Pau­lii­na Vil­pak­ka

NY­Tin Yri­tys­ky­lä­toi­min­ta on aloit­ta­nut toi­min­nan Sa­ta­kun­nas­sa. Lap­set ja nuo­ret käy­vät kou­lus­sa läpi Yri­tys­ky­län op­pi­ma­te­ri­aa­lin, jon­ka päät­teek­si Po­rin Hert­tu­an­to­ril­la jär­jes­te­tään 6. luok­ka­lai­sil­le elä­myk­sel­li­nen Yri­tys­ky­lä­päi­vä ja 9. luok­ka­lai­sil­le Yri­tys­ky­län pe­li­ti­lan­ne.

Ylä­kou­lu­lais­ten päi­vä­nä Po­mar­kun yh­teis­kou­lun yh­dek­säs­luok­ka­lai­set pää­si­vät joh­ta­maan tii­mei­nä yri­tys­tä pe­lil­lis­te­tys­sä op­pi­mi­sym­pä­ris­tös­sä. Nuo­ret oli­vat sil­min­näh­den up­pou­tu­nei­ta teh­tä­vään­sä, ja kil­pai­lu­hen­keä riit­ti. He kil­pai­li­vat toi­si­aan vas­taan kan­sain­vä­li­sen kau­pan pe­lis­sä, jos­sa teh­tiin ”Bo­li­de­nin ku­pa­ri­ka­to­di­kaup­paa.” Ryh­mät oli­vat an­net­tu­jen tie­to­jen pe­rus­teel­la las­ke­neet tuo­te-eräl­le hin­nan, jon­ka pe­rus­teel­la he vas­tai­li­vat tar­jous­pyyn­töi­hin.

Jo­kai­sel­le oli ja­et­tu omat roo­lin­sa, ja ryh­mis­tä löy­tyi toi­mi­tus­joh­ta­ja, vies­tin­tä­pääl­lik­kö, vas­tuul­li­suus­joh­ta­ja, raa­ka-ai­ne ja toi­mi­tus­pääl­lik­kö sekä myyn­ti­pääl­lik­kö. 15-vuo­ti­aat Paa­vo Räi­hä ja Miro Lep­pi­nie­mi eh­ti­vät an­taa toi­mit­ta­jal­le pe­lin tii­mel­lyk­ses­sä no­pe­at kom­ment­tin­sa. Mo­lem­mat nuo­ret mie­het ovat sitä miel­tä, et­tä Yri­tys­ky­lä­ko­ke­mus on ol­lut mie­len­kiin­toi­nen. Ko­ke­muk­sen ai­ka­na he ovat op­pi­neet, mis­tä jär­ke­vät kau­pat koos­tu­vat: Kan­nat­ta­vuu­des­ta ja sii­tä, et­tä asi­ak­kaat ovat tyy­ty­väi­siä. Yrit­tä­jyys aja­tuk­se­na tun­tuu nuo­ris­ta mie­his­tä kiin­nos­ta­val­ta. Sii­nä kieh­too eri­tyi­ses­ti mah­dol­li­suus an­sai­ta ra­haa, ja it­se­näi­nen työn­te­ko.

Pomarkun yhteiskoulun rehtori ja yhteiskuntaopin opettaja Jussi Heervä ja koulunkäyntiohjaaja Eija Turpeinen seurasivat ysien Yrityskylän pelitilannetta. Kuva: Pauliina Vilpakka

Pomarkun yhteiskoulun rehtori ja yhteiskuntaopin opettaja Jussi Heervä ja koulunkäyntiohjaaja Eija Turpeinen seurasivat ysien Yrityskylän pelitilannetta. Kuva: Pauliina Vilpakka

Po­mar­kun yh­teis­kou­lun reh­to­ri ja yh­teis­kun­ta­o­pin opet­ta­ja Jus­si Heer­vä ker­too, et­tä nor­maa­lis­ti­kin yh­teis­kun­ta­o­pin ja ta­lous­tie­don ope­tus­suun­ni­tel­maan kuu­luu yrit­tä­jyyt­tä, mut­tei yh­tä laa­jas­ti, kuin Yri­tys­ky­län op­pi­ma­te­ri­aa­lis­sa. Heer­vä piti op­pi­lai­den osal­lis­tu­mi­sin­toa Yri­tys­ky­lä­päi­vään hy­vä­nä:

– Ne­kin, jot­ka ei­vät kou­lus­sa vält­tä­mät­tä niin in­nos­tu esi­mer­kik­si ryh­mä­töis­tä, näyt­täi­si­vät tääl­lä ole­van enem­män tai vä­hem­män mu­ka­na. Se on po­si­tii­vis­ta.

Kou­lun­käyn­ti­oh­jaa­ja Ei­ja Tur­pei­nen pi­tää Yri­tys­ky­län op­pi­ma­te­ri­aa­lia sii­nä­kin mie­les­sä nuo­ril­le hyö­dyl­li­se­nä, et­tä moni heis­tä läh­tee pe­rus­kou­lun jäl­keen opis­ke­le­maan am­mat­tiin, jos­sa toi­mi­taan yrit­tä­jä­nä. Nuo­ri ei eh­kä tule etu­kä­teen edes aja­tel­leek­si, et­tä par­tu­ri­kam­paa­ja tai put­ki­mies­kin voi ol­la yrit­tä­jä.

Ke­vääl­lä al­ka­vat 6. luok­ka­lais­ten Yri­tys­ky­lä­päi­vät. Kuu­des­luok­ka­lai­set pää­se­vät si­mu­loi­maan yh­teis­kun­nan ja yri­tys­ten toi­min­taa pie­nois­kau­pun­gik­si ra­ken­ne­tus­sa op­pi­mi­sym­pä­ris­tös­sä. Pie­nois­kau­pun­gis­ta löy­tyy mo­nen eri sek­to­rin toi­mi­joi­ta, ku­ten kun­ta, pank­ki, iso­ja te­ol­li­suu­sa­lan yri­tyk­siä sekä pk-yri­tyk­siä. Mo­net yri­tyk­sis­tä ovat sa­ta­kun­ta­lai­sil­le tut­tu­ja: mu­ka­na ovat esi­mer­kik­si Po­rin Lei­pä, Ke­rää­mö ja MTK Sa­ta­kun­ta.

Suvi Ylikylä-Elers seisoo keskellä 6. luokkalaisille suunnattua NYTin Yrityskylän pienoiskaupunkia, josta löytyy monta satakuntalaisille tuttua yritystä. Kuva: Pauliina Vilpakka

Suvi Ylikylä-Elers seisoo keskellä 6. luokkalaisille suunnattua NYTin Yrityskylän pienoiskaupunkia, josta löytyy monta satakuntalaisille tuttua yritystä. Kuva: Pauliina Vilpakka

En­nen Yri­tys­ky­lä­päi­vää lap­set saa­vat ”ha­kea työs­ken­te­le­mään” yri­tyk­sis­sä eri am­ma­teis­sa.

– Se on to­den­nä­köi­ses­ti hei­dän elä­män­sä en­sim­mäi­nen työn­ha­kup­ro­ses­si, NYT Sa­ta­kun­nan kump­pa­nuus­pääl­lik­kö Suvi Yli­ky­lä-Elers huo­maut­taa.

Las­ten Yri­tys­ky­lä­päi­vä ku­luu eri­lais­ten työ­teh­tä­vien pa­ris­sa. Päi­vän ai­ka­na opi­taan myös vas­tuul­lis­ta ra­han käyt­töä. Työs­tä saa ”palk­kaa”, jol­la voi teh­dä os­tok­sia Yri­tys­ky­län kau­pois­sa ja kah­vi­lois­sa.

Op­pi­lail­la on käy­tös­sään Yri­tys­ky­län tab­let-lait­teet ja päi­vän ajan omat verk­ko­pank­ki­so­vel­luk­set, jois­ta he nä­ke­vät pal­jon­ko palk­kaa tuli, pal­jon­ko meni ve­roi­hin ja pal­jon­ko jää käy­tet­tä­väk­si. Os­tok­sia teh­dään pank­ki­kor­til­la, joka toi­mii vain Yri­tys­ky­läs­sä.

Yri­tys­ky­lä­toi­min­taa on jo 14 paik­ka­kun­nal­la ym­pä­ri Suo­men. Suvi Yli­ky­lä-Elers ker­too, et­tä Sa­ta­kun­nas­sa on ol­lut alus­ta as­ti yk­si­mie­li­nen tuki sil­le, et­tä maa­kun­taan tar­vi­taan Yri­tys­ky­lä­toi­min­taa.

– Tämä on alu­eel­li­sen yh­teis­työn tu­los ja vah­va osoi­tus sii­tä, et­tä Sa­ta­kun­nas­sa on erit­täin voi­ma­kas tah­to pa­nos­taa las­ten ja nuor­ten tu­le­vai­suu­teen, hän sa­noo.