Alii­sa Uu­si­ta­lo / STT

Maa­pal­lon kes­ki­läm­pö­ti­la­en­nä­tys rik­koon­tui maa­nan­tai­na uu­del­leen. Si­ten maa­nan­tai oli maa­il­man­laa­jui­ses­ti mit­taus­his­to­ri­an kuu­min päi­vä. EU:n il­mas­to­pal­ve­lu Co­per­ni­cuk­sen mu­kaan maa­pal­lon kes­ki­mää­räi­sek­si läm­pö­ti­lak­si mi­tat­tiin maa­nan­tai­na 17,15 as­tet­ta, Il­ma­tie­teen lai­tok­sel­ta ker­ro­taan STT:lle.

Edel­li­nen, sun­nun­tai­na mi­tat­tu en­nä­tys rik­koon­tui 0,06 as­teel­la. Sun­nun­tain en­nä­tys oli vain mar­gi­naa­li­ses­ti (0,01) vii­me vuo­den hei­nä­kuus­sa mi­tat­tua edel­lis­tä en­nä­tys­lu­ke­maa kor­ke­am­pi.

– Maa­nan­tai­na mi­tat­tu en­nä­tys rik­koo vii­me vuo­den edel­li­sen en­nä­tyk­sen kui­ten­kin jo sun­nun­tain en­nä­tys­tä vä­hän isom­mal­la mar­gi­naa­lil­la, Il­ma­tie­teen lai­tok­sen tut­ki­ja Mika Ran­ta­nen sa­noo.

Läm­pö­piik­ki saat­taa Ran­ta­sen mu­kaan rik­kou­tua uu­del­leen vie­lä lä­hi­päi­vi­nä.

Ny­kyi­nen läm­pö­en­nä­ty­saal­to on Ran­ta­sen mu­kaan mo­nen te­ki­jän sum­ma.

– Glo­baa­li kes­ki­läm­pö­ti­la on kaik­kien alu­ei­den kes­ki­ar­vo yh­teen­sä, jol­loin on vai­kea sa­noa mi­tään yk­sit­täis­tä syy­tä mis­tä se joh­tuu, hän to­te­aa.

Yk­si iso te­ki­jä vii­me päi­vien läm­pö­piik­kiin on kui­ten­kin to­den­nä­köi­ses­ti ete­läi­sel­lä pal­lon­puo­lis­kol­la täl­lä het­kel­lä käyn­nis­sä ole­va laa­ja läm­pö­aal­to.

Ete­läi­nen pal­lon­puo­lis­ko on Ran­ta­sen mu­kaan läm­men­nyt vii­mei­sen vii­kon ai­ka­na ra­jus­ti, jon­ka seu­rauk­se­na myös glo­baa­li kes­ki­läm­pö­ti­la on tul­lut ylös­päin. Voi­mak­kai­ta läm­pö­aal­to­ja esiin­tyy täl­lä het­kel­lä ym­pä­ri maa­pal­loa.

Ran­ta­sen mu­kaan myös il­mas­ton­muu­tok­sel­la on ti­lan­tees­sa osin näp­pin­sä pe­lis­sä.

– Kyl­lä­hän il­mas­ton­muu­tos pa­hen­taa tätä ti­lan­net­ta ja vai­kut­taa sii­hen pi­dem­mäl­lä ai­ka­vä­lil­lä.

Lon­toon Im­pe­ri­al Col­le­gen il­mas­to­tut­ki­ja Jo­y­ce Ki­mu­tain mu­kaan ny­kyi­nen läm­pö­piik­ki ovat sel­vä merk­ki il­mas­ton­muu­tok­ses­ta.

– Tämä on juu­ri sitä, mitä il­mas­to­tie­de ker­toi meil­le ta­pah­tu­van, jos maa­il­ma jat­kai­si hii­len, öl­jyn ja kaa­sun polt­ta­mis­ta, hän ker­toi kes­ki­viik­ko­na.

Glo­baa­li kes­ki­läm­pö­ti­la on tyy­pil­li­ses­ti kor­keim­mil­laan hei­nä­kuus­sa. Ran­ta­sen mu­kaan juu­ri hei­nä-elo­kuun vaih­tees­sa läm­pö­ti­lois­sa tör­mä­tään ti­las­tol­li­seen mak­si­miin.

– Kaik­ki pa­la­set ta­val­laan lok­sah­ti­vat pai­koil­leen juu­ri tä­män ti­las­tol­li­sen mak­si­min ai­kaan, jon­ka seu­rauk­se­na uu­si läm­pö­en­nä­tys saa­tiin ikään kuin hel­pom­min syn­ty­mään. Jos tämä ti­lan­ne oli­si esiin­ty­nyt vaik­ka kak­si tai kol­me viik­koa ai­kai­sem­min tai kak­si tai kol­me viik­koa myö­hem­min, ei vält­tä­mät­tä oli­si teh­ty uut­ta en­nä­tys­tä, Ran­ta­nen sa­noo.

Li­säk­si läm­pö­ti­lo­jen nou­suun on vai­kut­ta­nut vii­me syk­sy­nä ja tal­ve­na esiin­ty­nyt El Nino -il­miö. El Nino liit­tyy Tyy­nen­me­ren pin­ta­läm­pö­ti­lo­jen vaih­te­luun. Me­rien pin­ta­läm­pö­ti­lat vaih­te­le­vat il­mi­ös­sä Ran­ta­sen mu­kaan noin kah­des­ta seit­se­mään vuo­den vä­lein ta­pah­tu­vis­sa syk­leis­sä.

– El Nino nos­ti glo­baa­lia kes­ki­läm­pö­ti­laa, ja sen seu­rauk­se­na kes­ki­läm­pö­ti­laa on ol­lut edel­li­sen kol­men­tois­ta kuu­kau­den ajan en­nä­tys­kor­kea.

Ke­sä­kuus­ta 2023 läh­tien joka kuu­kau­si on rik­ko­nut oman läm­pö­ti­la­en­nä­tyk­sen­sä ver­rat­tu­na ai­kai­sem­pien vuo­sien sa­maan kuu­kau­teen. Co­per­ni­cuk­sen joh­ta­ja Car­lo Buon­tem­po ku­va­si läm­pö­en­nä­tyk­siä tiis­tai­na "to­del­la hui­keik­si".

Maa­pal­lo on kui­ten­kin en­nus­tei­den mu­kaan pian siir­ty­mäs­sä pian La Nina -vai­hee­seen, jol­la on vii­len­tä­vä vai­ku­tus me­ren­pin­to­jen läm­pö­ti­loi­hin.

– Nyt on sit­ten odo­tet­ta­vis­sa, et­tä hei­nä­kuus­ta tu­lee en­sim­mäi­nen kuu­kau­si rei­luun vuo­teen, joka ei enää riko kuu­kau­si­kes­ki­läm­pö­ti­la­en­nä­tyk­siä. Eli on to­den­nä­köis­tä, et­tä hei­nä­kuu on pii­run ver­ran vii­le­äm­pi kuin vii­me vuo­den hei­nä­kuu, Ran­ta­nen sa­noo.

Hä­nen mu­kaan­sa tämä ker­too sii­tä, et­tä kes­ki­läm­pö­ti­laa boos­tan­nut El Nino on nyt taan­tu­mas­sa.

Myös­kään lop­pu­vuo­den ai­ka­na ei Ran­ta­sen mu­kaan to­den­nä­köi­ses­ti enää uu­sia kuu­kau­si­läm­pö­ti­la­en­nä­tyk­siä ri­ko­ta.

---

Läh­tee­nä myös AFP