Presidenttiehdokas Sari Essayah korosti Satakunnan roolia vierailullaan
Samu Vahteristo
Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah nosti Satakunnan vierailullaan elintarvikealan ja huoltovarmuuden keskeiseksi turvallisuustekijäksi.
– Sisäinen turvallisuus ja kriisinkestävyys on keskeisessä roolissa tulevaisuudessa. Meillä Suomessa ruuantuotannon omavaraisuus on hyvällä tasolla, mutta parannettavaa siinäkin on, sanoi Essayah Raumalla Cafe Salissa pidetyssä vaalitilaisuudessa.
Suomessa on Essayahin mukaan pidettävä huolta siitä, että maatalous on kannattavaa ja nuoret uskaltavat lähteä alalle. Satakunnassa elintarvikesektori on vahva alkutuotannosta jalostukseen ja sen merkitys koko Suomen mittakaavassa on suuri.
– Tällä hetkellä maailmassa pelataan kovaa globaalia peliä. Kesällä Venäjä irtisanoi Mustanmeren viljasopimuksen ja ukrainalainen vilja ei päässytkään Pohjois-Afrikkaan normaaleja reittejä. Vilja alkoi tulla Euroopan markkinoille, joka sekoitti normaalia markkinaa ja johti siihen, että tietyissä EU-jäsenmaissa vaadittiin jo tuontikieltoa ukrainalaiselle viljalle. Tällä Venäjä yritti saada sekaannusta Euroopan yhtenäisyyteen.
Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Sari Essayah vieraili Porissa ja Raumalla. Kuva: Samu Vahteristo
Presidentin rooli on Essayahin mukaan nimenomaan katsoa laajoja kokonaisuuksia ja asioiden keskinäisiä riippuvuuksia.
– Kuka Suomen seuraava presidentti onkin, toivon, että hän katsoo ohi yksittäisten rajakiistojen tai kaasuputkien katkeamisten yli ja näkee miten asiat liittyvät toinen toisiinsa.
Pieni maa tarvitsee kansainvälistä yhteistyötä.
– Vaikka meillä on tällä hetkellä paljon korjattavaa esimerkiksi YK:ssa, niin näiden merkitys Suomelle on suuri, Sari Essayah muistutti
Suomi on puheenjohtajamaa Euroopan turvallisuusjärjestö Etyj:ssä vuonna 2025. Essayah muistutti vuoden 1975 Helsingissä järjestetystä Etyj-kokouksesta, jossa syntyi käsite Helsingin henki. Vastaavaan pitäisi pystyä nytkin.
– Suomen tehtävänä on ihmisoikeuksien edistäminen, jossa keskeisenä osana on sanan- ja uskonnon- ja vakaumuksen vapaus. Toivoisin, että uskallamme yhteiskunnassa nojata lähimmäisyysajatteluun.
Lähimmäisyysajattelu tarkoittaa Essayahin mukaan sitä, että nähdään toinen ihminen täytenä lähimmäisenä. Yhteiskunnassa jokaiselle on mahdollisuudet ja jokaisella on myös velvollisuudet.
– Eurooppalainen hyvinvointi on rakentunut pitkälti kristillisen etiikan taustalle ja sille pohjalle on hyvä rakentaa.