Rosana Herrera Gálvez opettaa Ulvilassa kieltä, jota puhuu äidinkielenään maailmassa yli 400 miljoonaa ihmistä
Pauliina Vilpakka
Rosana Herrera Gálvez opettaa Ulvilassa espanjaa Porin seudun kansalaisopiston alaisuudessa. Hän tietää hyvin, millaista uuden kielen oppiminen on. Hän on itse opetellut yhden maailman vaikeimmista kielistä: suomenkielen.
Rosana on asunut Suomessa jo noin 20 vuotta. Hän on naimisissa suomalaismiehen kanssa, ja heidän lapsensa ovat kaksikielisiä. Siitä huolimatta suomenkielen sijamuodot tuottavat perheenäidille yhä tuskaa, sillä niitä on niin paljon.
– Tunnen kyllä teorian, mutta puhuessa ne joskus unohtuvat. Haluaisin puhua suomea nopeasti niin kuin espanjaa. Mutta silloin tulee helposti tehtyä virheitä, Rosana kertoo.
Mutta se ei haittaa, sillä kielenoppiminen on elämänmittainen matka. Sen Rosana on oivaltanut.
Hän on kotoisin Perun pääkaupungista Limasta. Se on noin 11 miljoonan ihmisen metropoli. Perun ilmasto on monipuolinen. Korkealla vuoristossa voi olla jopa pakkasta, sademetsässä trooppinen ilmasto ja rannikolla parikymmentä astetta ympäri vuoden.
Peruun on historian aikana muuttanut runsaasti siirtolaisia. Paikallisessa ruoassa onkin vivahteita esimerkiksi italialaisesta ja kiinalaisesta ruokakulttuurista. Mutta yhden perulaisen ruoka-aineen suomalaisetkin tuntevat todella hyvin, nimittäin perunan. Perussa kasvaa jopa 4000 eri perunalajia.
Rosana opettaa torstaisin Ulvilan lukion tiloissa Porin seudun kansalaisopiston espanja II ja espanja III jatkokursseja. KUVA: PAULIINA VILPAKKA
Pitämillään espanjantunneilla Rosana haluaa aina opettaa myös kulttuuria, sillä kielen ja kulttuurin oppiminen kulkevat käsikädessä. Suomen ja Perun kulttuurieroista riittääkin kerrottavaa. Rosana muistaa, kuinka vei lapset ensimmäistä kertaa tutustumaan syntymämaahansa.
– Valmistelin lapsia jo etukäteen siihen, että siellä tulevat kaikki halaamaan ja suukottamaan ja haluavat jutella. Silti nuorimmainen vähän säikähti, kun saavuimme perille. Perussa vietettyjen kuukausien aikana lapset tottuivat siihen, että koko ajan ovikello soi ja tuli vieraita. Suomeen paluun jälkeen he taas ihmettelivät hiljaisuutta, Rosana kertoo.
Rosana opettaa espanjaa Porin seudun kansalaisopistossa nyt toista vuotta. Espanjankielen taito on kenelle tahansa hyödyllinen, sillä sitä puhuu äidinkielenään maailmassa yli 400 miljoonaa ihmistä. Espanja on virallinen kieli 21 maassa, joten eri murteitakin riittää. Mutta kansalaisopiston espanjankursseilta saadulla kielitaidolla pitäisi kyllä tulla ymmärretyksi esimerkiksi Kanariansaarilla lomaillessa.
Rosana opettaa torstaisin Ulvilan lukion tiloissa espanja II ja espanja III jatkokursseja. Kursseilta päästyään opiskelijoilla on valmiudet suoriutua espanjankielellä jo monesta asiasta. He osaavat tilata ruokaa ravintolassa, ostaa ruokaa ja vaatteita, käydä lääkärissä, vuokrata asunnon ja niin edelleen.
Espanjan ääntäminen on Rosanan mukaan melkein samanlaista kuin suomenkielenkin, paitsi Ä ja Ö -kirjaimia ei tietenkään ole. Taivutukset ja esimerkiksi verbien aikamuodot voivat joskus vaatia vähän harjoittelua. Rosanan kokemuksen mukaan suomalaiset opiskelijat ovat kuitenkin ahkeria ja nopeita oppimaan.
Opettajana Rosana pyrkii aina luomaan luokkaansa hyvän ilmapirin. Se on tärkeää, sillä silloin opiskelijat uskaltavat aktiivisemmin kokeilla myös espanjankielen puhumista.
Rosana vinkkaa, että hyvä tapa opiskella kieltä on myös kuunnella musiikkia, ja katsoa espanjankielisiä tv-sarjoja. Espanjankielisiä tv-sarjoja voi löytää esimerkiksi Netflixistä, YouTubesta tai Yle Areenasta.