Matkalla kohti omaa Taitajuutta
Taitaja2022-kisa etenee semifinaaleihin, joissa muun muassa automatisoidaan ohjausjärjestelmä ja koneistetaan millin sadasosien tarkkuudella.
Taitaja-vuosi 2022 etenee ja tammi-helmikuussa viikoilla 5-7 mitellään kihelmöivän jännittävät semifinaalit.
Yksi semifinalisteista on 17-vuotias Lotta Jokela. Jokela opiskelee sähköalan perustutkintoa Sataedussa Kokemäellä. Hän kilpailee lajissa 601 automaatioasennus.
Automaation ihmeelliseen maailmaan Jokelan on houkutellut hänen isänsä, joka työskentelee automaation parissa. Alavalinta on ollut tyttärellekin mieluinen.
– Se on monipuolista touhua ja siinä voi erikoistua monenlaiseen eri juttuun, mikä itseä kiinnostaa, Jokela sanoo.
Ammatillisissa opinnoissa Jokelalla on meneillään toinen vuosi. Sen jälkeen hän haaveilee opiskelevansa insinööriksi ammattikorkeakoulussa.
Jokela suhtautuu Taitaja2022-semifinaaliin varovaisen toiveikkaasti. Hän pitää tämän vuoden kisoja vähän kuin harjoituskierroksena, ja finaaliin pääsemistä todennäköisempänä vasta ensi vuonna.
– En välttämättä osaa vielä kuvitella pääseväni finaaliin, mutta jos niin käy, olen kyllä tosi ylpeä itsestäni, Jokela sanoo.
Automaatioasennuksen lajivastaava Harri Mäkitalo kertoo, etteivät semifinaalitehtävät päästä kilpailijaa helpolla. Kilpailijat saavat eteensä kuvitteellisen liikekeskuksen ilmastointilaitteen. Nuoret asentavat toistasataa johdinta sisältävän säätöpiirin tarkasti piirikaavioiden mukaan ja automatisoivat laitteen ohjausjärjestelmän. Tehtävä on haastava kokeneemmallekin opiskelijalle.
– Eikä siitä ammattilainenkaan ihan tuosta vaan selviäisi, Mäkitalo sanoo.
Pohjoissatakuntalaista väriä semifinaaleihin tuo Kankaanpäässä opiskeleva Otso Laukkanen. Laukkanen kisaa lajissa 603 CNC-koneistus. 17-vuotias Laukkanen on myös toisen vuoden opiskelija. Hän lähti mukaan Taitajiin ihan mielenkiinnosta. Mies myöntää jännittävänsä kisaa jo nyt, mutta se ei haittaa. Pieni jännitys on hyvästä.
Laukkanen kertoo vaativansa itseltään paljon niin kilpailussa kuin elämässä yleensäkin.
– Kyllä sitä varmaan yleensä tulee tehtyä asiat vähän paremmin kuin mitä vaaditaan, mies luonnehtii.
Tarkkuus on hyvä ominaisuus CNC-koneistajalle. Taitaja2022-semifinaaleissa koneistettavan kappaleen on oltava joka suunnasta oikean kokoinen, jopa millin sadasosan tarkkuudella. Valmiit kappaleet lähetetään tarkastettavaksi mittauslaboratorioon Turkuun.
Semifinalistit saavat valita, suorittavatko tehtävänsä sorvilla vai työstökoneella, mutta finaalissa kilpailijat pääsevät käyttämään molempia. Machinery, yksi Taitaja2022-tapahtuman pääyhteistyökumppaneista, toimittaa Porin finaaleihin kaksi uudenkarheaa sorvia ja työstökeskusta.
CNC-koneistuksen lajivastaava Marko Kivinen kertoo, että alalla on tapahtumassa sukupolvenvaihdos ja uusille työntekijöille on kova kysyntä. Monia houkutellaan töihin jo kesken opiskelun. Onneksi nykyaikana opintoja voi suorittaa joustavasti myös oppisopimuksella.
Mikä Taitaja2022?
• Ammatillisen koulutuksen valtakunnallinen suurtapahtuma
• Taitaja-finaalit Porissa 16.-19.5.2022
• Nuoret ammatillisen koulutuksen opiskelijat kilpailevat omaan alaansa liittyvissä lajeissa, mukana on myös ikärajattomia lajeja
• Lue lisää: taitaja2022.fi
TAITAJA2022 Porissa 16.–19.5.2022
taitaja2022.fi
Seuraa somessa @taitaja
#työniloa #taitaja2022