Porin saariston luonto uhattuna – Wellamo-merituulipuiston tarpeisiin suunnitellun sähkönsiirtolinjan rakentaminen olisi katastrofi
Maarit Kautto
Eoluksen ja Simply Blue Groupin muodostama SeaSapphire suunnittelee kelluville perustuksille rakennettavaa tuulivoimapuistoa Satakunnan edustalle Selkämerelle, noin 90 kilometriä rannikosta. Wellamoksi nimetyn merituulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi on parhaillaan käynnissä. Porin saariston mökkiläiset ovat heränneet suureen huoleen siitä, miten merituulipuistoon liittyvä, Kolpanlahdelle suunniteltu sähkönsiirtolinja vaikuttaa herkkään luontoympäristöön, maisemaan ja vapaa-ajanasuntojen arvoon. Mökkiläiset vastustavat ilmassa saariston läpi kulkevaa voimalinjaa ja esittävät vaihtoehdoksi maan alle kaivettavaa kaapelia.
– Me emme vastusta tuulivoimaa, vaan 400 kilovoltin suurjännitelinjaa, joka on suunnitelmissa sijoitettu nykyisen, Tahkoluodon ja Skuutviikin välille hiilivoimaloiden tarpeisiin aikoinaan rakennetun linjan reitille. Linja on 1970-luvulta ja 50 vuotta vanhat pylväät ovat jo tiensä päässä. Toinen hiilivoimaloista on jo purettu ja toinenkin on vain varakäytössä.
– Suunnitelma on sitä paitsi vastoin EU:n ennallistamisasetusta, jonka mukaan 20 prosenttia EU:n maa- ja merialueista ennallistetaan vuoteen 2030 mennessä. Me esitämmekin, että vanha 1970-luvun linja puretaan ja ilmajohtojen rakentamisesta luovutaan, mökkiläiset Jussi Konttinen sekä Marjo ja Petri Seppänen toteavat.
Jussi Konttisella on vapaa-ajanasunto Ounaskerin saaressa ja Seppäsillä Rankkuussa. Konttinen on viettänyt kesät perheen vapaa-ajanasunnolla pikkupojasta lähtien, joten hän tuntee Kolpanselän saariston kuin omat taskunsa.
Seppäsillä on ollut Rankkuun mökki 12 vuotta.
– Hankimme mökin, jotta voimme vapaa-ajalla nauttia upeasta luonnosta ja rauhasta. Nyt se kaikki on uhattuna, Marjo Seppänen huokaa.
Marjo ja Petri Seppänen ovat huolissaan siitä, miten suurjännitelinja vaikuttaisi herkkään saaristoluontoon ja vapaa-ajanasuntojen arvoon.
Maarit Kautto
Konttinen ja Seppäset kritisoivat erityisesti sitä, että kartat ja materiaalit sähkönsiirtolinjan suunnitellusta reitistä ovat hyvin puutteellisia ja epätarkkoja. Tietojen mukaan yksi ilmavoimalinja mantereella vaatii jopa 126 metriä leveän puuttoman ja asumattoman kujan ympärilleen.
– Kukaan, edes hankkeen suunnittelijat, eivät tunnu tietävän, kuinka monta mökkiä voimalinjan alle on jäämässä, kenen mökki lunastettaisiin ja kuka on saamassa maiseman pilaavan voimalinjan etupihalleen. Puhumattakaan siitä, miten käy mökkien myyntiarvon, kun voimalinjan rakentamisen uhka leijuu vuosia niiden yllä.
Kaikki kolme korostavat Kolpanlahden ja koko Porin saariston ainutlaatuista luontoa. Alue rajoittuu etelässä Natura-luonnonsuojelualueeseen ja lännessä Selkämeren kansallispuistoon. Se on kansallisesti merkittävä muutto- ja merilintualue.
– Unohtaa ei voi myöskään kulttuurihistoriallista arvoa. Saarien kiinteistöt edustavat monikerroksista huvila- ja mökkikulttuuria aivan 1900-luvun alusta alkaen. Alueella on myös muinaisjäännöksiä, Jussi Konttinen painottaa.
– Suunnitelmissa myös todetaan, että muutkin tuulivoimahankkeet, kuten Navakka ja Peittoo, voisivat mahdollisesti käyttää tätä samaa linjaa. Olemme erittäin huolissamme siitä, että jätetään optio jopa useamman voimalinjan rakentamiselle tulevaisuudessa, Marjo Seppänen miettii.
Petri Seppäsen mukaan Wellamo-hankkeen yleisötilaisuudessa suunnittelijat väittivät, että maakaapelointia ei Suomessa juurikaan käytetä.
– Tämä ei pidä paikkaansa, sillä parhaillaankin Fingrid kaivaa voimalinjakaapelia maahan Kirkkonummella. Väitetään, että maakaapelointi on kalliimpaa, mutta onko se? Mitään vertailulaskelmia ei ole tehty. Meidän mielestämme sopiva reitti maakaapelille olisi pitkin Porin saaristotien reunaa tai sitten tuulivoimaloista tuleva merikaapeli voisi jatkua Kokemäenjoen pohjassa Ulvilaan asti.
Konttinen ja Seppäset ihmettelevät, että Porin kaupungin YVA-lausunnossa otetaan voimalinjan sijoitukseen hyvin ympäripyöreä kanta.
– Esimerkiksi Eurajoen kunta on selkeästi ilmoittanut, että ilmavoimalinja ei ole siellä edes vaihtoehto.
Ylitarkastaja Marja Nuottajärvi Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta kertoo, että Wellamo-hankkeesta on jätetty lähes 90 mielipidettä, joista monissa on useita allekirjoittajia.
– Yhdessä mielipiteessä on peräti 423 allekirjoittajaa. 95 prosenttia mielipiteistä koskee maa-alueen voimalinjasuunnitelmia, mutta muutama myös merikaapelien sijoittelua matalille vesialueille, Nuottajärvi summaa.