TE-palveluiden siirto on henkilöstölle raskas urakka – Satakunnassa jatkossa kaksi työllisyysaluetta
TE eli työvoimapalveluissa paiskitaan urakalla töitä. Syynä on palveluiden siirto kunnille.
Pauli Uusi-Kilponen
Siirron myötä myös henkilöstön tehtäviä joudutaan tarkastelemaan. Paineita lisää Satakunnassa yli 20 000 asiakkaan tietojen siirto toiseen järjestelmään sekä uudet toimintamallit.
– Henkilöstö on kovasta työpaineesta huolimatta selviytynyt hyvin urakasta. Varmasti paremmin kuin monilla muilla alueilla, kehuu Satakunnan TE-toimiston johtaja Juhani Sundell.
Työ pitäisi olla valmis ensi vuoden alkuun mennessä, jolloin TE-toimistojen vastuulla olevat henkilöasiakas- ja yrityspalvelut siirtyvät kunnille. Työtä lisää Satakunnassa myös kahteen työllisyysalueeseen siirtyminen, eli Satakunnan ja Etelä-Satakunnan työllisyysalueeseen. Satakunnan työllisyysalueen muodostavat Harjavalta, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Siikainen ja Ulvila. Etelä-Satakunnan työllisyysalueen muodostavat Eura, Eurajoki, Huittinen Rauma ja Säkylä.
Satakunnan TE-toimiston johtaja Juhani Sundell. SV arkisto/Katri Mäenpää
Henkilökunnan työn raskautta lisää vielä se, miten oma tehtävä mahdollisesti muuttuu, mikä on jatkossa palkkaus.
– Asiakkaille ei muutos merkitse toiminnallisesti suuria. Todennäköisesti he voivat asioida saman henkilön kanssa kuin ennen muutosta. Lisäksi tiedotamme mahdollisista muutoksista sähköpostitse asiakkaalle ja sivuiltamme löytyy lisää infoa, selvittää Sundell.
Siirrolla pyritään siihen, että yhteistyö työvoimapalveluiden, oppilaitosten ja työnantajien välille tulee likeisemmäksi ja henkilöasiakkaiden lähipalveluita lisätään. Sen uskotaan nopeuttavan työhön, opiskeluun tai kursseille hakeutumista.
– Toki se, miten hyvin tässä onnistutaan, riippuu kunnista. Toisissa kunnissa tällaisia asioita on helpompi hoitaa kuin toisissa, Sundell sanoo.
Paljon työtä ja raskasta sellaista ovat TE-toimistojen henkilöstölle aiheuttaneet työttömyysturvaan ja muihin työttömyysetuuksiin ja työvoimapalveluihin tehdyt muutokset. Muutokset ovat tapahtuneet samaan aikaan työttömyyden kasvun kanssa.
– Asiakkaat ovat olleet huolestuneina omasta toimeentulostaan. Joku on tuonut virkailijallemme laskupinon ja kysyneet, että millä minä nämä maksan, sanoo Sundell.
Hänen mukaansa asiakkaat ovat tällaisissakin tilanteissa käyttäytyneet pääasiassa asiallisesti. Toki kun on tuhansia ihmisiä, niin joukkoon mahtuu muunkinlaistakin käytöstä.
Työttömyys nousi jo lähelle kymmentä prosenttia työvoimasta.
Huhtikuun alussa poistui 300 euron suojaosa. Eli tuon summan sai ansaita ilman, että se vaikutti työttömyysetuuteen. Muutoksen piti lisätä kokopäivätöihin siirtymistä.
– Nyt näyttää käyneen päinvastoin. Halu tehdä tilapäistöitä työttömyysjakson aikana on vähentynyt, harmittelee Sundell.
TE-toimisto on mukana Rekrymessuilla Porissa 13.11.2024. Lue lisää messuista tästä.