Viime vuoden suosituimmat lasten nimet selvillä
Vuonna 2024 Suomessa syntyneiden lasten suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat suomenkielisillä lapsilla Olivia ja Oliver. Ruotsinkielisillä lapsilla ykköspaikkaa pitävät Olivia ja Edvin ja muunkielisillä lapsilla Sofia ja Muhammad.
Digi- ja väestötietovirasto julkaisee vuosittain edellisen vuoden suosituimmat lastennimet huhtikuun aikana. Tilasto sisältää 50 suosituinta etunimeä ja ensimmäistä etunimeä suomenkielisillä, ruotsinkielisillä ja muunkielisillä lapsilla. Muunkielinen tarkoittaa tässä henkilöä, jonka äidinkieleksi on merkitty muu kuin suomi tai ruotsi. Tiedot on ilmoitettu koko maan kattavasti.
– Suosituimpien nimien listalla ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina. Perinteiseksi miellettyjen nimien suosio jatkuu. Suosituimmat ensimmäiset etunimet ovat usein lyhyitä, kaksitavuisia, ja ääntämykseltään niitä voisi luonnehtia pehmeiksi. Joukossa on paljon perinteisiä nimiä, joita suurella todennäköisyydellä esiintyy vanhempien suvussa, esimerkiksi isovanhempien nimissä, kertoo erityisasiantuntija Tommi Heinonen Digi- ja väestötietovirastosta.
Suosituimmat tyttöjen nimet suomenkielisillä lapsilla:
1. Olivia
2. Aino
3. Linnea
4. Sofia
5. Isla
Suosituimmat poikien nimet suomenkielisillä lapsilla:
1. Oliver
2. Eino
3. Väinö
4. Leo
5. Elias
Suosituimmat tyttöjen nimet ruotsinkielisillä lapsilla:
1. Olivia
2. Saga
3. Ellen
4. Alva
5. Ebba
Suosituimmat poikien nimet ruotsinkielisillä lapsilla:
1. Edvin
2. Emil
3. Oliver
4. Felix
5. Leon
Suosituimmat tyttöjen nimet muunkielisillä lapsilla:
1. Sofia
2. Emilia
3. Olivia
4. Emma
5. Milana
Suosituimmat poikien nimet muunkielisillä lapsilla:
1. Muhammad
2. Elias
3. Daniel
4. Mark
5. Adam
Näin ilmoitat lapsen nimen
• Lapselle voi antaa 1–4 etunimeä. Nimen pitää vastata vakiintunutta nimikäytäntöä. Se ei saa aiheuttaa haittaa tai pahennusta tai olla etunimeksi soveltumaton. Ota suunnittelun avuksi Nimipalvelu.
• Vastasyntyneen äiti saa automaattisesti kotiin tietopaketin, joka auttaa lapsen tietojen ilmoittamisessa. Jos vanhempi on seurakunnan jäsen, lapsen tietojen ilmoittamislomake annetaan yleensä kastavalle papille, ja tiedot kulkevat väestötietojärjestelmään seurakunnan kautta.
• Ilmoita lapsen nimet ja äidinkieli kolmen kuukauden kuluessa syntymästä.
• Jos toivot lapselle harvinaista nimeä, kannattaa varautua normaalia pitempään käsittelyaikaan. Normaalisti lasten nimitietojen käsittelyaika on noin neljä viikkoa, mutta erikoisempaa nimeä hakiessa käsittely kestää pitempään.