San­na Jääs­ke­läi­nen

Mu­se­o­joh­ta­ja Hen­ry Flink­man on saa­pu­nut tai­tei­li­ja Jus­si Ve­sa­sen luo Ul­vi­lan Kra­pis­toon. Kak­sik­ko up­pou­tuu het­kes­sä kes­kus­te­luun ku­va­tai­tees­ta, ei­kä en­sim­mäis­tä ker­taa. Ve­sa­nen piti juh­la­näyt­te­lyn­sä Va­lon vuo­det Flink­ma­nin joh­ta­mas­sa Emil Ce­derc­reut­zin mu­se­os­sa Har­ja­val­las­sa 5.3.–7.7.2024. Ison näyt­te­lyn ko­ko­a­mi­nen vaa­tii ai­kaa, suun­nit­te­lua ja tie­tys­ti kes­kus­te­lua.

Näyt­te­lyn päät­teek­si Emil Ce­derc­reut­zin mu­seo hank­ki ko­ko­el­miin­sa Ve­sa­sen te­ok­sen Pu­nai­set pu­kit. Vuon­na 2020 maa­lat­tu teos kiin­nit­ti Flink­ma­nin huo­mi­on jo sil­loin, kun näyt­te­lyä suun­ni­tel­tiin.

– Ihas­tuin te­ok­seen. Kos­ka meil­lä ei ol­lut yh­tään Jus­sin tau­lua ko­ko­el­mis­sa, os­tim­me sen. Mu­se­om­me ko­ko­el­miin on tal­len­net­tu sa­ta­kun­ta­lais­ta mo­der­nis­mia ja Jus­si on yk­si suun­tauk­sen kes­kei­sis­tä tai­tei­li­jois­ta.

Flink­man ku­vai­lee, kuin­ka Jus­si Ve­sa­sen elä­män­työl­lä, per­soo­nal­la ja tai­teel­la on ol­lut mer­ki­tyk­sen­sä sa­ta­kun­ta­lai­sen mo­der­nis­min muo­dos­tu­mi­seen. Sii­nä va­los­sa oli tär­ke­ä­tä saa­da myös hä­nen tau­lun­sa ko­ko­el­miin.

– Ko­ko­el­man on mah­dol­lis­ta­nut hil­jat­tain edes­men­nyt ku­va­tai­te­li­ja, tai­teen ke­rää­jä, opet­ta­ja ja Po­rin tai­de­kou­lun reh­to­ri Pert­ti Ala-Ou­ti­nen, joka teki ison työn sa­ta­kun­ta­lai­sen tai­teen tal­len­ta­ja­na ja tut­ki­ja­na, Flink­man ker­too.

Ala-Ou­ti­nen lah­joit­ti ul­ko­mai­sen tai­teen ko­ko­el­man­sa Lap­peen­ran­nan tai­de­mu­se­ol­le ja sa­ta­kun­ta­lai­sen tai­teen ko­ko­el­man­sa Emil Ce­derc­reut­zin mu­se­ol­le. Hän täy­den­si vie­lä ko­ko­el­maa lah­joi­tuk­sen jäl­keen ja li­säk­si mu­seo on teh­nyt niin seu­ra­ten Ala-Ou­ti­sen vii­toit­ta­maa tie­tä. Flink­man ku­vai­lee sa­ta­kun­ta­lais­ta mo­der­nis­mia oma­pe­räi­sek­si ja mie­len­kiin­toi­sek­si suo­ma­lai­sen tai­de­ken­tän il­mi­ök­si.

– Sii­nä on oma klan­gi, ja ai­ka pit­kä his­to­ri­an kaa­ri, vä­hin­tään 1940-lu­vun lo­pul­ta eteen­päin. Kan­kaan­pään tai­de­kou­lun ja Po­rin tai­de­kou­lun vai­ku­tus on tie­ten­kin ol­lut suu­ri. Li­säk­si Po­ris­sa, Rau­mal­la ja muu­al­la­kin maa­kun­nas­sa oli omat vah­vat tai­tei­li­ja­yh­tei­sön­sä. Ja on toki vie­lä­kin.

Jussi Vesasen maalaus Oma suojani vuodelta 2020.

Jussi Vesasen maalaus Oma suojani vuodelta 2020.

Sa­ta­kun­ta­lai­suus, sen tul­kin­nat ja vuo­ro­vai­ku­tus ulos­päin ovat Emil Ce­derc­reut­zin mu­se­ol­le yli­pää­tään tär­keä asia – oi­ke­as­taan pu­nai­nen lan­ka toi­min­nas­sa, jol­la vie­dään eteen­päin Ce­derc­reut­zin pe­rin­töä. Sii­hen pir­taan is­tui eri­no­mai­ses­ti ul­vi­la­lai­sen am­mat­ti­tai­tei­li­ja Jus­si Ve­sa­sen näyt­te­ly, joka yh­des­sä sa­maan ai­kaan jär­jes­te­tyn Vil­le Mal­jan va­lo­ku­va­näyt­te­lyn kans­sa toi mu­se­oon suu­ren mää­rän kä­vi­jöi­tä, yli 4 500. Ava­jai­sis­sa maa­lis­kuus­sa oli suo­ras­taan en­nä­tys­mää­rä ylei­söä, 280 hen­ki­löä. Ve­sa­nen oli it­se usein pai­kal­la näyt­te­lys­sä ker­to­mas­sa työs­tään kä­vi­jöil­le.

– Siel­tä sai suo­raa pa­lau­tet­ta ih­mi­sil­tä ja juu­ri sitä kai­paan, hän sa­noo.

Kä­vi­jät ke­hui­vat Ve­sa­sen töi­den vä­ri­maa­il­maa, joka var­sin­kin uu­dem­mas­sa tuo­tan­nos­sa suo­ras­taan heh­kuu. Näyt­te­lys­sä oli esil­lä töi­tä koko tai­tei­li­jan pit­kän uran ajal­ta. Ve­sa­nen ker­too myös myy­neen­sä usei­ta te­ok­sia näyt­te­lys­tään.

– Se läm­mit­ti miel­tä­ni suu­res­ti, sa­moin kuin ar­vos­ta­ma­ni mu­se­on te­ke­mä han­kin­ta. Us­kon, et­tä tämä ker­too suu­ren ylei­sön maus­ta ja voi ol­la myös vies­ti­nä päät­tä­jil­le, jot­ka poh­ti­vat jul­ki­sia tai­de­han­kin­to­ja, hän sa­noo.

Ve­sa­sen suh­de Emil Ce­derc­reut­zin mu­se­oon on eri­tyi­nen, sil­lä hän piti juu­ri siel­lä en­sim­mäi­sen näyt­te­lyn­sä vuon­na 1975. Flink­man tuu­maa, et­tä nyt oli hyvä het­ki tuo­da esil­le kat­saus Jus­sin uraan. Tai­tei­li­ja it­se ker­too ole­van­sa yl­peä uras­taan, jon­ka hän on luo­nut il­man apu­ra­ho­ja.

– Ei ole help­poa elät­tää it­se­ään tai­teen te­ke­mi­sel­lä, sa­noo Flink­man ja jat­kaa:

– Sii­nä täy­tyy löy­tää yh­teys ylei­sön ja tai­teen vä­lil­lä. Ja on ol­ta­va sel­lai­nen luon­ne, joka us­kal­taa teh­dä ja tuo­da esiin omaa tai­det­taan.

– Tääl­tä­hän se tu­lee, kom­men­toi Ve­sa­nen ja ta­put­taa rin­taan­sa.

Hän jat­kaa, et­tä tai­de tu­lee, kun on tul­lak­seen.

– Kun on hen­ki pääl­lä, ei it­se­kään oi­kein ta­jua, mis­tä se tu­lee, hän poh­tii.