vuo­rel­ta Vie­naan ja Au­nuk­seen -kir­ja ko­ko­aa kat­ta­van tie­to­pa­ke­tin La­pin lo­tis­ta.

Kir­jai­li­ja Mark­ku Vai­ni­on mu­kaan kir­jan te­ke­mis­tä vai­keut­ti kat­ta­van läh­de­ai­neis­ton puu­te.

– Pi­din sel­vä­nä, et­tä jo­ta­kin pöy­tä­kir­jo­ja ja muu­ta ai­neis­toa on jäl­jel­lä, mut­ta kaik­ki oli pol­tet­tu rys­sän­pe­los­sa jou­lu­kuus­sa 1944 Rau­ma-Re­po­lan voi­ma­lan isos­sa pät­sis­sä, Vai­nio ku­vai­lee.

Kir­jan te­ke­mi­sen pe­las­ti se, et­tä eh­kä 50-lu­vul­la joku lot­ta on lä­het­tä­nyt sil­loi­seen Kan­sal­li­sar­kis­toon lot­ta-lu­et­te­lon vuo­des­ta 1920 vuo­teen 1939. Jat­ko­so­dan ja tal­vi­so­dan ajal­ta La­pin lot­tien toi­min­ta­ker­to­muk­set oli säi­ly­neet ja toi­mi­tet­tu myös ar­kis­toon.

– Lal­li ja Län­si-Suo­mi kir­joit­ti­vat ai­ka pal­jon ko­kou­suu­ti­sia, jois­ta saa­tiin yh­dis­tyk­sen toi­mi­hen­ki­löi­den va­lin­to­ja. Suu­ri hel­po­tus on ol­lut SA-Kuva, jon­ka kaik­ki ku­vat ovat ny­ky­ään mak­sut­ta käy­tös­sä. Ja te­ko­ä­lyn avul­la nii­tä voi­daan myös vä­rit­tää, mikä tuo pal­jon li­sää elä­vyyt­tä ku­viin, Vai­nio kiit­te­lee.

Aja­tus kir­jan te­ke­mi­seen läh­ti pa­ri­sen vuot­ta sit­ten val­mis­tu­neen La­pin so­ta­mat­rik­ke­lin poh­jal­ta.

– Tämä pro­jek­ti oli it­sel­le mie­len­kiin­toi­nen, sil­lä omat su­ku­juu­ret ovat La­pis­sa. Iso työ oli ku­mo­ta sel­lais­ta mu­tu­tie­toa, joka ei pe­rus­tu­nut mi­hin­kään do­ku­ment­tiin. Sel­lais­ten va­raan ei tie­tys­ti voi täl­lais­ta tie­to­kir­jaa pe­rus­taa.

Lot­ta­yh­dis­tys ke­rä­si La­pis­sa 25 vuo­den ai­ka­na 325 nais­ta toi­min­taan­sa. Luku on suu­ri, kun ot­taa huo­mi­oon et­tä La­pin pi­tä­jäs­sä oli par­haim­mil­laan vä­hän yli 3000 asu­kas­ta. Lo­tat te­ki­vät hy­vää va­rain­han­kin­taa pi­tä­mäl­lä ar­pa­jai­sia ja myy­jäi­siä ta­pah­tu­mi­sen yh­tey­des­sä.

– Par­haa­na vuon­na myyn­nis­sä oli 12 000 ar­paa, jois­sa oli tu­hat hy­vää voit­toa. Lap­piin tuli sil­loin yli 2000 ih­mis­tä ar­pa­jais­ten ve­tä­mä­nä ja sii­tä saa­tiin ra­hoi­tus koko 30-lu­vun toi­min­nal­le, Vai­nio ku­vai­lee.

Sota-ai­ka­na lot­tien teh­tä­vä­nä oli pi­tää huol­ta ko­deis­ta ja maa­ti­lois­ta, mut­ta li­säk­si lei­vot­tiin val­ta­va mää­rä "va­nik­kaa" eli kui­vat­tua lei­pää toi­mi­tet­ta­vak­si rin­ta­mal­le.

– Par­haim­mil­laan lei­pää toi­mi­tet­tiin La­pis­ta eteen­päin 4000 ki­loa vii­kos­sa. Va­nik­ka ta­ka­si huol­lon rin­ta­mal­la sil­loin, kun muu­ta ruo­kaa ei ol­lut mah­dol­li­suus saa­da. Täl­lä työl­lä oli erit­täin iso mer­ki­tys ar­mei­jan huol­lol­le.

Kir­ja si­säl­tää myös kat­ta­van lot­ta­mat­rik­ke­lin kai­kis­ta yli 300 lo­tas­ta ku­vi­neen. Mat­rik­ke­lin ovat koon­neet Mar­ja Heu­ru Tei­ja Lindg­ren.

– Heu­ru teki lois­ta­vaa työ­tä, vain pa­ri­kym­men­tä kas­vo­ku­vaa puut­tuu. Tie­to­jen ke­rää­mi­sek­si on soi­tet­tu sa­to­ja pu­he­lin­soit­to­ja ym­pä­ri Suo­mea. Hän teki sel­lai­sen työn, et­tä sen an­si­os­ta tu­lee lot­tien ni­met säi­ly­mään, Vai­nio kiit­tää.

Kir­jaa on saa­ta­va­na Van­han Rau­man Kir­ja­kau­pas­ta.