Kaupunginhallitus teki työn, muut voivat kerätä pisteet
Porin kehitys on kahden viime vuoden aikana ollut eteenpäin katsovaa ja strategisesti etenevää. Tähän on vaikuttanut erityisesti kaksi tekijää: kaupunginjohtaja Lauri Inna on etsinyt Porille tulevaisuuden suuntaa, ja kaupunginhallitus on tukenut häntä johdonmukaisesti. Sekä kaupunginhallitus että virkamiesjohto ovat tunteneet toistensa roolit ja rajat, ja näitä on myös kunnioitettu. Politiikan pelailu on puuttunut, eikä energiaa ole kulunut keskinäiseen epäluuloon tai riitelyyn. Olipa sunnuntain kuntavaalien tulos mikä tahansa, tällaisen toimintakulttuurin soisi jatkuvan — Porin parhaaksi.
Kaupunginhallitus on usein puheenjohtajansa näköinen. Nykyinen hallitus on toiminut vähäeleisesti, asioihin perehtyen ja kaupungin kokonaisetua painottaen – ei niinkään omaa tai puolueensa asemaa. Hyvä esimerkki tästä on Pori Energian vähemmistöosuuden myyntiprosessi, joka erityisesti vasemmistopuolueissa aiheutti syviäkin sisäisiä jakolinjoja. Vaalien tulos näyttää, miten äänestäjät arvioivat tämän toiminnan. Samalla nähdään, millaisia paikkoja erityisesti Sdp jakaa nykyisille hallituksen jäsenille. Asiaan liittyy myös eräänlainen paradoksi: nykyinen hallitus teki Porin talouden kannalta merkittävän energiayhtiön myyntipäätöksen ja voi joutua kantamaan siitä poliittisen vastuun, kun taas uusi valtuusto voi päästä nauttimaan parantuneesta taloustilanteesta, vaikka olisi myyntiä vastustanut. Sellaista politiikka on.
Uudenlainen ote saisi näkyä Porissa myös vaalien jälkeen. Nykyisin valtuustokaudeksi laaditaan valtuustosopimuksia, mutta moni niistä jää irralliseksi listaksi asioita. Poriin tarvittaisiin strateginen valtuustosopimus, jossa olisi pitkän aikavälin näkökulma. Siinä pitäisi määritellä strategisia tavoitteita, joille asetetaan mitattavat indikaattorit, ja joiden etenemistä seurataan säännöllisesti. Väestökehitys voisi olla yksi tällainen tavoite. Pori kohtaa suuria haasteita, ja siksi myös luottamushallinnon toimintatapoja on syytä uudistaa.
Kim Huovinlahti