Samu Vah­te­ris­to

Kris­til­lis­de­mok­raat­tien pre­si­dent­tieh­do­kas, maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri Sari Es­sa­yah nos­ti Sa­ta­kun­nan vie­rai­lul­laan elin­tar­vi­ke­a­lan ja huol­to­var­muu­den kes­kei­sek­si tur­val­li­suus­te­ki­jäk­si.

– Si­säi­nen tur­val­li­suus ja krii­sin­kes­tä­vyys on kes­kei­ses­sä roo­lis­sa tu­le­vai­suu­des­sa. Meil­lä Suo­mes­sa ruu­an­tuo­tan­non oma­va­rai­suus on hy­väl­lä ta­sol­la, mut­ta pa­ran­net­ta­vaa sii­nä­kin on, sa­noi Es­sa­yah Rau­mal­la Cafe Sa­lis­sa pi­de­tys­sä vaa­li­ti­lai­suu­des­sa.

Suo­mes­sa on Es­sa­ya­hin mu­kaan pi­det­tä­vä huol­ta sii­tä, et­tä maa­ta­lous on kan­nat­ta­vaa ja nuo­ret us­kal­ta­vat läh­teä alal­le. Sa­ta­kun­nas­sa elin­tar­vi­ke­sek­to­ri on vah­va al­ku­tuo­tan­nos­ta ja­los­tuk­seen ja sen mer­ki­tys koko Suo­men mit­ta­kaa­vas­sa on suu­ri.

– Täl­lä het­kel­lä maa­il­mas­sa pe­la­taan ko­vaa glo­baa­lia pe­liä. Ke­säl­lä Ve­nä­jä ir­ti­sa­noi Mus­tan­me­ren vil­ja­so­pi­muk­sen ja uk­rai­na­lai­nen vil­ja ei pääs­syt­kään Poh­jois-Af­rik­kaan nor­maa­le­ja reit­te­jä. Vil­ja al­koi tul­la Eu­roo­pan mark­ki­noil­le, joka se­koit­ti nor­maa­lia mark­ki­naa ja joh­ti sii­hen, et­tä tie­tyis­sä EU-jä­sen­mais­sa vaa­dit­tiin jo tuon­ti­kiel­toa uk­rai­na­lai­sel­le vil­jal­le. Täl­lä Ve­nä­jä yrit­ti saa­da se­kaan­nus­ta Eu­roo­pan yh­te­näi­syy­teen.

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Sari Essayah vieraili Porissa ja Raumalla. Kuva: Samu Vahteristo

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Sari Essayah vieraili Porissa ja Raumalla. Kuva: Samu Vahteristo

Pre­si­den­tin roo­li on Es­sa­ya­hin mu­kaan ni­me­no­maan kat­soa laa­jo­ja ko­ko­nai­suuk­sia ja asi­oi­den kes­ki­näi­siä riip­pu­vuuk­sia.

– Kuka Suo­men seu­raa­va pre­si­dent­ti on­kin, toi­von, et­tä hän kat­soo ohi yk­sit­täis­ten ra­ja­kiis­to­jen tai kaa­su­put­kien kat­ke­a­mis­ten yli ja nä­kee mi­ten asi­at liit­ty­vät toi­nen toi­siin­sa.

Pie­ni maa tar­vit­see kan­sain­vä­lis­tä yh­teis­työ­tä.

– Vaik­ka meil­lä on täl­lä het­kel­lä pal­jon kor­jat­ta­vaa esi­mer­kik­si YK:ssa, niin näi­den mer­ki­tys Suo­mel­le on suu­ri, Sari Es­sa­yah muis­tut­ti

Suo­mi on pu­heen­joh­ta­ja­maa Eu­roo­pan tur­val­li­suus­jär­jes­tö Etyj:ssä vuon­na 2025. Es­sa­yah muis­tut­ti vuo­den 1975 Hel­sin­gis­sä jär­jes­te­tys­tä Etyj-ko­kouk­ses­ta, jos­sa syn­tyi kä­si­te Hel­sin­gin hen­ki. Vas­taa­vaan pi­täi­si pys­tyä nyt­kin.

– Suo­men teh­tä­vä­nä on ih­mi­soi­keuk­sien edis­tä­mi­nen, jos­sa kes­kei­se­nä osa­na on sa­nan- ja us­kon­non- ja va­kau­muk­sen va­paus. Toi­voi­sin, et­tä us­kal­lam­me yh­teis­kun­nas­sa no­ja­ta lä­him­mäi­syy­sa­jat­te­luun.

Lä­him­mäi­syy­sa­jat­te­lu tar­koit­taa Es­sa­ya­hin mu­kaan sitä, et­tä näh­dään toi­nen ih­mi­nen täy­te­nä lä­him­mäi­se­nä. Yh­teis­kun­nas­sa jo­kai­sel­le on mah­dol­li­suu­det ja jo­kai­sel­la on myös vel­vol­li­suu­det.

– Eu­roop­pa­lai­nen hy­vin­voin­ti on ra­ken­tu­nut pit­käl­ti kris­til­li­sen etii­kan taus­tal­le ja sil­le poh­jal­le on hyvä ra­ken­taa.