Maa­rit Kaut­to

Elä­män Lei­pä on Po­rin van­hin ruo­ka-apu­toi­mi­ja. Pu­heen­joh­ta­ja Pe­ter Pol­sa ku­vai­lee tä­män het­kis­tä ti­lan­net­ta vai­ke­ak­si yh­tä­lök­si, joka on sama kaik­ki­al­la maas­sa. Avun tar­ve näyt­tää vain voi­mis­tu­van, mut­ta sa­ma­nai­kai­ses­ti ja­et­ta­van ruo­an saa­ta­vuus on hei­ken­ty­nyt. Pit­kään jat­ku­nut elin­kus­tan­nus­ten nou­su nä­kyy eri­tyi­ses­ti maa­han­muut­ta­jien ja lap­si­per­hei­den ruo­ka-avun tar­peen kas­vu­na, mut­ta myös ai­kui­sia työs­sä­käy­viä on enem­män. Ja esi­mer­kik­si Po­ris­sa ruo­ka-apua ha­kee vii­koit­tain suu­ri mää­rä uk­rai­na­lai­sia.

– Ai­kai­sem­min pu­nai­sil­la la­puil­la va­rus­te­tun ruo­an os­ta­mi­nen kau­pas­ta ko­et­tiin hä­pe­äl­li­sek­si, mut­ta nyt sii­tä on tul­lut muo­di­kas tren­di. Pu­na­lap­pu­ruo­at hä­vi­ä­vät kau­pois­ta en­sim­mäi­si­nä, jo­ten nii­tä ei rii­tä enää ruo­ka-apuun. Sa­maan ai­kaan kau­pat ei­vät enää ti­laa ta­va­raa hyl­lyi­hin yh­tä pal­jon kuin en­nen, jo­ten yli­jää­mät ovat pie­nem­piä. Lei­pää ja pul­laa tu­lee pal­jon, mut­ta huu­ta­va pula on sel­lai­sis­ta ruo­ka­tar­vik­keis­ta, jois­ta päi­vän ate­ri­an voi val­mis­taa, ku­ten li­has­ta, ka­nas­ta, mak­ka­ras­ta ja leik­ke­leis­tä, Pol­sa sum­maa.

Raija-Liisa Sikoniemi ja Peter Polsa toivovat, että lahjoittajat heräisivät ruoka-avun tarpeeseen.

Raija-Liisa Sikoniemi ja Peter Polsa toivovat, että lahjoittajat heräisivät ruoka-avun tarpeeseen.

Oli ai­ka, jol­loin Elä­män Lei­pä ja­koi ruo­ka-apua jopa joka päi­vä. Ny­ky­ään ruo­kaa ja­e­taan Ju­ha­na Hert­tu­an­ka­dun ti­lois­sa ker­ran vii­kos­sa maa­nan­tai­sin. Ruo­kaa ke­rä­tään kuu­te­na päi­vä­nä vii­kos­sa noin 40 kau­pas­ta Po­ris­ta, Rau­mal­ta, Ko­ke­mä­el­tä ja Har­ja­val­las­ta. Iso apu Elä­män Lei­väl­le on se, et­tä yh­dis­tys saa ja­et­ta­vak­seen myös Sa­ta­sai­raa­lan ja kau­pun­gin­sai­raa­lan yli­jää­mä­ruo­kaa.

– Sai­raa­loil­la­kin on hä­vi­kin vä­hen­tä­mis­vel­voi­te, jo­ten niis­sä mie­ti­tään tark­kaan, kuin­ka pal­jon ruo­kaa val­mis­te­taan. Ai­na sil­ti jo­tain yli­mää­räis­tä jää. Sa­ta­sai­raa­las­ta saam­me ruo­kaa ne­li­sen ker­taa vii­kos­sa, kau­pun­gin­sai­raa­las­ta har­vem­min. Ruo­ka tu­lee meil­le as­ti­ois­sa ja me pak­kaam­me ja pa­kas­tam­me sen it­se. Jon­kin ver­ran saam­me yli­jää­mä­ruo­kaa myös Win­No­vas­ta, sel­vit­tää ruo­ka-apu­vas­taa­va Rai­ja-Lii­sa Si­ko­nie­mi.

Si­ko­nie­men mu­kaan maa­nan­tain ruo­ka­ja­os­sa käy vii­koit­tain 250 – 300 ih­mis­tä. Kuu­kau­des­sa Elä­män Lei­vän kaut­ta Po­ris­sa saa ruo­kaa 800 – 1000 ih­mis­tä. Li­säk­si Va­rik­ko, Si­ni­nau­ha, sekä hel­lun­tai­seu­ra­kun­nat Lu­vi­al­ta, Nak­ki­las­ta, Eu­ra­jo­el­ta ja jopa Kar­vi­as­ta saak­ka ha­ke­vat Po­ris­ta ruo­kaa omiin ruo­ka­ja­koi­hin­sa.

– Ny­ky­ään ruo­kaa ky­sel­lään pal­jon myös koi­ril­le ja kis­soil­le. Eläin­ten ruo­kaa meil­lä ei kui­ten­kaan ole, jo­ten oh­jaam­me ky­sy­mään muu­al­ta, esi­mer­kik­si Ehy:stä.

– Ruo­ka-apua ky­sel­lään pal­jon myös var­si­nai­sen ja­ko­päi­vän ul­ko­puo­lel­la. Jos hen­ki­lö­kun­taa on toi­mi­pis­tees­säm­me pai­kal­la ja jos jo­tain an­net­ta­vaa on, au­tam­me kyl­lä. Esi­mer­kik­si po­ri­lai­nen äi­ti saat­taa soit­taa mi­nul­le vii­kon­lop­pu­na, et­tä lap­sil­le ei ole yh­tään mai­toa, Rai­ja-Lii­sa Si­ko­nie­mi ker­too.

Viime maanantainakin jaettavaa ruokaa oli Raija-Liisa Siko- niemen mukaan niukasti ja se saatiin riittämään juuri ja juuri  kaikille hakijoille.

Viime maanantainakin jaettavaa ruokaa oli Raija-Liisa Siko- niemen mukaan niukasti ja se saatiin riittämään juuri ja juuri kaikille hakijoille.

Elä­män Lei­vän ruo­ka-avun pa­ris­sa työs­ken­te­lee noin 30 hen­keä. Jou­kos­sa on muu­ta­mia kun­tout­ta­van työ­toi­min­nan ja työ­ko­kei­lun kaut­ta tul­lei­ta, mut­ta suu­rin osa on va­paa­eh­toi­sia.

– Palk­ka­ku­lut ei­vät ole isot, mut­ta ti­lois­ta, ruo­an ke­räi­lys­tä ja au­tos­ta koi­tuu mit­ta­via kus­tan­nuk­sia. Olem­me Po­rin kau­pun­gil­le kii­tol­li­sia sii­tä, et­tä se ei ole vuo­sien saa­tos­sa lei­kan­nut saa­maam­me tu­kea, oi­ke­as­taan päin vas­toin. Kau­pun­gin päät­tä­jät­kin ym­mär­tä­vät sen, et­tä ruo­ka-avul­le on to­del­li­nen tar­ve, Pe­ter Pol­sa to­te­aa.

Pol­san mu­kaan jat­kos­sa on to­den­nä­köi­ses­ti neu­vo­tel­ta­va tuk­ku­liik­kei­den ja ruo­an val­mis­ta­jien kans­sa sii­tä, et­tä Elä­män Lei­pä ryh­tyi­si os­ta­maan jon­kin ver­ran ruo­kaa.

– Tä­mä­kin on tie­ten­kin ra­ha­ky­sy­mys. Kirp­pu­to­rim­me tuot­taa jon­kin ver­ran, mut­ta lah­joi­tus­ten mää­rä on sel­väs­ti vä­hen­ty­nyt. Ve­to­am­me­kin yri­tyk­siin, yh­tei­söi­hin, yh­dis­tyk­siin ja yk­si­tyi­siin ih­mi­siin, et­tä lah­joi­tuk­set ovat ruo­ka-avul­le to­del­la tär­kei­tä. Esi­mer­kik­si 5 – 10 eu­roa kuu­kau­des­sa per la­joit­ta­ja toi­si meil­le jo suu­ren avun ja pys­tyi­sim­me hank­ki­maan enem­män ja­et­ta­vaa ruo­kaa.Tämä on täs­mä­a­pua, ei­kä lah­joi­tuk­sis­ta mene osuut­ta ison or­ga­ni­saa­ti­on pyö­rit­tä­mi­seen. Ai­na ei tar­vit­se kat­soa kau­as aut­taak­seen, vaan ihan lä­hel­lä­kin voi ol­la hätä, Pe­ter Pol­sa sa­noo.

Sekä Pol­sa et­tä Si­ko­nie­mi ker­to­vat, et­tä mur­heet ih­mis­ten hä­däs­tä seu­raa­vat aut­ta­jia myös ko­tiin.

– Täs­tä työs­tä saa on­nen tun­teen, kun tie­tää te­ke­vän­sä hy­vää, mut­ta toi­saal­ta sitä vä­ki­sin­kin il­tai­sin ko­to­na mu­reh­tii, et­tä jäl­leen tuli ruo­ka-apuun uu­sia asi­ak­kai­ta, ja talo oli tyh­jä ruo­as­ta.

Noin 200 000 ih­mis­tä tur­vau­tuu ruo­ka-apuun vuo­des­sa

Ruo­ka-avun val­ta­kun­nal­li­ses­ta ti­lan­ne­kat­sauk­ses­ta sel­vi­ää, et­tä 70 pro­sent­tia ky­se­lyyn vas­tan­neis­ta ruo­ka-apu­toi­mi­jois­ta ker­toi asi­a­kas­mää­rien­sä kas­va­neen vuon­na 2023. ja 67 pro­sent­tia ker­toi ja­et­ta­van ruo­an vä­hen­ty­neen vuo­den ai­ka­na. Kau­pois­ta saa­ta­van hä­vi­kin vä­hen­ty­mis­tä on on­nis­tut­tu osit­tain paik­kaa­maan kou­lu­jen, kes­kus­keit­ti­öi­den ja ra­vin­to­loi­den yli­jää­mä­ruo­an ja­ka­mi­sel­la.

Huh­ti­kuus­sa 2024 Ruo­ka-apu.fi:n ky­se­lyyn vas­ta­si 299 eri ruo­ka-apu­toi­mi­jaa ym­pä­ri Suo­mea. Ruo­ka-apu­toi­mi­joi­ta on ar­vi­oi­tu ole­van kaik­ki­aan noin 1000. Ky­se­lyyn vas­tan­neet ruo­ka-apu­toi­mi­jat jär­jes­ti­vät vuo­den 2023 ai­ka­na yh­teen­sä 27 680 ruo­ka-apu­ta­pah­tu­maa, jois­sa to­teu­tui yli kak­si mil­joo­naa asi­a­kas­koh­taa­mis­ta.

Ti­lan­ne­kat­sauk­sen lu­ku­jen pe­rus­teel­la voi­daan ar­vi­oi­da, et­tä noin 60 735 eri ih­mis­tä osal­lis­tui ruo­ka-apu­toi­min­taan. Koko maas­sa ruo­ka-apuun ar­vi­oi­daan tur­vau­tu­van noin 200 000 ih­mis­tä vuo­des­sa, ja ti­lan­ne­kat­saus vah­vis­taa tä­män ar­vi­on.