Porilaisen kerrostalon keskiviikkokerho näyttää esimerkkiä, mitä hyvä naapuruus voi parhaimmillaan olla
60-luvulla rakennettu kerrostalo Porin Herralahdessa on suomalaiseksi epätyypillinen, sillä naapurit ovat tekemisissä toistensa kanssa. Eikä ole kyse siitä, että vain tervehdittäisiin kohteliaasti rappukäytävässä, vaan asukkaat viettävät yhdessä vapaa-aikaansa, laittavat pihaa, järjestävät tapahtumia ja tekevät retkiä.
Pauliina Vilpakka
Kerran viikossa kokoontuu kaikille Koivulantie 16 ja 14 asukkaille avoin keskiviikkokerho rakennuksen pohjakerroksessa. Entinen varastotila laitettiin viitisen vuotta sitten viihtyisäksi kerhotilaksi talkoovoimin. Seinät on maalattu ja tapetoitu. Kalusteet, kahvinkeittimet, jääkaappi, mikro ja pölynimuri on hankittu yhdessä kerätyillä varoilla. Pian pitkän pöydän ääressä vietetään kerholaisten omaa joulujuhlaa, syödään jouluruokaa ja jaetaan paketteja.
Käsityöhenkiset kerholaiset koristelevat vuosittain myös rakennuksen aulatilat jouluun.
Keskiviikkokerhossa kymmenkunta kerholaista ovat opettaneet toisilleen monenmoista. Yksi on pitänyt voileipäkakkukurssia, toinen opettanut neulomista ja kolmas järjestänyt levyraadin. Varoja kerho on hankkinut vuosien varrella järjestämällä tapahtumia, kuten vuosittaisen kesäkonsertin ja kirpputoreja. Seuraavaksi varojen hankintaa tehdään järjestämällä kerhotilassa joulumyyjäiset 8. joulukuuta kello 12.00 alkaen. Myyjäiset ovat ensimmäiset laatuaan, ja niissä myydään muun muassa jouluisia käsitöitä, koriste-esineitä, joulusinappia ja leivonnaisia.
Keskiviikkokerholaisilta ei tarvitse kysyä, kannattaako naapureihin tutustua: Kyllä kannattaa! Yhteisen tekemisen lisäksi asukkaat myös pitävät huolta toisistaan. Taloyhtiössä asuva Veikko Lehtonen kertoo esimerkiksi, että vaimon jouduttua palvelutaloon, naapurin rouvat ovat laittaneet ruokaa yksin jääneelle miehelle. Polvileikkauksen jälkeen naapuri Orvo Hellman puolestaan on antanut tarvittaessa kyydin sinne ja tänne, ettei ole tarvinnut taksilla ajella.
Joulu näkyy ympäri aulaa.
Anni Mäkelä, 34 edustaa keskiviikkokerhon nuorempaa polvea. Hän muutti rakennukseen kuusi vuotta sitten. Hän koki kivana juttuna, että naapurit pyysivät porukkaan mukaan. Kun elämässä oli vaikeampi aika, naapurit pitivät huolta ja yhdessä keskusteltiin syntyjä syviä.
Keskiviikkokerholaisten kädenjälki näkyy myös taloyhtiön pihassa ja herättää ohikulkijoissa ihastusta. Kerhoaktiivit Marjatta Hellman ja Kyllikki Laine ovat ne aktiivisimmat viherpeukalot. Monenkaan kerrostalon pihasta ei löydy esimerkiksi kasvatuslaatikkoa, maitolaituria tai Huokausten siltaa. Koivulantieltä löytyy. Seuraavaksi käsistään kätevät rouvat aikovat taikoa puun kannosta peikkotalon.
Talon piha on täynnä mielikuvituksellisia yksityiskohtia, kuten Huokausten silta.
Marjatta Hellmanin aikaisemmassa taloyhtiössä oli vastaavanlaista aktiivista asukasten kerhotoimintaa. Niinpä hän ryhtyi käynnistelemään toimintaa myös Koivulantielle muutettuaan. Hellman antaa muutaman neuvon vastaavanlaista toimintaa omaan rakennukseensa kaipaavalle:
– Taloon olisi hyvä järjestää joku huone tai edes nurkkaus, johon asukkaat voivat istahtaa toisiaan tapaamaan. Myös piha on hyvä ja luonteva paikka tutustua naapureihin, esimerkiksi kukkia ihastellen. Mutta aivan ensimmäiseksi tarvitaan rohkeutta lähteä juttelemaan toisille. Ei saa antaa ujouden estää, hän sanoo.
Koivulantie 16 pihassa kaikesta näkyy, että talossa asuu puutarhaihmisiä.