Luvialainen Merja Koski opetti lapsenlapsensa tykkäämään parsakaalista ja kukkakaalista – Hauskoilla vihanneshahmoilla oli osuutensa asiaan
Luvialaisella ruokakirjailijalla on näkemystä, miten lapset saa innostumaan vihanneksista ja hedelmistä.
Jos jokin on kiellettyä puuhaa, juuri sitä pienet sormet usein hakeutuvat tekemään. Näin on esimerkiksi ruoalla leikkimisen laita. Se on perinteisesti ollut lapsilta kielletty, mutta luvialaisen ruokakirjailijan Merja Kosken uusin teos kannustaa nimenomaan siihen.
Ruualla saa leikkiä – Jänis Jästipään ja Vihku Vitamiinin seikkailut on Kosken neljäs ruokaa käsittelevä kirja, ja ensimmäinen lapsille kirjoitettu.
Merja Koski on kuvannut kirjaansa itserakentamiaan hedelmä- ja vihanneshahmoja. Osan kuvista on ottanut Tiina Poimio. KUVA: PAULIINA VILPAKKA
Kirjassa seikkailevat Jänis Jästipää ja Vihku Vitamiini. Jänis Jästipää rakastaa karkkeja ja herkkuja. Hän tutustuu Vihku Vitamiiniin, joka esittää hänelle haasteen. Jos Vihku Vitamiini saa Jänis Jästipään viikossa innostumaan hauskasta ja värikkäästä ruoasta, siitä palkintona on herkullinen jäätelöannos.
Jänis Jästipää ottaa haasteen vastaan, ja kaksikko lähtee tutustumaan luonnonantimien värikkääseen maailmaan. Samalla he vierailevat muun muassa kanalassa ja maatilalla, sekä tapaavat kalastajan.
Lapsi tutustuu ruokaan kaikilla aisteilla. Siksikin ruoasta rakenteleminen on hyvä idea. KUVA: PAULIINA VILPAKKA
Kirjan sivuilla vilisee runsaasti valokuvia hauskoista hahmoista, jotka on rakennettu hedelmistä, marjoista ja vihanneksista. Ne ovat valmistuneet kirjailijan omassa keittiössä ja omin käsin. Vihanneksista ja hedelmistä on syntynyt esimerkiksi rapu, apina, perhonen, pupu, pöllö ja joukko erilaisia öttiäisiä. Parille lautaselle on tehty kokonainen maisemakin.
Yksi kirjan tarkoitus on innostaa lapsia ja vanhempia taiteilemaan yhdessä hauskoja hahmoja ruoasta. Ensin rakennellaan, sitten syödään. Ruokahahmot ovat hauskoja tarjoiluideoita myös lastenjuhliin, ja miksei aikuistenkin.
Koski on kahden pojan mamma. Pojat ovat nyt 10 ja 12-vuotiaat. Yhdessä heidän kanssaan on vuosien varrella laitettu paljon ruokaa ja leivottu. Ruokakirjailijana kunnostautunut mamma on aikanaan luvannut, että eräänä päivänä hän kirjoittaisi myös lapsille suunnatun ruoka-aiheisen kirjan.
Kosken kirjassa terveellisestä ruoasta puhutaan hauskana ja värikkäänä. KUVA: PAULIINA VILPAKKA
Kun pojat olivat vielä pieniä, Koski opetti heidät syömään raakaa parsakaalia ja kukkakaalia. Se onnistui nimenomaan hauskoja hahmoja vihanneksista rakentamalla.
Koski suosittelee tarjoamaan vihanneksia lapsille aina ensin raakana.
– Lisäksi lapset tykkäävät, että raaka-aineet ovat lautasella selkeästi erikseen niin, että on helppo nähdä mitä on tarjolla, Koski vinkkaa.
Hän neuvoo, että vihanneksia kannattaa maistattaa monella eri tavalla valmistettuna. Sama toimii myös aikuisille.
– Esimerkiksi uunissa paahdettu on aivan eri makuinen kuin kattilassa keitetty, Koski huomauttaa.
Jänis Jästipää ja Vihkku Vitamiini -hahmot on virkannut Tiina Poimio. KUVA: PAULIINA VILPAKKA
Lapsi tutustuu ruokaan kaikilla aisteilla, kuten myös Jänis Jästipää.
– Jänis Jästipää saa maistaa hernettä ensimmäistä kertaa. Hän laittaa silmät kiinni, ja aluksi tunnustelee hernettä kädessään. Sitten hän laittaa herneen suuhun. Hän tuntee, kuinka herne ropsahtaa rikki ja makea neste valuu suuhun, Koski tarinoi.
Siinä missä vihannekset on perinteisesti esitelty lapsille tylsästi pakollisena asiana, nyt niillä saa leikkiä mielin määrin. Kirjassakaan ei puhuta terveellisestä ruoasta, vaan hauskasta ja värikkäästä.
Ruualla saa leikkiä – Jänis Jästipään ja Vihku Vitamiinin seikkailut -kirja ei kuitenkaan ole vain kirja vihanneksista. Sieltä löytyy myös reseptejä herkutteluhetkiin. Kosken herkkuresepteistä löytyy paljon luonnollisia ainesosia, kuten hunajaa ja marjamehua.
Kirjailija muistuttaa, että herkkuhetkiäkin pitää olla.
– Aina on aihetta juhlaan, se on meidän perheessäkin motto!
Merja Koski on paitsi intohimoinen ruoanlaittaja, hän on myös järjestänyt kymmeniä lähiruoka- ja luomumarkkinoita vuosien varrella yhdessä puolisonsa kanssa.
Koskelta aikaisemmin ilmestyneet kirjat ovat nimeltään Onneks on lähiruokaa, Onneks on luomua ja Pienjuustolat – Suuret tunteet, vahvat maut.
Toimittaja: Pauliina Vilpakka