Myön­nän, en ole ai­na ol­lut mo­ni­la­ji­sen har­joit­te­lun puo­les­ta­pu­hu­ja. KIHU:n tut­ki­mus jul­kais­tiin vuon­na 2022 ni­mel­lä: Mikä te­kee mes­ta­rin? – Ai­kai­nen mo­ni­la­ji­nen har­joit­te­lu en­nus­taa maa­il­man luo­kan me­nes­tys­tä. Ja vaik­ka jo tuol­loin tu­tus­tuin tä­hän tut­ki­mus­tu­lok­seen, niin sil­ti tun­nus­tan osit­tai­sen ”ke­ret­ti­läi­syy­te­ni” tu­lok­sia koh­taan.

Tu­los­ten mu­kaan ai­kui­si­äs­sä me­nes­ty­neet ur­hei­li­jat har­joit­te­li­vat mui­ta la­je­ja enem­män kuin hei­kom­min me­nes­ty­neet. Ju­ni­o­ri­sar­jois­sa mo­ni­la­ji­suus hei­ken­tää me­nes­tys­tä, mut­ta en­nus­taa pa­rem­paa me­nes­tys­tä ai­kui­sis­sa. Maa­il­man hui­put har­joit­te­li­vat enem­män mui­ta la­je­ja kuin maa­jouk­ku­e­ta­son ur­hei­li­jat.

Tut­ki­muk­sen poh­din­nois­sa to­det­tiin myös, et­tä pää­la­jin suu­ri har­joit­te­lu­mää­rä es­tää mui­den la­jien har­joit­te­lun. Suu­ri mää­rä pe­lai­lua ei vält­tä­mät­tä pa­ran­na mo­ti­vaa­ti­o­ta ja si­tou­tu­mis­ta. Siir­to­vai­ku­tus­ta la­jien vä­lil­lä on ole­mas­sa, mut­ta se ei se­li­tä, mik­si ni­me­no­maan toi­sen la­jin oh­jat­tu har­joit­te­lu on hyö­dyl­li­sem­pää kuin pää­la­jin li­sä­har­joit­te­lu. Lop­pu­pää­tel­mä oli: Hui­pul­le tar­vi­taan pal­jon har­joit­te­lua, mut­ta erot­ta­va te­ki­jä maa­il­man huip­pu­jen ja maa­jouk­ku­e­ta­son ur­hei­li­joi­den vä­lil­lä on mui­den la­jien har­joit­te­lu.

It­se olen jo hie­man täs­tä ”yk­si­puo­li­ses­ta la­ji­har­joit­te­lus­ta” pääs­syt eteen­päin. Val­men­nan täl­lä het­kel­lä vart­tu­neem­pien ur­hei­li­joi­de­ni li­säk­si 11–12-vuo­ti­ai­den ylei­sur­hei­lun kil­pa­ryh­mää ja tuos­sa ryh­mäs­sä ei kat­so­ta pa­hal­la mo­ni­la­ji­suut­ta. Ei­kä pi­dä­kään. Toi­saal­ta en pidä sitä huo­no­na vaih­to­eh­to­na, jos joku pa­nos­taa vain ylei­sur­hei­luun. Täl­löin pi­tää vain pi­tää huol­ta sii­tä, et­tä lii­kun­nan ko­ko­nais­mää­rä on riit­tä­väl­lä ta­sol­la ver­rat­tu­na use­am­paa la­jia har­joit­te­le­viin. Toi­saal­ta täy­tyy myös ol­la tark­ka­na, et­tei nuo­ri har­joit­te­le lii­kaa.

Mis­sä iäs­sä sit­ten on ai­ka pa­nos­taa yh­teen la­jiin, jos siis ai­ko­muk­se­na on ta­voi­tel­la eh­kä sitä maa­il­man­huip­pu­a­kin? Ylei­sur­hei­lu on mo­neen muu­hun la­jiin poik­keus, kos­ka sii­nä hy­vien val­men­ta­jien an­si­os­ta vä­ki­sin­kin mo­ni­la­ji­suus to­teu­tuu, kun la­jei­na on juok­sua, ai­ta­juok­sua, hyp­py­la­je­ja ja heit­to­la­je­ja. Jouk­ku­eur­hei­lus­sa mo­ni­la­ji­suus on haas­ta­vam­paa, kos­ka jouk­ku­een ko­hee­si­on ja ke­hit­ty­mi­sen kan­nal­ta luon­nol­lis­ta on, ai­na­kin te­o­ri­as­sa, et­tä tu­lok­set ovat pa­rem­pia, mitä enem­män on yh­tei­siä tree­ne­jä. Mi­nul­la on ol­lut ”fy­siik­ka­har­joi­tuk­sis­sa” mmuun mu­as­sa jal­ka­pal­loi­li­joi­ta, pe­sä­pal­loi­li­joi­ta, ko­ri­pal­loi­li­joi­ta, cros­s­fit-ur­hei­li­joi­ta ja ta­ek­won­do­koi­ta. Voi­kin ky­syä, mik­si esi­mer­kik­si mi­nul­ta on ky­syt­ty fy­siik­kat­ree­nien ve­tä­mis­tä 16–20-vuo­ti­ail­le, jos 11–12-vuo­ti­aa­na yh­den la­jin har­joit­te­lu oli­si riit­tä­vää? Olem­me­ko me val­men­ta­ji­na to­del­la­kin niin hy­viä, et­tä osaam­me val­men­nuk­sen kaik­ki osa-alu­eet, vai oli­si­ko vii­saam­paa an­taa las­ten har­ras­taa mo­nia la­je­ja sin­ne 14–15-vuo­ti­aak­si, jol­loin on oi­ke­am­pi ai­ka al­kaa miet­tiä sitä omaa la­ji­aan.

Ja kos­ka tun­nus­tau­duin alus­sa ke­ret­ti­läi­sek­si, niin us­kon edel­leen, et­tä pys­tyn uh­maa­maan tut­ki­mus­tu­lok­sia ja joh­dat­taa jat­kos­sa­kin ur­hei­li­joi­ta hui­pul­le il­man mo­ni­la­jis­ta taus­taa. Enää en sil­ti ajat­te­le, et­tä oli­sin niin hyvä, et­tei ur­hei­li­jas­ta voi­si tul­la huip­pu myös mo­ni­la­ji­taus­toil­la.

Jus­si Iha­mä­ki

Ylei­sur­hei­lu­val­men­ta­ja, kun­ta­vaa­lieh­do­kas (kok.), Pori